JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Torner i rosenes leir

Rosene som Sør-Trøndelag Arbeiderparti delte ut til velgere i forrige valgkamp, var produsert av underbetalte litauere ved Frostaflor.13.02.2009
15:33
16.12.2013 08:51

Fellesforbundet vil stoppe lønnsdumping i grønn sektor, og vurderer nå allmenngjøring av tariffavtalen. Saken skal opp på forbundsstyremøtet denne uka. Hvis det blir vedtatt, får alle tariffavtalens minstelønn, uansett om de er fagorganisert eller ikke.

LO tror Fellesforbundet kan få gjennomslag for allmenngjøring, hvis forbundet ønsker det: «En begjæring om allmenngjøring bør ha store muligheter for å føre fram», konkluderer LO-advokat Håkon Angell i et brev til forbundet.

Og Arvid Eikeland, sekretær i Fellesforbundet med ansvar for landbruk, er veldig spent på utfallet. Vil forbundet gå for allmenngjøring?

Advokatens syn er utvetydig. Dokumentasjonen Eikeland har vist ham, dekker en rekke tilfeller av sosial dumping i grønn sektor i åra 2006-2008. – Etter mitt syn vil det foreliggende materialet klart være tilstrekkelig til at Tariffnemnda tar saken under behandling, skriver Angell.

Arbeidstilsynet har fokusert spesielt på sosial dumping i landbruket siden 2006, og avdekket en rekke tilfeller. Tilsynet er ikke part i et krav om allmenngjøring, men vil støtte opp under alle tiltak som kan redusere sosial dumping.

Dumping i Trøndelag

En av bedriftene som etter Fellesforbundets mening driver sosial dumping, er Frostaflor. Dette gartneriet på Frosta har levert blant annet parti-roser til Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. Livredde østeuropeere, timelønn ned mot 35 kroner og svært lange arbeidsdager var noen av ingrediensene da Magasinet skrev om forholdene ved Frostaflor og søsterbedriften Frostagrønt i desemberutgaven. Også Trønder-Avisa og Klassekampen skrev om lønns- og arbeidsforholdene ved de to helårsgartneriene på Frosta.

– Selv om bedriftene sier at alle formaliteter er i orden, velger vi å tro mer på våre kilder, sier Rose Maiken Flatmo. Som prosjektmedarbeider i Stjørdal og omegn Fagforening har hun saumfart landbruksdistrikter i Nord-Trøndelag siden mai i fjor. Rapporten hun nå har levert til Felles¬forbundet, er del av forbundets dokumentgrunnlag for å kreve allmenngjøring av tariffavtalen.

Klok av skade

– Tidligere har Trondheim Ap fått muntlige forsikringer fra leverandøren Trønderblomst om at rosene var produsert under forhold som partiet kan stå inne for. Vi visste ikke at det var noe kritikkverdig ved rosene. Men da saken eksploderte i media, ba Trondheim Ap om en skriftlig bekreftelse på forsikringene Trønderblomst hadde gitt, ifølge fylkessekretær i Sør-Trøndelag, Tore Nordseth. En slik bekreftelse er ikke kommet.

Etter at anklagene om sosial dumping dukket opp, har Sør-Trøndelag Arbeiderparti ikke bestilt roser fra Trønderblomst. Avtalen om roseleveranser fra Trønderblomst har løpt siden forrige valgkamp i 2007. Store kvanta går med – kanskje 20.000 roser i løpet av en valgkamp. Fylkespartiet kommer ikke til å inngå noen avtale uten at de har forvisset seg om at det er roser de kan være bekjent av, roser som er produsert under tilfredsstillende forhold.

– Advokaten til leverandøren sier at opplysningene fra Fellesforbundet er feil, men vi føler oss slett ikke sikre på det. Vi ønsker uansett ikke å støtte bedrifter som underbetaler folk. Vi var veldig fornøyd da vi endelig fant en roseprodusent på Frosta, som kunne skaffe oss kortreiste roser. Denne saken viser at vi må gjøre enda grundigere research foran kommende valgkamp. Og da må vi begynne snart. Kanskje må vi rett og slett starte gartneri sjøl, tilføyer fylkessekretær Rannei Mesloe lettere oppgitt.

Kolberg tar affære

Partisekretær Martin Kolberg er helt tydelig på at dette er en uheldig sak. – Rosa er partiets symbol, og kan ikke være produsert under uverdige forhold, påpeker han.

– Enhver form for sosial dumping er uakseptabel, og denne saken viser at vi må være enda nøyere med kontrollen av leverandøren vi kjøper roser fra. For dette er ikke første gang vi støter på problemet. Tidligere kjøpte vi roser importert fra Afrika, og importøren garanterte at det verken var barnearbeid eller andre uetiske sider ved produksjonen. Men det var feil!

Vi bestemte oss derfor for å kjøpe norske roser, selv om det koster mye mer. Nå viser det seg altså at vi ikke kan være trygge her heller. Riktignok bestrider advokaten til firmaet at det skulle finnes kritikkverdige forhold. Men så lenge Fellesforbundet mener at det er sosial dumping, må vi ta dette ekstra nøye, sier partisekretæren.

Advokatmat

Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag vet altså ikke noe mer enn det advokat Thomas Jamne skrev til dem i desember. Det er advokaten til Frostaflor og Frostagrønt som imøtegår anklagene om sosial dumping. Uten å nevne Trønderblomst. Han skriver blant annet at Frostagrønt og Frostaflor betaler 114 kroner til utleieselskapet UAB Generalta for hver time utført arbeid, og at UAB Generalta har orientert om at de ansatte mottar 95 kroner timen.

Arvid Eikeland i Fellesforbundet bare blåser av tallene som advokaten kommer med. – Når den aller laveste satsen i gartnerier er 95 kroner, er det jo åpenbart at 114-120 kroner ikke dekker norske lønns- og arbeidsvilkår. En må iallfall legge på 50 prosent og kanskje mer, mener han. Dette betyr selvsagt at den reelle lønna er mye lavere.

Fra fagbevegelsens ståsted sier «landbrukssekretæren» i Fellesforbundet: – Tidligere har vi stilt krav når det gjaldt bekledning, om at man skulle kjøpe norsk, unngå varer produsert av barn og så videre. Også når det gjelder blomster, og andre varer for den saks skyld, bør det være en forutsetning for LO og fagbevegelsen at vi handler i bedrifter som er organisert og som følger gode etiske retningslinjer.

– Har intet å skjule

Leif Erik Skjøstad som eier Trønderblomst via sitt holdingselskap Leif Holding, er medeier i Frostaflor. Den andre halvdelen av Frostaflor eies av partnerne Terje Viken og Johan Morten Vold. Via sine holdingselskaper eier de to også Frostagrønt sammen. Begge samarbeider nært med utleiebyrået UAB Generalta fra Litauen.

Daglig leder Johan Morten Vold i Frostagrønt AS mener at han ikke har noe å skjule, etter oppslagene i Trønder-Avisa og Klassekampen. – En advokat har gått gjennom kontrakten med Generalta, og alt skal være i orden. Om det likevel viser seg at det ikke er det, vil kontrakten bli hevet, sier Vold til Trønder-Avisa. – Vi er gartnere, ikke advokater, tilføyer han.

Daglig leder Terje Viken i Frostaflor sier til Trønder-Avisa at de litauiske arbeiderne utgjør rundt 70 prosent av arbeidsstokken og at de fleste jobber rundt 40 timer i uka.

Når Magasinet ringer Skjøstad for å konfrontere ham med anklagene om underbetalte gartneriarbeidere, ber han oss ta kontakt med advokaten som har skrevet til Arbeiderpartiet, og legger deretter på.

Allmenngjøring en mulighet

I motsetning til verftsbransjen, som nå går til sak mot staten for å vri seg unna vedtaket om allmenngjøring, er Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) ikke negative.

– Vi ser allmenngjøring som en mulighet, sier rådgiver Petter Nilsen i LA. – Landbrukets Arbeidsgiverforening er opptatt av å ha ryddige og ordnede forhold, og at det skal være like vilkår for produsentene. Og det vil jo allmenngjøring sørge for, sier Nilsen.

Hvis partene er enige, vil Tariffnemnda kunne vedta allmenngjøring innen 1. mai. Det er det Arvid Eikeland håper på. For da utløper overgangsordningene som stiller krav til ordnede lønns- og arbeidsforhold som vilkår for oppholds- og arbeidstillatelse for EU-borgere. Og uten allmenn¬gjøring i landbruket vil det være fritt fram for svært lave lønninger, påpeker han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.02.2009
15:33
16.12.2013 08:51Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

Se bildene

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Lise Åserud / NTB

Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien

Det var under dette arbeidet dødulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

NTB Scanpix

Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)


Flere saker