JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen ny opptrapping

Forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet betegner situasjonen som fastlåst, men varsler ingen ytterligere opptrapping av streiken.

Fagforbundet hadde onsdag morgen 25.000 medlemmer ute i konflikt og mener at tiden arbeider for deres krav. Davidsen har imidlertid ikke hørt noe fra arbeidsgiverorganisasjonen KS, ei heller fått signaler om at KS er innstilt på å myke opp sine posisjoner.

På den annen har heller ikke Fagforbundet funnet grunnlag til å ta noe initiativ til kontakt via riksmeklingsmannen.

– Dagens opptrapping er et viktig signal fra oss om at det er betydelig opparbeidet sinne over lønnsforholdene ute blant medlemmene. Økonomien er det viktigste punktet i dette tariffoppgjøret, men vi har også en rekke andre forhold som vi kjemper for, sier Davidsen.

Stor streikevilje

Onsdag gikk streiken inn i sitt sjette døgn og omfatter 45.000 medlemmer av LO-kommune, Unio, YS og Akademikerne.

Fagforbundet kalte inn pressen for å vise at det er stort samhold og entusiastisk streikevilje blant medlemmene. Forbundet har ikke vært ute i en så stor konflikt siden det ble dannet i 2003 ved en sammenslåing av Norsk Kommuneforbund og Norske Helse- og Sosialforbund.

Davidsen mener at andre avtaler som er inngått så langt i lønnsoppgjøret, styrker de kommuneansattes lønnskrav.

– Andre avtaler vil være med på å skape en løsning. Vi ser at det er rom for oppgjør på de nivåer som vi må opp på. Hvert oppgjør som kommer i havn, styrker våre argumenter, sier forbundslederen.

Han viser til at oppgjøret for sykepleierne fikk en ramme på 3,5 prosent, og mener at kommuneoppgjøret må ende omtrent der.

Balanse

Fagforbundet er klar over at det er en hårfin balansegang å holde en storstreik gående, uten å provosere staten, ved arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap), til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

– Vi gjør alt vi kan for å skjerme de svake i samfunnet, og ta hensyn til liv og helse. Vi kjenner denne balansekunsten godt. De sektorene vi har skjermet, er nettopp dem som ville ha rammet tredjepart enda sterkere, sier Davidsen.

Forbundslederen synes lite om at flere kommuner går til permittering av ansatte, med den begrunnelse at det er noe fornuftig for dem å gjøre når så mange er tatt ut i streik.

– Permitteringer skaper unødige problemer. Det er mange ting å sette folk til i kommunene for å unngå det, sier han.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener at regjeringen må bidra til løsning gjennom å øve press på KS.

– KS-området er et offentlig område. Dermed har regjeringen et klart politisk ansvar. Det har de ikke tatt så langt, sier Kvalheim.

Davidsen mener at det er KS som sitter med nøkkelen til løsning av konflikten og venter seg ingen inngripen fra regjeringen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse