Kreftfrykt bidro til utsettelse
Frykt for at CO2-rensingen på Mongstad skulle føre til utslipp av kreftfremkallende stoffer, bidro til utsettelsen av renseanlegget.
Barnehager og skoler ligger like ved.
Flere forskningsprosjekter som er i oppstartsfasen, skal avdekke hvor farlig CO2-rensingen vil være for lokalbefolkningens helse og også for miljøet. Men resultatene vil først foreligge om flere år, noe som kan framtvinge ytterligere utsettelser av prosjektet.
– Jeg ønsker så langt ikke å si noe om kreftfaren og hvor stor den eventuelt er. Det kan gå helt til 2013 før vi har fått frem den informasjonen vi trenger, sier seniorforsker Svein Knudsen ved Norsk institutt for luftforskning (Nilu), til Dagsavisen.
– Var det klokt av statsminister Jens Stoltenberg å utsette gassrensingen?
– Det kommer an på brillene du har på deg. Hvis reduksjon av CO2-utslippene er målet, er svaret nei. Men etter min mening er svaret ja, hvis man skal få et godt prosjekt, svarer Knudsen.
Rensing av CO2 vil føre til utslipp av aminer, en gruppe organiske forbindelser. I luften, etter at aminene har forlatt skorsteinen, kan de i verste fall omdannes til stoffer som kan være kreftfremkallende, konstaterer Folkehelseinstituttet.
Dette vet også Stoltenberg. Da statsministeren begrunnet utsettelsen av investeringsbeslutningen for renseanlegget i Dagsrevyen, påpekte han at «det er også noen helsemessige sider». Dagsavisen får bekreftet at han siktet til aminene.
Kan stanse anlegget
Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet, sier at hun «tror ikke dette har vært blant de tyngste argumentene i saken».
– Men samtidig er vi opptatt av det problematiske rundt aminer, og på å ha best mulig kontroll før vi setter i gang med CO2-rensing i stor skala. Jeg forutsetter at renseanlegget ikke settes i verk hvis det er en kreftfare, understreker Sørensen.
– Så det blir ikke renseanlegg hvis forskerne konkluderer med kreftfare?
– Nå skal jeg ikke være absolutt. Hvor tungt dette skal veie, skal jeg ikke si før vi får se forskningsresultatene, men tilbakemeldingen så langt er at aminene er håndterbare, svarer Sørensen.
Forbausende lite kunnskap
Til tross for mye oppmerksomhet rundt CO2-rensing, finnes det fortsatt «forbausende lite kunnskap» både om helse- og miljøeffektene til flere av stoffene som dannes, konstaterer Folkehelseinstituttet.
I fjor fastslo Statoil at det er «svært begrenset tilgjengelig kunnskap om mulige effekter av og konsekvenser for helse og miljø» fra slike aminutslipp. Leverandørene har vært mest opptatt av å bedre fangstprosessen og har i mindre grad undersøkt sammensetningen av det som slippes ut og hva som skjer i naturen.
Nilu står dermed i spissen for et nybrottsarbeid som kan få store konsekvenser for fangst og lagring av CO2 både i inn- og utland.
– Hvorfor er det ikke forsket på mulig kreftfare tidligere?
– Fordi ingen tidligere har hatt utslipp av disse stoffene i noen særlig grad, svarer Knudsen.
Kjemiske reaksjoner
Arbeidet som skal utføres, involverer flere institutter, blant annet Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo.
– Alle aminer er ikke direkte farlige, men noen aminer kan være problematiske ved fangst av CO2. Det er først og fremst de kjemiske reaksjonene som skjer etter at aminene er sluppet ut i atmosfæren, som bekymrer, sier Knudsen.
– Men om dette er et stort problem, vet vi ennå ikke. For øyeblikket ser jeg ikke på utslipp av aminer som en «showstopper», men dette må undersøkes, slik at vi kan være på den sikre siden, og slik at vi skal kunne utvikle teknologien slik at den blir miljøvennlig.
Ole Lysø er ordfører i Austrheim, kommunen som er hjemsted for Mongstad-anlegget.
– Hvis forskerne konkluderer med at det er kreftfare forbundet med renseanlegget, kan jeg ikke være med på byggingen av et slikt anlegg. Men jeg har tillit til regjeringen. Jeg tror aldri den vil sette i gang arbeider som innebærer en fare for liv og helse, sier Lysø. (ANB)
Arbeidsmarkedstiltak som kobler helse og arbeidstrening.
Målgruppen er langtids sykemeldte og personer i randsonen av arbeidsmarkedet.
Tiltaket inneholder aktiviteter for motivasjon og mestring, individuelt treningsopplegg, arbeidsutprøving i trygge omgivelser, kontakt med arbeidslivet og livsstilsveiledning.
Maksimal varighet er 12 uker.
Tilbudet leveres av ulike leverandører over hele Norge. (ANB)
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.
Industri Energi
Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund
Økt lønn til sykepleierne vil utløse krav fra resten av kommunesektoren
Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli statsminister for en rødgrønn koalisjon etter høstens valg. Her i duell med statsminister Erna Solberg (H).
Stortinget
Dagpenger, lønn og pensjon: Dette blir de viktigste sakene i 2021
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.
Jan-Erik Østlie
Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.
Ole Palmstrøm
Innleie-dom i Høyesterett får konsekvenser: – Allerede kommet 150 nye krav
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Vernepleiere må ansettes i skolen på lik linje med lærere og barnehagelærere, mener vernepleier Trond Helgheim Spurkeland.
Privat
Flere hundre har signert oppropet til vernepleier Trond
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Debatt
Arbeiderpartiets utgangspunkt har vært at ingen skal tape på å stå i jobb utover 67 år, tvert imot, skriver Rigmor Aasrud og Lise Christoffersen. (Illustrasjonsfoto)
Anna Granqvist
«Ap har selvfølgelig ikke gått «til sengs med Høyre» for å frata folk den pensjonen de har tjent opp til»
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes