Skal ikke flå barnehagene
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår tilbake mot kritikken fra private barnehager.
kjell.werner@anb.no
– Jeg vil be kritikerne roe seg ned litt og se på hva som ligger der. Det er helt tydelig diverse misforståelser om hva som er effekten av å begrense eierne av private barnehager sine muligheter til å ta ut utbytte, sier Kristin Halvorsen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Kunnskapsministeren slår fast at det verken er snakk om å forby utbytter eller konfiskere privat eiendom.
Romslig ordning
– Systemet vi foreslår er mye romsligere enn det som gjelder for private skoler, hvor det jo er forbud mot å ta utbytte. Vi synes det er rimelig at de som har investert private penger i barnehagesektoren har en viss avkastning, sier ministeren.
Hun forteller at regjeringen foreslår at private eiere skal kunne ta utbytte tilsvarende ti års obligasjonsrente pluss et påslag på to prosent.
– Det er rimelig med en viss meravkastning her, sier Halvorsen.
– Mener du at to prosent påslag er riktig?
– Det er en annen diskusjon og en del av høringene. Vi har lagt opp til en reell høring om saken. Så får vi se om vi har truffet riktig på hvordan disse verdiene skal beregnes, sier hun og åpner dermed for en viss justering dersom de private barnehagene har gode argumenter for det.
27 milliarder kroner
– Men vi må ha et rammeverk som sikrer fortsatt oppslutning om en så kraftig reform som satsingen på barnehager er, sier hun og viser til at det neste år skal brukes 27 milliarder kroner på barnehager. Det er 18 milliarder mer enn det som ble brukt på sektoren i 2003.
Neste år får kommunene ansvar for å forvalte alle barnehagemilliardene, og dermed må det lages et nytt system for finansieringen.
– Men de private aktørene føler seg lurt?
– Hvis de skal føle seg lurt, så må det være i forhold til gamle penger. Det er ikke tilfelle, for her er det ikke noe som har tilbakevirkende kraft, sier Halvorsen.
Trenger private
Hun betegner barnehagesektoren som spesiell, siden halvparten av behovet dekkes av private aktører.
– Den private innsatsen har vært helt avgjørende for å oppnå full barnehagedekning, sier hun og presiser samtidig at inntektene har to kilder; offentlige inntekter og foreldrebetaling.
– Når vi nå har full barnehagedekning, må vi forvente at det skjer strukturendringer i retning av profesjonalisering og større sammenslutninger av aktører som eier flere barnehager. Vi har noen eksempler på at barnehageeiere tar ut betydelige utbytter. Men jevnt over er det en nøktern kultur med beskjedne utbytter, sier hun.
Under en prosent
De private barnehagene tar i snitt ut under en prosent utbytte.
– Problemet er ikke snittet, men de få som ønsker å ta ut betydelige utbytter. Hvis dette systemet begynner å rakne, så er det først og fremst de private barnehagene som får trøbbel. Derfor er vi opptatt av å sikre gode og forutsigbare betingelser for de private barnehagene, sier hun.
Fra nyttår 2011 får de private barnehagene 88 prosent av det som går til de offentlige.
– Men så skal vi trappe opp til hundre prosent. Full opptrapping betyr ytterligere en milliard kroner til styrking av de private barnehagene, sier ministeren og nærer frykt for at deler av denne milliarden skal finne veien til de private eiernes lommer.
Ikke populært
– Det kommer til å være veldig upopulært i lokalmiljøer hvis vi får se eksempler på store utbytter på bakgrunn av offentlige overføringer til barnehager, mens man sliter med å finansiere en god eldreomsorg i kommunen, sier SV-lederen.
– Så de barnehageaktørene som hyler og skriker mot det nye regelverket gjør seg selv en bjørnetjeneste?
– Ja, i hvert fall hvis man i debatten later som at det er snakk om utbytteforbud og statlig ekspropriasjon. Det blir helt feilslått med en slik kritikk, sier kunnskapsministeren. (ANB)
Mest lest
De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.
Emmie Olivia Kristiansen
Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
Martin Guttormsen Slørdal
Her er teksten Hans-Christian Gabrielsen skrev to dager før han døde
FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.
Trond Teigen
Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
Vanja måtte velge mellom å kjøpe mat til familien og betale regninger. Så ble strømmen kuttet
– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.
Ole Palmstrøm
Folk som mister dagpengene kommer seg ikke raskere tilbake i jobb, advarer Nav-tillitsvalgt
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Geir Lippestad
Jan-Erik Østlie
Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
I studio snakker Peggy Hessen Følsvik om sin nye rolle som LO-leder.
Jan-Erik Østlie
Hør LO-lederen snakke ut om tida etter sjokket: – Jeg tvilte aldri på å ta over
Kommentar
Selvsagt har vi vært heldige. Oljen i Nordsjøen var en gave, skriver Jo Moen Bredeveien.
Even Kleppa / Øyvind Gravås, Woldcam AS/ Equinor
«Vi gjorde alt riktig da vi fant oljen. Nå gjør vi alt galt», skriver Jo Moen Bredeveien
Sylvi Listhaug
Leif Martin Kirknes
Frp-innstilling til sentralstyre vekker reaksjoner
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solberg presenterer gjenåpningsplan onsdag
LO-leder Peggy Hessen Følsvik støtter opp om Jonas Gahr Støre som statsminister.
Leif Martin Kirknes
LO-lederen utelukker Vedum som statsminister
Under pandemien har den fremre inngangen på busser vært stengt. Hvis sjåføren klarer å ha to meters avstand til andre, slipper han eller hun å bruke munnbind, slår Helsedirektoratet fast. Illustrasjonsfoto
Tormod Ytrehus
Bussjåfører slipper munnbind
Spekter-direktør Anne-Kari Bratten tror årets lønnsoppgjør vil ende nærmere 3 prosent enn 2,2. Heller ikke i år blir det streik, spår hun. (Arkivfoto)
Merete Jansen
Spekter tror lønnsoppgjøret ender nærmere 3 prosent
KRIKER OG KROKER: – Jobben min var å sette meg i bilen om «morran» og kjøre rundt for å lete opp anleggsbedrifter i alle kriker og kroker. Jeg sørget for at den enkelte arbeidsplass fikk opprettet egen vernetjeneste og informerte om lover og regler, forteller Oddvar Guttormsen, som var regionalt verneombud for anlegg i 25 år.
Christopher Johansen
Oddvar var en av de første som reiste rundt og sikret liv og helse på norske arbeidsplasser
Illustrasjon
Sissel M. Rasmussen
AUF tar til orde for ny 22. juli-kommisjon
Helge André Njåstad
Jan-Erik Østlie