Tror Ap blir hardt straffet
– Regjeringen er påført ubotelige skader på Vestlandet. Spesielt Ap vil bli hardt straffet, sier valgforskere.
En snuoperasjon i Hardanger-saken kan i beste fall bidra til en viss skadebegrensning. Spesielt Ap vil bli hardt straffet, tror valgforskerne Anders Todal Jenssen og Frank Aarebrot.
Striden om de såkalte monstermastene i Hardanger som skal utgjøre ryggraden i strømforsyningen til Bergen er i seg selv svært ødeleggende for regjeringen generelt og Arbeiderpartiet spesielt. Når den sammenholdes med avslaget på kravet om å heve ubåten U-864 utenfor Fedje og fare for at lokale helsetilbud på Vestlandet blir avviklet, kan skaden være uopprettelig, ifølge valgforskerne.
De tror Ap vil bli hardt straffet på Vestlandet – et område partiet fra før står svakt i – ved kommune- og fylkestingsvalget neste år.
– Folk ser det samme mønsteret i disse sakene, og det er denne sammenhengen som er livsfarlig for Arbeiderpartiet, sier Aarebrot til NTB.
Alle imot?
Jenssen tror ikke regjeringen vil oppnå mye ved å endre standpunkt i saken nå. Tvert imot kan en snuoperasjon i verste fall gjøre vondt verre ved at tidligere tilhengere blir motstandere, samtidig som tidligere motstandere fortsatt er forbannet.
I beste fall vil en snuoperasjon bidra til en viss skadebegrensning, ifølge Jenssen.
– Det er ikke lenger en todelt opinion på Vestlandet for øyeblikket. De som har en mening om denne saken går imot Aps linje, sier han.
Opposisjonen inviterer
Mandag sendte opposisjonspartiene et brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og ber ham komme til Stortinget for å redegjøre for det faglige grunnlaget bak vedtaket. De ønsker den samme kunnskapen regjeringen har hatt før de eventuelt kan stille seg samlet bak et standpunkt. Mens Fremskrittspartiet ikke er kategorisk mot master, stiller de tre andre opposisjonspartiene seg mer eller mindre avvisende til Statnetts valg.
– I denne saken bør regjeringen følge fjellvettregel nummer åtte: Det er ingen skam å snu, sier energipolitisk talskvinne Line Henriette Hjemdal i Kristelig Folkeparti.
Ærefull retrett
Og nettopp her kan regjeringen få en ørliten mulighet til å slå retrett med noe ære i behold i denne betente saken Et nytt og oppdatert faglig grunnlag kan gi regjeringen muligheten til å gjøre om på Olje- og energidepartementets vedtak om å avvise klagen på konsesjonen Statnett fikk av Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE). Det kan åpne for sjøkabel som alternativ til luftspenn og monstermaster på de mest omstridte strekningene.
– Argumentene mot sjøkabel dreier seg om økonomi og driftssikkerhet. Men hvis man kan få nye og seriøse vurderinger av hvor driftssikkert sjøkabel er og komme med noen nye kostnadsoverslag har regjeringen skaffet seg det fikenbladet den trenger, sier Jenssen.
Departementet hadde mandag formiddag ikke mottatt brevet fra opposisjonen og ville derfor ikke kommentere opposisjonens forespørsel. (ANB-NTB)
Statnett fikk i 2008 konsesjon for å bygge en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger
Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter
Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte
Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak
Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes å bli i størrelsesorden 900 millioner kroner
Det settes av 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal nyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger
En samlet opposisjon krevde 30. juli en redegjørelse og en stortingsdebatt om kraftlinjen straks Stortinget samles til høsten (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen