Kritiserer USA
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kritiserer amerikanerne for ikke å ha informert den politiske ledelsen i UD da overvåkingen startet i 2000.
Både Støre og justisminister Knut Storberget (Ap) mener at virksomheten som ambassaden bedrev, ikke krevde noen spesiell tillatelse, og sier det er gitt ganske uttømmende forklaringer fra amerikansk side.
– Det hadde imidlertid ikke vært unaturlig om amerikanerne hadde varslet UD da de satte i gang den type virksomhet. Det hadde vært utenkelig at Norge starte opp noe lignende i et fremmed land uten å gi beskjed helt til topps, sa Støre på en felles pressekonferanse med Storberget onsdag.
SV parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell kritiserer mangel på informasjon oppover i politiets hierarki og krever oppgjør med kulturen som har stilltiende godtatt det han mener er amerikanske overtramp.
Viktig brev
Regjeringen og den amerikanske ambassaden er uenige om hva slags orientering som ble gitt på et tidlig tidspunkt av den spesielle overvåkingsvirksomheten.
Et brev datert 5. mai 2000 hevdes ikke å være mottatt i Oslo politidistrikt og i POT. Brevet sier i klartekst at seks tidligere ansatte i politiet og/eller POT skulle inngå i en døgnkontinuerlig overvåking av ambassadens nærområde.
Den amerikanske ambassaden håper at Storbergets redegjørelse har klargjort det den kaller «spekulasjoner og misforståelser» om overvåkingsprogrammet og ambassadens sikkerhetstiltak.
– Som vi har sagt før: Overvåkingen var ikke et hemmelig program og ikke etterretningsvirksomhet. Det er akkurat det navnet tilsier, nemlig et program utarbeidet for å oppdage overvåking av amerikanske stasjoner i utlandet, i samarbeid med de av vertslandets etater som har ansvar for ambassadens sikkerhet, heter det.
Justisminister gjorde i sin redegjørelse det klart at det hittil ikke er grunnlag for å slå fast at ulovligheter er begått, men understreket at flere underordnede etater kjente til overvåkingen og fant deler av den uønsket.
Ikke sendt oppover
Diplomatseksjonen i UD var orientert om at sikkerhetskontrollene og overvåkingen ved ambassaden var i et juridisk grenseland, men dette ble ikke rapportert oppover i UD-systemet til politisk ledelse. Støre mener at dette ikke er kritikkverdig fordi saken var en slik type av den ikke krevde informasjon til utenriksministeren selv.
Storberget opplyste at man fra norsk side på flere møter i begynnelsen av 2007 tok opp det han kalte «indikasjoner på uønsket amerikansk aktivitet utenfor ambassaden».
– Verken Politiets sikkerhetstjeneste, Politidirektoratet, Oslo politidistrikt eller Kripos har oppfattet at det har vært ulovligheter knyttet til det amerikanske sikkerhetsarbeidet, selv om arbeidet ved enkelte anledninger har vært i ytterkant og framstått som uønsket, sa Storberget.
Opposisjonen på Stortinget finner det påfallende at verken ledere på et mellomnivå i PST, Oslo-politiet eller UD rapporterte til topps om aktivitetene ved USAs ambassade.
KrF-leder Dagfinn Høybråten stiller spørsmål ved om Storberget har full kontroll med sine tjenester, mens Venstres Trine Skei Grande sier saken er et eksempel på systemfeil. Hun etterlyser karanteneregler som skal hindre overføring av opplysninger fra offentlige registre til en fremmed makt.
Skjerper reglene
Storberget vil nå skjerpe politietatenes varslingsplikt overfor Justisdepartementet, og i samråd med utenriksministeren sørge for strengere rutiner når det gjelder kontakt med fremmede staters representasjoner. Det skal holdes et eget oppfølgingsmøte med den amerikanske ambassaden for å klargjøre rammene for overvåkingsenhetens oppgaver.
Politietterforskningen av de norske tjenestemenn som etter avgang fra politiet og PST begynte i ambassadens tjeneste, pågår ved Østfold politidistrikt og var ikke hovedsporet i justisministerens gjennomgang i Stortinget.
Først når dette arbeidet er sluttført, er det mulig å danne seg et sikrere bilde av virksomheten til den spesielle overvåkingsenheten SDU og hvorvidt den holdt seg innenfor eller utenfor grensen for det lovlige.
Justisministeren slo ettertrykkelig fast i sin redegjørelse at det aldri har vært gitt tillatelse til etablering av en egen sikkerhetsenhet ved den amerikanske ambassaden.
– Noe slikt er det heller ikke krav om i henhold til folkeretten eller norsk rett. Imidlertid gjelder det skranker for hva en slik enhet lovlig kan foreta seg på norsk territorium, sier Storberget. (ANB-NTB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen