Mindretall greit for Erna
Høyre-leder Erna Solberg tror det er like sannsynlig med en borgerlig mindretallsregjering som en flertallsregjering i 2013.
– Per dags dato så kan det være like stor sannsynlighet. Men det er lenge til neste stortingsvalg, sier Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Vi har levd mesteparten av etterkrigstiden med mindretallsregjeringer. Jeg tror det kan gi like mye økonomisk stabilitet i årene framover som en flertallsregjering. Men jeg ønsker meg jo en flertallsregjering, for det vil gi best styringsforhold, legger Høyre-lederen til.
Kritiserer regjeringen
– Jeg mener likevel at det er mulig å få til god borgerlig politikk av et samarbeid med en mindretallsregjering. Det har vi gjort før, og det kan vi gjøre igjen, poengterer hun.
Erna Solberg mener at landet har fått noe helt annet enn den flertallsregjeringen statsminister Jens Stoltenberg lovet før valget i 2005.
– Han lovet folket en flertallsregjering med langsiktig og stabil styring. Det har vi ikke sett noe til, sier Solberg.
Hun hevder at landet har en regjering hvor partiene står så langt ifra hverandre at kompromissene blir skjøre.
– Dermed har ikke regjeringen evne til å korrigere kursen, selv om den åpenbart er feil, sier Solberg.
Vil holde igjen
Høyre-lederen er opptatt av å holde igjen på Fremskrittspartiets iver etter å bruke mer oljepenger. Samtidig ser hun muligheter til å bli enige med Frp om viktige strukturtiltak.
– Forenklet sagt, er det pengebruken som blir utfordringen i forhold til Frp. Men innenfor økonomisk politikk ser jeg også strukturforslag som vi kan bli enige om. Det gjelder for eksempel måter å finansiere veibygging på ved å samarbeide med private. Det gjelder også modernisering av offentlig sektor, sier hun.
– Frp er enige med oss i å bruke penger på det som skaper vekst. Men på den annen side bruker Frp også penger på vanlig offentlig forbruk som ikke skaper økonomisk vekst, sier hun.
Også KrF og Venstre
– Så her må dere få Frp med på å kutte?
– Ja. Dette er et område som er vanskelig. Men det gjelder ikke Frp alene. Også andre borgerlige partier vil øke offentlige budsjetter, sier hun og sikter indirekte til Venstre og KrF.
Høyre-lederen peker på at de borgerlige partiene har blitt enige om en rekke saker på Stortinget. Den viktigste er samhandlingsreformen for helsesektoren.
– I tillegg har det vært borgerlig enighet om Høyres forslag til kreftplan. Vi har også samlet oss om forslag som bedrer kårene for frivillig sektor og tiltak overfor små og mellomstore bedrifter. I tillegg ser jeg stor enighet om valgfrihet der det åpnes mer for private tilbud innen både helse og skole, sier Erna Solberg. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes