Krever full opprydding
Pelsdyrnæringen får klar beskjed fra politikerne om å skjerpe seg dersom den skal overleve.
Reaksjonene er sterke etter søndagens bilder som viser skadde og vanskjøttede rev og mink.
– Verstingene i næringens skal ut, slo landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fast etter et møte med Norges Pelsdyralslag mandag. Møtet var berammet før avsløringene om dyremishandling kom.
Brekk varslet at Mattilsynet skal bruke strengere virkemidler for å komme verstingene til livs med blant annet flere uanmeldte tilsyn.
Så langt i år har bare 6 av 101 tilsyn vært uanmeldt. Mattilsynet innrømmer overfor NRK at uanmeldte tilsyn kan være problematiske.
– Som regel er besøkene varslet én eller to dager på forhånd før man kommer inn i besetningen, og det er av praktiske grunner. Dette er anlegg som er gjerdet inn og avlåst fordi eieren bare er der noen timer hver dag, sier lederen i Mattilsynet, Kristina Landsverk.
Brekk sier at næringen har et kollektivt ansvar for å følge opp.
– Det er avgjørende for min politiske støtte at Pelsdyralslaget erkjenner problemene, slo Brekk fast.
Pelsdyralslagets styreleder, Bertran Trane Skadsem, er enig at useriøse oppdrettere må lukes ut.
Ap truer med nedleggelse
Arbeiderpartiet truer med å legge ned hele pelsdyrnæringen, dersom det nå ikke blir gjort noe umiddelbart for å rydde opp i vanskjøtselen av dyr.
– Dette er en næring som har trådt over grensen for det som kan aksepteres. Den har lenge levd på balansepunktet for det tillatelige, ut fra en forhåpning om at den kunne rydde opp. Men de siste bildene viser at oppdrettere ikke er berettiget til sin plass som næring, sier lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), til NTB.
Han legger til at saken var oppe på Aps landsmøte i 2009, og at det under tvil ble gitt grønt lys for videre drift. Begrunnelsen for det var den sterke advarselen fra landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og forsikringene fra næringen selv.
Frp vil ha dyrepoliti
Fremskrittspartiet vil ha på plass et eget dyrepoliti så fort som mulig.
– Det er på tide vi oppretter et eget dyrepoliti. Mattilsynet klarer tydeligvis ikke å gjøre jobben sin, sier han.
Sandberg synes det er merkelig at det fortsatt eksisterer useriøs drift innenfor en næring som har fått så mange advarsler
Venstre reagerer sterkt på de nye bildene. Nestleder Ola Elvestuen vil ha saken opp i Stortinget og sier at Ap sitter med nøkkelen.
– Avtalen i Dyrevernmeldingen fra 2002 innebar at vi skulle se vesentlige forbedringer i pelsdyrnæringen. Det ser ikke ut til å ha skjedd noen ting. Når det ikke er gjort forbedringer på åtte år, har jeg mistet troen på at det vil skje, sier Elvestuen til NTB.
Han viser til at Sverige, Danmark, Sveits og Østerrike har lagt ned sine pelsdyrnæringer og mener at Norge bør følge etter. Venstre vil at de politiske partiene skal fatte de nødvendige vedtakene på sine respektive landsmøter til våren.
Flåtten opprørt
Høyres næringspolitiske talsmann, Svein A. Flåtten (H) er også opprørt over bildene av vanskjøttede dyr og vil ha en forklaring av landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Han vil foreløpig ikke si noe om næringens framtid.
Men Flåtten mener bildene fra norske oppdrettsfarmer gir grunn til alvorlig bekymring for næringens egen evne til å gjennomføre tiltak for bedret dyrevelferd.
– Det er først og fremst næringens ansvar å få dette på plass, men myndighetene har en viktig kontrolloppgave, sier Flåtten til NTB.
Flåtten har på Høyres vegne sendt et brev til Brekk med krav om en redegjørelse om hva som er situasjonen, og hva som blir gjort av undersøkelser fra Mattilsynets side. (ANB-NTB)
* Norsk pelsdyroppdrett har eksistert i over 90 år. De første dyrene ble importert fra Canada i 1914, og siden da har næringa utviklet seg til å bli en viktig del av norsk husdyrproduksjon.
* Næringa i Norge er forholdsvis stor, med rundt 350 pelsdyrgårder. Til sammen er rundt 2.300 personer tilknyttet næringa. I enkelte bygder er pelsproduksjonen det viktigste næringsgrunnlaget for flertallet av kommunens innbyggere. De fleste oppdretterne har pelsdyr i tilknytning til annen gårdsdrift.
* Siden 1996 har imidlertid antallet produsenter falt med over 70 prosent. Årlig legger 68 oppdrettere ned produksjonen på grunn av fallende etterspørsel.
* Pelsdyr er dyr som oppdrettes i pelsdyrgårder, og hvor det er pelsskinnet som er produktet. I Norge drives det oppdrett av rev og mink. Dyrene er forskjellig fra sine viltlevende artsfrender, og det er ikke tillatt å fange rev eller mink i naturen og sette dem i bur.
* Både rev og mink skifter pels to ganger per år, vinter og sommer, og det er vinterpelsen som brukes i skinnproduksjonen.
(Kilde: Norges Pelsdyralslag og Dyrevernalliansen) (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Rådet mitt er å organisere seg
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen