JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet etter lønnsnemnd

Det var stor skuffelse å spore hos de sykehusansatte da streiken ble stanset tirsdag.

Regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd fordi liv og helse var i fare.

Til sammen 540 helsearbeidere, blant dem helsesekretærer, hjelpepleiere, barnepleiere, kokker, ambulansearbeidere, audiografer og portører har vært i konflikt siden 29. juni, men nå tvinges de tilbake på jobb.

Det er klart etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken tirsdag.

Helsetilsynet kunne ikke lenger garantere for at streiken ikke utgjorde en fare for liv og helse, og regjeringen grep dermed inn.

Fryktet sammenbrudd

Assisterende direktør Geir Sverre Braut i Helsetilsynet forteller at de på et tidspunkt fryktet at helsesystemer over hele landet skulle bryte sammen som følge av streiken.

- Vi fikk inn et stort antall alvorlige bekymringsmeldinger og kunne ikke lenger gå god for at streiken var forsvarlig, forklarer Braut til NTB.

Arbeidstakerne i YS reagerte på avgjørelsen om tvungen lønnsnemnd med stor skuffelse da de ble informert om avgjørelsen under et møte hos Arbeidsdepartementet.

- Jeg er utrolig skuffet. Streikeviljen hos oss er stor fremdeles, sa forhandlingsleder Erik Kollerud i YS til NTB.

- Arbeidsgivers skyld

Kollerud utelukker ikke at streiken kan ha utgjort en fare for liv og helse, men mener det er arbeidsgivers skyld.

- I denne streiken har arbeidsgiver ikke sørget for å søke om de dispensasjoner som var nødvendige for at vi skulle kunne streike på en forsvarlig måte. Vi bør ha streikerett som alle andre, sier han.

Arbeidsgiver Spekter er på sin side svært glad for at streiken nå er over, og beskriver den nylig avblåste streiken som den mest utfordrende Spekter noensinne har tatt del i.

- YS har tatt ut grupper i streik som normalt ikke streiker, og som ikke kan streike uten at liv og helse automatisk kommer i fare, sier viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til NTB.

- Ikke mannsdominert

Bakken synes det er paradoksalt at YS har trukket ut mannsdominerte yrkesgrupper, som ambulansesjåfører, i streik i 2010 - året da målet var å minske lønnsgapet mellom manns- og kvinnedominerte yrker.

- Kravet til YS var både vidløftig og usannsynlig, sier Bakken.

Forhandlingsleder Kollerud i YS avviser imidlertid at menn dominerte de yrkesgruppene som var tatt ut i streik.

- Ambulansesjåførene har fått et uproporsjonalt stor oppmerksomhet i denne streiken. De streikende har speilet alle de yrkesgruppene som er organisert under oss. Der er både menn og kvinner bredt representert sier Kollerud. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse