JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha svar fra Sp-topper

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil rydde opp i uklarhetene rundt pengegavene til Senterpartiet og Sp-statsrådenes habilitet.

Både kommunalministeren og olje- og energiministeren får brev der komiteen krever svar.

Det er en enstemmig komité som synes det har vært mye rot og sprikende forklaringer når det gjelder den mye omtalte pengestøtten. Aps Martin Kolberg understreker likevel at det foreløpig ikke er grunnlag for å tro at det er foregått noe galt.

– Vi vil bare ha alle sider av dette klarlagt, sier Kolberg.

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) sier at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) får en rekke spørsmål rundt konsesjonene som ble gitt til kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft i kjølvannet av pengegaver.

Store summer

De er begge offentlige eide selskaper som bidro med store summer til et Sp-prosjekt om fornybar energi, uspesifiserte penger som havet i partikassen, og som til dels ble brukt under valgkampen i fjor.

– Vi vil få avklart om Riis-Johansen er blitt påvirket i ulike sammenhenger, sier Anundsen. Venstres leder Trine Skei Grande mener det er skapt et rotete og uklart bilde av forholdet mellom pengegaver og senere konsesjoner til giverne.

Sps Ola Borten Moe har ikke følelsen av at de øvrige medlemmene er på jakt etter Sps statsråder. Han slutter seg til innholdet i brevene.

– At komiteen opptrer samlet, styrker dens institusjonelle rolle. Jeg er helt enig i at flere forhold trenger en avklaring, sier Borten Moe.

Det andre brevet går til partileder Liv Signe Navarsete. Komiteen vil ha svar på hva hun visste om pengegavene, og hva hun så gjorde for å hindre at andre av partiets statsråder kunne bli inhabile i sin embetsutøvelse.

Opplysninger

Dette gjelder både opplysninger om pengegaven, som burde ha vært formidlet til Riis-Johansen, og underutvalgets vurdering av ny styreleder i Avinor, informasjon som samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa burde ha kjent til.

Mens Navarsete får tre spørsmål fra kontrollkomiteen, blir Riis-Johansen avkrevd svar på hele ti spørsmål. Komiteen er spesielt opptatt av Sps landsstyremøte 9. april 2010, der pengegaven fra Eidsiva var nevnt i en fotnote til partiregnskapet.

Riis-Johansen deltok ikke på møtet, men det gjorde hans statssekretær Sigrid Hjørnegård. Heller ikke hun oppdaget denne opplysningen, som angivelig aldri nådde statsrådens bord.

Viktig med kontroll

Anundsen fester seg ikke for mye ved de uttalelser som ulike statsråder gir til pressen. Han understreker at ansvarlige politikere må opptre mer presist når de møter Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Det er viktig å utøve kontroll, og dette blir første gang de nevnte statsråder får mulighet til å redegjøre om disse spørsmålene for Stortinget, sier Anundsen.

Kolberg understreker viktigheten av at komiteen står samlet bak ønsket om å få kartlagt de faktiske forhold og om det har vært brudd på habiliteten til statsrådene.

– Noen ganger er det våre folk som blir avkrevd svar, andre ganger er det statsråder fra andre partier. Vi er ikke ute etter noen, forsikrer Aps parlamentariske nestleder. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse