Ventemottak gir ikke flere returer
En ny rapport viser at drastisk reduksjon i standard og passiv tvang i ventemottak ikke motiverer avviste asylsøkere til å reise hjem.
Rapporten fra NTNU, som er laget på oppdrag av Justis- og politidepartementet, viser at den nøkterne standarden heller bidrar til at tilbudet ikke benyttes.
Istedenfor å takke ja til et passiviserende minimumstilbud på mottakene, velger avviste asylsøkere å leve utenfor systemet med hjelp fra nettverk, illegalt arbeid og i noen tilfeller kriminalitet, slår rapporten fast.
Forskerne bak rapporten gir ikke mye anerkjennelse til de få returfremmende tiltakene som gjennomføres på ventemottakene. Det store flertallet av beboerne har ingen organiserte programmer å delta i. De fleste negative prosesser vi kjenner fra ordinære mottak blir forsterket i ventemottakene, heter det.
Minimumsnivået på aktivitetene, kantinedrift og sterkt reduserte økonomiske utbetalinger, er ønsket for å presse beboerne til retur. Men denne strategien virker mot sin hensikt, mener de fleste av de 70 som er intervjuet i forbindelse med rapporten. «Den bidrar til at beboere gror fast ved mottaket».
– Trengs forbedringer
Justisminister Knut Storberget innrømmer at ordningen i dag ikke fungerer så godt.
– Jeg vil ikke si at den fungerer mot sin hensikt, men det er flere ting som kan bli bedre. Men vi skal lytte til kritikken fra NTNU Samfunnsforskning og studere rapporten nøye i den videre evalueringen av ordningen, er Storbergets kommentar til NTB etter å ha lest hovedtrekkene i rapporten.
Han påpeker at rapporten blir relevant for utvalget som ble oppnevnt i fjor for å evaluere hele mottaksordningen i Norge. Utvalget, ledet av tidligere kommunalminister Gunnar Berge, skal legge fram sitt arbeid i juni neste år.
Bare en brøkdel av de avviste asylsøkerne bor i de to ventemottakene på Lier og Fagerli som ble opprettet etter forslag fra SV. I desember i fjor var det 171 beboere ved de to mottakene. Samtidig bodde 4.300 personer med utreiseplikt i ordinære asylmottak. I tillegg bor 12.000-15.000 avviste asylsøkere privat, går det fram av rapporten.
«Dette er farlig»
Og blant beboerne er det mange som har endt opp i kriminalitet, narkotikamisbruk, alkoholmisbruk og psykiske problemer. Dette er flere av beboerne veldig opptatt av å formidle til forskerne. En 41 år gammel mann fra Etiopia siteres i rapporten på at de som har vært ved mottaket i mer enn et år blir «ubrukelige» - også når de kommer til sitt eget land.
«De er ødelagt. Derfor bør Norge forkorte tiden menneskene er på disse stedene. Når folk ikke vet hvor lenge de skal være her blir de gale. Dette er farlig. Også for andre mennesker. Å holde folk her er farlig og ikke bra. Oppholdet må være kort. Det er bedre å tvangsreturnere dem», sier etiopieren.
Bedre helsetilbud
Forskerne anbefaler å styrke helsetilbudet ved ventemottakene. Fagpersonene i mottakene og helsepersonell er overbeviste om at bedre helsestell ikke vil virke returhemmende. De mener tvert om at fysisk og mentalt friske mennesker vil være bedre i stand til å tenke på å reise tilbake enn de som er syke.
Forskerne finner det vanskelig å gi entydige råd om endringer som bør gjøres. Men de nevner utvidelse av «kompetansehevende returrettede tilbud, avskaffing av kantine og innføring av reduserte basisutbetalinger», samt flere retursamtaler som mulige tiltak.
De er ikke sikre på at økt pengestøtte til etablering i hjemlandet har bidratt til at flere avviste irakere vender hjem.
Rapporten tar til orde for en større differensiering i mottakssystemet. For eksempel kan uttransportering kanskje bli lettere dersom alle utreisepliktige sitter i utreisesentre, antyder rapporten. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.
Privat/skjermgrabb fra facebook-annonse
Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.
André Kjernsli
Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Didrik Gjerde
Hvem må «betale» for gratis frakt? – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
Colourbox
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik
Debatt
Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid
MANGE VERV: Randi Arntsen er renholder i Kvikk Renhold, og gjør til daglig rent i en anleggsbedrift knyttet til Industriparken i Mo i Rana. Hun er også sterkt engasjert i fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
Da Randi ble tillitsvalgt så hun at ikke alle renholdere hadde det like bra på jobb som henne
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.
Jan-Erik Østlie
«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»
Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.
Helge Rønning Birkelund
Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker
ØNSKER TRYGGERE PENSJON: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller ønsker seg et tryggere, mer forutsigbart og mer rettferdig pensjonssystem.
Ole Martin Wold
Josefine må jobbe til hun er 68 for å få pensjon som tilsvarer 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage
Alf Ragnar Olsen