En global kriger varsler kamp
En beveget Philip Jennings ble i dag gjenvalgt som generalsekretær for UNI Global Union til stående applaus fra to tusen fagforeningsfeller fra hele verden. Den globale krigeren lover fire nye år med kamp for frihet, likhet og rettferdighet.
nina.hanssen@lomedia.no
President Joe Hansen skrøt uhemmet av generalsekretæren før valget.
Jennings er derfor ydmyk og meget stolt over å ha gjennomført den tredje verdenskongressen for UNI i Nagasaki, Japan.
Aktuell møter han bare minutter før hele kongressen avsluttes og folk skal reise hjem.
Det er fire år til UNIs neste verdenskongress. Den skal avholdes i Sør Afrika i 2014, men Jennings føler at den 10 år gamle internasjonale organisasjonen har kommet veldig langt.
- Vi startet opp i Berlin i 2000 for å forene våre krefter. Deretter møttes vi i Chigago, USA under slagordet ”Imagine”. Nå møttes vi under slagordet ”Breaking Through”, forteller Jennings.
Strategisk plan
UNI har nå fått på plass en skikkelig strategisk plan for de neste fire årene og har etablert et fond som skal realisere målene for planen. Fondet skal brukes til aktiviteter for å gjøre fagforeninger sterke og rekruttere nye medlemmer verden over.
- Og vi trengs! sier Jennings.
- Siden UNI ble etablert har verden endret seg dramatisk, og ikke i favør av arbeiderne vi representerer. "Breaking Through" er ikke bare et tema for denne kongressen. Det er også vår plan som krever handling. Vi skal organisere flere arbeidstakere, få på plass flere avtaler, vi skal kjempe for flere kvinnelige ledere og ikke minst endre reglene i spillet om arbeidslivet. Verdensøkonomien er i dag preget av grådighet, korrupsjon og en ideologi om det frie markedet, sier han.
- Vi har et nytt globalt arbeidsmarked, drevet av sterke krefter, så vi må vokse og bli flere for å representere hardt pressede arbeidstakere i det nye globale arbeidsmarkedet. UNI Global Union skal nå fram. Vi skal være sterke og vi skal vise at vi klarer å endre dette. Hver region og hver hver sektor har en plan å følge opp. Og vi må kjempe for at vi også skal klarer å rekruttere flere kvinner i tilltisvalgtapparatet til neste kongress i Sør-Afrika.
Kvinneandelen i organisasjonen har blitt kommentert, blant annet av Peggy Hessen Følsvik, som er aktiv i UNI Europas kvinneseksjon.
- Uni Globalt klarer i år å skilte med 39 prosent kvinner i ledelsen. Det er ikke nok. Men når vi møtes om fire år skal vi ha minst 40 prosent i våre beslutningsorganer, lover han.
Utålmodig global kriger
Jennings gleder seg til å komme i gang med neste periode. Han håper at Uni-kongressen har gitt delegatene ny glød og styrke for å kjempe videre.
- Målet mitt var å få faglige tillitsvalgte til å se hvilken kraft vi representerer. Vi har en sterk stemme og kan påvirke samfunnet. Det viser den enstemmige uttalelsen fra kongressen til støtte for palestinerne.
Enstemmig om Palestina
- Mange advarte meg på forhånd om at det ikke ville være mulig å få 2000 delegater fra hele verden å støtte en slik resolusjon. Men de tok feil. Selv Israel støttet opp under resolusjonen, som gir klare føringer for UNI videre. Og det er også viktig at vi kjemper for å få land til å undertegne klasebombe og minekonvensjonen.
Inspirert av Thoresen
- I verden i dag er det fortsatt 2000 atombomber som kan utløses innen 4 minutter. Vi må kjempe videre for å få en atomfri verden. Jeg hadde selv valgt ut Finn Erik Thoresen fra Norsk Folkehjelp for å holde innledning om temaet. Fordi han både er personlig engasjert og fordi han kan formidle en kamp som mange trodde var helt umulig da Norsk folkehjelp var i startfasen for å få på plass en konvensjon om miner. Finn Erik Thoresen forteller med glød om hvordan de klarte å overbevise den norske regjeringen og deretter mange land. Han har vist oss at det umulige er mulig. Det er inspirerende og gir oss styrke. Det er denne styrken vi nå må ta med oss når vi reiser fra Nagasaki.
Positiv energi
- Jeg er lei av at fagforeningsfolk har en negativ holdning og tror ikke det nytter. Vi har gang på gang sett eksempler på at det nytter å seire til slutt hvis vi er mange og hjelper hverandre på tvers av forbund, land og bakgrunn, sier Jennings.
- Målet med denne kongressen var å skape en positiv energi her i Nagasaki. Det var ikke tilfeldig at vi valgte å ha fokus på fred i byen der atombomben falt for 65 år siden. Jeg tror delegatene har fått mange og sterke inntrykk her i Nagasaki. Det har ikke bare vært en politisk kongress, men også mange sterke opplevelser og inntrykk til ettertanke. Å høre et menneske fortelle om sine egne personlige opplevelser etter atombomben falt, er sterkt men gir oss også mot, sier han.
Han lover, med sitt tillitsvalgtapparat, å gjøre sitt aller ytterste for å realisere målene i strategisk plan og følge opp alle vedtakene og uttalelsene som er gjort.
- En utfordring jeg ser fram til, sier en stolt generalsekretær.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad