LO dropper Stortinget
Høyres Jan Tore Sanner er bekymret over at LO og andre organisasjoner gir blaffen i å stille opp på høringer i Stortinget.
kjell.werner@anb.no
– Det vakte oppsikt at LO ikke gadd å møte på den åpne høringen om revidert nasjonalbudsjett. Jeg savnet både LO og og NHO-foreningen Norsk Industri, sier stortingsrepresentant Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Finanskomiteen hadde satt av to lange dager til høringen, men vi ble ferdig til lunsj første dagen, forteller Sanner. Tidligere var det kø av organisasjoner til slike høringer, men nå er det frafallet som dominerer.
Likegyldighet
– I Stortinget opplever vi en total likegyldighet fra flere organisasjoner. Det henger nok sammen med at organisasjonene over tid har merket seg at påvirkningsmulighetene i Stortinget har blitt null. Vi har en flertallsregjering som ikke er villig til å gi sine partigrupper på Stortinget noen fullmakter, sier Høyres finanspolitiske talsmann.
– Det har oppstått et demokratisk problem. Påvirkningen overfor politikerne er nemlig flyttet fra åpne til lukkede rom, sier Sanner og poengterer at det nå er om å gjøre for organisasjonene å få framført sine synspunkter før regjeringen har konkludert. Etterpå i Stortinget er det intet handlingsrom.
Arrogant av LO
Stortingsrepresentanten er bekymret for langtidsvirkningen av et slikt system.
– Det er nokså arrogant av LO å ikke stille på høringen. Hensikten er jo å få en dialog med oss folkevalgte. Jeg var ekstra interessert i å høre hva LO mener om industriens situasjon, spesielt på bakgrunn av sentralbanksjef Svein Gjedrems dystre spådommer, sier Sanner.
– LOs framvær kan tolkes som at LO ikke er bekymret for sine medlemmer. Faktum er at tusenvis av industriarbeidere kan miste jobben dersom Gjedrem har rett.
Har rød løper
– Alle vet at LO har en egen rød løper inn i maktens innerste korridorer. Men LO gjør klokt i å bygge allianser med andre partier enn de rødgrønne regjeringspartiene. Landet kan jo få en annen regjering etter valget i 2013, sier Høyres nestleder.
Jan Tore Sanner er innstilt på å tenke i nye baner ut fra erfaringene med flertallsregjering i fem år.
– Alternativet kan være å arrangere høringer i forkant av budsjetter og andre forslag fra regjeringen. Det kan legges opp mer som seminarer til enkelte sakskomplekser, sier han.
Pressemelding
Informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO har to forklaringer på hvorfor LO ikke stilte opp til Stortingets høring forrige onsdag:
– Vi LO var ganske godt fornøyd med revidert nasjonalbudsjett, og våre synspunkter hadde vi allerede framført i en pressemelding, sier Hammerø.
– Men vil det ikke være lurt av LO å bygge allianser i Stortinget i tilfelle det blir en annen regjering etter valget i 2013?
– Naturligvis vil det være det. Men vårt fravær i høringen har ikke noe med det å gjøre. Det er ikke hver gang LO stiller på høring om revidert nasjonalbudsjett, sier Hammerø.
Stevnekollisjon
Informasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri forklarer fraværet på høringen med en «stevnekollisjon».
– I tillegg inneholdt ikke revidert budsjett denne gangen de store sakene, sier han.
– Norsk Industri er stadig i ulike komiteer i Stortinget og kommuniserer jevnlig med de ulike partigruppene, både de som er i opposisjon og i posisjon. Jeg registrerer for øvrig at mange observatører mener at Stortinget har blitt mindre relevant med flertallsregjering, sier Langeland. (ANB).
Norges Rederiforbund, Maritimt Forum, NHO, KS, HSH, IKT-Norge, ANSA, Hørselshemmedes Landsforbund, Norsk Manuellterapeutforening, Diabetesforbundet, Norsk Petroleumsinstitutt, Norsk Energigassforening, Forum for miljøteknologi, For Jernbane, Rådet for elektrifisering av veitransport og Norskog. (ANB)
Mest lest
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.
Privat/skjermgrabb fra facebook-annonse
Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.
André Kjernsli
Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Didrik Gjerde
Hvem må «betale» for gratis frakt? – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
Colourbox
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik
Debatt
Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid
MANGE VERV: Randi Arntsen er renholder i Kvikk Renhold, og gjør til daglig rent i en anleggsbedrift knyttet til Industriparken i Mo i Rana. Hun er også sterkt engasjert i fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
Da Randi ble tillitsvalgt så hun at ikke alle renholdere hadde det like bra på jobb som henne
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.
Jan-Erik Østlie
«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»
Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.
Helge Rønning Birkelund
Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker
ØNSKER TRYGGERE PENSJON: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller ønsker seg et tryggere, mer forutsigbart og mer rettferdig pensjonssystem.
Ole Martin Wold
Josefine må jobbe til hun er 68 for å få pensjon som tilsvarer 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage
Alf Ragnar Olsen