Hevet kontrakten med THT
Arbeidstilsynet varslet i dag å stanse all virksomhet som THT Bygg & Anlegg har på norske byggeplasser. Samtidig sa Skanska Norge opp kontrakten med sin underentreprenør THT - som følge av alvorlige mislighold. Om THT-arbeiderne får lønna si, er fortsatt uvisst.
Arbeidstilsynets pålegg om stans kommer som følge av at THT Bygg & Anlegg ikke sendte inn dokumentasjonen som tilsynet etterspurte under en kontroll (arbeidskontrakter, bevis på lønnsutbetalinger for november og desember, timelister og kontrakten med Skanska).
I dag tidlig hadde Skanska et møte med en representant fra THT Bygg & Anlegg. Ifølge Geir Linge, kommunikasjonssjef i Skanska Norge AS, ble det da bestemt å heve kontrakten med THT.
– Alvorlige mislighold
– Beslutningen til Arbeidstilsynet samt en rekke andre forhold knyttet mot kvalitetssikring, manglende fremdrift og økonomisk rot førte til at vi i dag avbrøt kontrakten med selskapet som følge av alvorlige mislighold av kontrakten, sier han på spørsmål fra magasinett.org.
Sluttoppgjør
De neste dagene skal Skanska Norge AS gjennomføre sluttoppgjør med THT.
– Det vil i den forbindelse gjøres en avregning mellom hva vi skylder dem og hvilke forpliktelser de har overfor oss. Det er med andre ord ennå ikke avklart hvorvidt vi skylder THT penger, understreker Geir Linge.
Hva med lønna?
Dersom det kommer fram at Skanska skylder THT penger, så vil Skanska "forsøke å finne en løsning, innenfor det som er kontraktuelt og praktisk mulig, som sikrer at videre utbetalinger fra Skanska til THT går til lønn for de ansatte", forsikrer entreprenørens kommunikasjonssjef.
– Vi vil imidlertid ikke betale ut lønn direkte til de ansatte i THT. Vi kan ikke ta direkte ansvar for lønnsutbetalinger til personer ansatt i et annet selskap. Da dukker det opp problemstillinger i forhold til arbeidsgiveransvar, arbeidsgiveravgift, moms og skatt som ikke er mulig å løse, mener han.
Hvorfor THT?
Skanska Norge AS inngikk kontrakt med THT Bygg & Anlegg i mai 2008. Den ble inngått da Vækerø-prosjektet var i oppstarten av tømrerarbeidene.
– Vi hadde ikke kapasitet til å gjøre jobben med egne ansatte. Derfor ble det sendt ut en forespørsel, blant annet til THT. Etter en evaluering ble det startet forhandlinger med dem som endte med at vi skrev kontrakt, poengterer Linge.
Kontrakten hadde en verdi på 5,7 millioner eks moms, men inneholdt en klausul som sa at kontrakten kunne reduseres dersom Skanska Norge fikk ledig kapasitet hos egne arbeidere.
– Ved kontraktsinngåelse hadde vi ikke ledige egne ressurser, men dette fikk vi etter hvert, og den endelige kontraktssummen kommer til å ligge i størrelsesorden 4,6 millioner kroner eks moms, sier Geir Linge.
Klarte ikke stille bankgarantier
Etter at kontrakten var signert kom det frem at THT Bygg & Anlegg ikke klarte å stille bankgaranti. Det ble avtalt at Skanska Norge AS skulle ha 15 prosent innestående som sikkerhet for THTs kontraktsforpliktelser, forklarer Geir Linge.
– I tillegg til at vi kontrollerte at selskapet var registrert i StartBANK, signerte THT en fullmakt slik at vi kunne innhente SKAV-skjema. Dette gir opplysninger om eventuelle utestående skatter og eller moms, fortsetter kommunikasjonssjefen.
Hjalp THT
– Hva gjorde Skanska da det ble kjent at THT Bygg & Anlegg fikk alvorlige økonomiske problemer?– Vi valgte da å strekke oss langt for å hjelpe og være smidig i den vanskelige situasjonen som selskapet var kommet opp i. Vi kjøpte inn alt av materialer for THT til tross for at dette var en del av deres kontrakt. I desember betalte vi ut et beløp tilsvarende 700 timer i forskudd som THT i ettertid skulle bevise de hadde gjennomført. Og da saken med manglende lønninger dukket opp, la vi press på ledelsen for at lønninger skulle utbetales, ramser Geir Linge opp.
La press på THT-ledelsen
– I etterpåklokskapens navn skulle vi kanskje ha avbrutt kontrakten allerede i desember. Da vurderte vi det imidlertid slik at det ville være best for arbeiderne i THT å la være. Istedenfor forsøkte vi å legge press på ledelsen i THT Bygg & Anlegg for at de skulle utbetale lønn. Alternativet var, slik vi vurderte situasjonen, at selskapet med stor sannsynlighet ville gått konkurs.
Skal være med i StartBANK
– Som du sier greide ikke THT Bygg & Anlegg å stille bankgarantier like etter kontraktsinngåelsen. Burde det ikke gått opp et lys for Skanska senest da? Hvordan sjekker dere underentreprenørene før kontrakter inngås?
– Alle underleverandører til Skanska skal ved kontraktsinngåelse være registrert i StartBANK, eller skal senest ved kontraktsinngåelse ha påbegynt en prosess for registrering i StartBANK. Registreringsprosessen må være avsluttet og ha ført til endelig registrering innen en måned etter inngåelse av avtale med Skanska, svarer Skanskas informasjonsmann.
Basert på erfaringer
– Når vi kontraherer, forsøker vi å bruke underentreprenører som vi kjenner og som vi har god erfaring med. Har vi dårlige erfaringer med en aktør, har vi interne systemer som sørger for at kunnskapen om dette spres i selskapet vårt, forklarer Geir Linge videre.
– På grunn av den økonomiske krisesituasjonen har vi strammet ytterligere inn på våre rutiner, og vi har i dag strenge krav om at de som jobber for oss har bankgarantier, forsikrer han.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.
Jan-Erik Østlie