JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vanskelig å påvirke EU

– Påvirkning av EUs regelverksutforming er krevende, slo utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fast i sin EU/EØS redegjørelse i Stortinget tirsdag.

Støre sa at én av flere årsaker til at det er krevende å nå fram er at Europaparlamentet har fått ytterligere innflytelse i beslutningsprosessene. Han trakk fram selsaken som et eksempel på et tilfelle der Norge er blitt overkjørt.

– Selsaken er en illustrasjon på parlamentets kraft. Til tross for omfattende protester fra norsk og canadisk side, trådte EUs forbud mot omsetning av selprodukter i kraft 20. august i år, sa Støre.

Norge har likevel ikke gitt opp kampen, og både Norge og Canada har anmodet om en ny runde i Verdens handelsorganisasjon, WTO.

– Regjeringen har til vurdering om den skal be om et WTO-panel, og hva som måtte være det riktige tidspunktet for et slikt skritt, sa utenriksministeren.

Direktiv til vurdering

I sin halvårlige redegjørelse kom utenriksministeren inn på aktuelle EØS-saker.

– Regjeringen arbeider med gjennomføring av flere krevende regelverk. Postdirektivet og datalagringsdirektivet er eksempler på regelverk som har vært gjenstand for debatt og utredninger, sa han.

Støre lovet at regjeringen vil legge fram postdirektivet for Stortinget så snart den har tatt stilling. Senterpartiet har markert kraftig motstand mot direktivet som blant annet vil bety full liberalisering av postmarkedet. Direktivet skal iverksettes i EU fra årsskiftet.

– I Norge er det stilt spørsmål om hvilke sosiale og økonomiske virkninger gjennomføringen av direktivet vil få. Dette er gjenstand for grundig vurdering, sa utenriksministeren.

Når det gjelder datalagringsdirektivet, hadde ikke Støre noe nytt å melde. Han nøyde seg med å si at regjeringen vil legge saken fram for Stortinget når arbeidet er avsluttet.

Arbeider for reklameforbud

Direktivet om audiovisuelle tjenester griper også inn i norsk politikk, blant annet fordi det fører til at det kan vises alkoholreklame på TV i Norge dersom sendingene kommer fra et annet land.

Kristelig Folkeparti har tatt til orde for at Norge bør legge ned veto mot dette direktivet, men Støre kom ikke med noen slike signaler tirsdag.

Han slo fast at Norge ønsker å beholde adgangen til å hindre at alkoholreklame blir vist på norske fjernsynsskjermer, men la til at EU-kommisjonen har gjort det klart at Norge ikke kan føre dette unntaket videre.

– Det er tatt en rekke kontakter på politisk hold, både med Kommisjonen og med utvalgte EU-land. Regjeringen mener det vil være svært uheldig for det helhetlige folkehelsearbeidet om Norge må oppgi sin mulighet til å stoppe alkoholreklame, og vil jobbe på bred basis for å nå fram overfor EU, sa Støre.

Vikardirektivet

Et annet omstridt direktiv er vikarbyrådirektivet som regulerer medlemslandenes muligheter til å ha begrensninger i adgangen til å leie ut og inn arbeidskraft. Fagbevegelsen er bekymret over at dette kan føre til flere midlertidige ansettelser.

– Vår vurdering så langt er at det ikke vil være nødvendig å endre de norske reglene om adgangen til å leie inn arbeidskraft. Utgangspunktet om at fast ansettelse skal være den alminnelige formen for ansettelse, er fortsatt norsk politikk. Reglene om arbeidsleie skal fortsatt knyttes til reglene om midlertidige ansettelser, slik at stillingsvernet ikke omgås, sa utenriksministeren.

Saken er sendt på høring med frist 10. desember, og på grunnlag av høringsuttalelsene vil regjeringen ta stilling til innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse