Slår ring om skattekontorene
LO-forbund raser mot regjeringen, som har åpnet for en massiv nedleggelse av skattekontor landet rundt.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Å legge ned 130 skattekontor er overraskende dårlig distriktspolitikk fra en rødgrønn regjering, sier John Leirvaag, nyvalgt forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Det var i forbindelse med forslaget til statsbudsjett at regjeringen åpnet for å la skattedirektøren legge ned skattekontor med færre enn fem ansatte. Debatten har rast siden forslaget ble kjent, men NTL nekter å gi opp kampen, og nå bruker forbundet mye ressurser på å synliggjøre konsekvensene av å legge ned alle disse skattekontorene.
Nedbygging
– Dette er ikke utvikling av offentlige tjenester, slik Finansdepartementet hevder, men nedbygging. Det skjer en systematisk nedbygging av skattekontorene i distriktene. Med dette forslaget vil brukerne få et klart dårligere tjenestetilbud i mange kommuner. Det er ikke lenger mulig å si at borgere vil kunne få hjelp og svar på sine henvendelser uansett hvor i landet du bor. Skatteetaten vil også miste verdifull kompetanse når de mange som ikke kan flytte vil forlate etaten, spår Leirvaag.
NTL er et av LOs største forbund, og av 50.000 medlemmer er 2.900 organisert i Skatteetaten, noe som gjør NTL til største fagforbund i etaten. Lederen i NTL Skatt, Stein Thorvaldsen, mener de ansatte på små skattekontor nå utsettes for dårlig rødgrønn politikk.
Frustrasjon
– De ansatte er frustrerte, og hverdagen preges av usikkerhet og bekymring. Alle disse kontorene kan ikke legges ned, vi bor tross alt i Norge, og med de geografiske utfordringer det medfører, sier Thorvaldsen til ANB.
– Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker å få vurdert om statlige arbeidsplasser kan flyttes ut av Oslo for å sikre statlig virksomhet i kommunene. Det er et paradoks at det åpenbart er enkelt for regjeringen å legge ned 170 eksisterende arbeidsplasser, legger John Leirvaag til.
Skremmelisten
Det er ikke småtterier Leirvaag og NTL frykter hvis nedleggelsene blir en realitet:
– 130 skattekontor kan bli nedlagt.
– Skatteetatens brukere i distriktene vil miste muligheten til å snakke med veileder eller saksbehandler.
– Brukerne vil bare kunne kontakte Skatteetaten via brev, telefon eller nettbaserte løsninger.
– 170 distriktsarbeidsplasser vil forsvinne.
– Politikerne gitt fra seg muligheten til å påvirke lokaliseringen av statlige arbeidsplasser i distriktene.
– De ansattes organisasjoner mister viktig medbestemmelse i strid med Soria-Moria II-erklæringen.
NTL er ikke mot enhver nedleggelse av skattekontor, selv om forbundet mener det går altfor fort i svingene akkurat nå. Det er lagt ned over 20 kontor de siste årene etter en prosess med kommunene og tillitsvalgte der det har vært enighet om dette. I tillegg var det en omfattende omlegging av ligningskontorstrukturen ved årtusenskiftet. I dag er det 259 skattekontor i Norge.
Mindre behov for skattekontor
Folk flest har mindre behov for å gå på skattekontoret, mener skattedirektøren.
– Skatteetaten har gjennom flere år utviklet selvbetjeningsløsninger på alle saksområdene. Disse tjenestene har fått stor oppslutning og brukes av de aller fleste borgere og næringslivet. Dette har redusert behovet for å gå på skattekontoret, sier skattedirektør Svein Kristensen til ANB.
Han understreker at skattekontorene nå er spesialiserte på ulike områder, og at skattyterne ikke lenger nødvendigvis behandles på det lokale kontoret.
– I tillegg har vi fått en egen veiledningstelefon, Skatteopplysningen, som tar mesteparten av veiledningen i første linje. Dette har ført til mindre trafikk på kontorene.
– Vi har allerede invitert de tillitsvalgte til samarbeid om denne saken. Det er mange hensyn som må tas, ikke minst i forhold til de ansatte. Vi vil blant annet inngå en omstillingsavtale med organisasjonene. Jeg har all grunn til å tro at vi får en god prosess med organisasjonene, sier skattedirektøren.
Han mener også at det er viktig å få til en god prosess med kommunene, der man blant annet skal drøfte et samarbeid om hvilke informasjonstjenester som skal etableres i samarbeid med kommunen, for eksempel med skatteoppkreverkontoret.
– Nedleggingen av kontorer vil gå over flere år, tilpasset forholdene på stedet, sier Kristensen.
– Styrket kompetanse
– Dette blir en gradvis prosess og det er ingen som skal sies opp, det er viktig å presisere, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet til ANB.
– For berørte ansatte skaletaten så langt det lar seg gjøre ta hensyn til hver enkelt ansattes situasjon og ønsker, eksempelvis kan muligheten for stedsuavhengige arbeidsplasser vurderes. Disse kontorene har i snitt 1,3 ansatte, og vi står overfor en demografisk utfordring i etaten. Det er ikke lett å rekruttere unge folk i dag til å jobbe nesten alene på småkontorer, sier statssekretæren.
Han mener videre at omorganiseringen er et vesentlig tiltak for å møte Riksrevisjonens påpekninger om at man må sikre ensartet behandling av like saker uavhengig av sakens geografiske opprinnelse.
– Er det noe håp om at saken kan få et annet utfall enn alle disse nedleggelsene?
– Vi har stilt som forutsetning at nedleggelse ikke skal føre til økt sentralisering til de største byene. Nedleggelsene legger til rette for økt bemanning og styrket kompetanse i øvrige kontorer i distriktene. Vi mener at dette er en god utvikling av offentlige tjenester, avrunder Schjerva. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen