JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Torner i rosenes leir

Rosene som Sør-Trøndelag Arbeiderparti delte ut til velgere i forrige valgkamp, var produsert av underbetalte litauere ved Frostaflor.13.02.2009
15:33
16.12.2013 08:51

Fellesforbundet vil stoppe lønnsdumping i grønn sektor, og vurderer nå allmenngjøring av tariffavtalen. Saken skal opp på forbundsstyremøtet denne uka. Hvis det blir vedtatt, får alle tariffavtalens minstelønn, uansett om de er fagorganisert eller ikke.

LO tror Fellesforbundet kan få gjennomslag for allmenngjøring, hvis forbundet ønsker det: «En begjæring om allmenngjøring bør ha store muligheter for å føre fram», konkluderer LO-advokat Håkon Angell i et brev til forbundet.

Og Arvid Eikeland, sekretær i Fellesforbundet med ansvar for landbruk, er veldig spent på utfallet. Vil forbundet gå for allmenngjøring?

Advokatens syn er utvetydig. Dokumentasjonen Eikeland har vist ham, dekker en rekke tilfeller av sosial dumping i grønn sektor i åra 2006-2008. – Etter mitt syn vil det foreliggende materialet klart være tilstrekkelig til at Tariffnemnda tar saken under behandling, skriver Angell.

Arbeidstilsynet har fokusert spesielt på sosial dumping i landbruket siden 2006, og avdekket en rekke tilfeller. Tilsynet er ikke part i et krav om allmenngjøring, men vil støtte opp under alle tiltak som kan redusere sosial dumping.

Dumping i Trøndelag

En av bedriftene som etter Fellesforbundets mening driver sosial dumping, er Frostaflor. Dette gartneriet på Frosta har levert blant annet parti-roser til Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. Livredde østeuropeere, timelønn ned mot 35 kroner og svært lange arbeidsdager var noen av ingrediensene da Magasinet skrev om forholdene ved Frostaflor og søsterbedriften Frostagrønt i desemberutgaven. Også Trønder-Avisa og Klassekampen skrev om lønns- og arbeidsforholdene ved de to helårsgartneriene på Frosta.

– Selv om bedriftene sier at alle formaliteter er i orden, velger vi å tro mer på våre kilder, sier Rose Maiken Flatmo. Som prosjektmedarbeider i Stjørdal og omegn Fagforening har hun saumfart landbruksdistrikter i Nord-Trøndelag siden mai i fjor. Rapporten hun nå har levert til Felles¬forbundet, er del av forbundets dokumentgrunnlag for å kreve allmenngjøring av tariffavtalen.

Klok av skade

– Tidligere har Trondheim Ap fått muntlige forsikringer fra leverandøren Trønderblomst om at rosene var produsert under forhold som partiet kan stå inne for. Vi visste ikke at det var noe kritikkverdig ved rosene. Men da saken eksploderte i media, ba Trondheim Ap om en skriftlig bekreftelse på forsikringene Trønderblomst hadde gitt, ifølge fylkessekretær i Sør-Trøndelag, Tore Nordseth. En slik bekreftelse er ikke kommet.

Etter at anklagene om sosial dumping dukket opp, har Sør-Trøndelag Arbeiderparti ikke bestilt roser fra Trønderblomst. Avtalen om roseleveranser fra Trønderblomst har løpt siden forrige valgkamp i 2007. Store kvanta går med – kanskje 20.000 roser i løpet av en valgkamp. Fylkespartiet kommer ikke til å inngå noen avtale uten at de har forvisset seg om at det er roser de kan være bekjent av, roser som er produsert under tilfredsstillende forhold.

– Advokaten til leverandøren sier at opplysningene fra Fellesforbundet er feil, men vi føler oss slett ikke sikre på det. Vi ønsker uansett ikke å støtte bedrifter som underbetaler folk. Vi var veldig fornøyd da vi endelig fant en roseprodusent på Frosta, som kunne skaffe oss kortreiste roser. Denne saken viser at vi må gjøre enda grundigere research foran kommende valgkamp. Og da må vi begynne snart. Kanskje må vi rett og slett starte gartneri sjøl, tilføyer fylkessekretær Rannei Mesloe lettere oppgitt.

Kolberg tar affære

Partisekretær Martin Kolberg er helt tydelig på at dette er en uheldig sak. – Rosa er partiets symbol, og kan ikke være produsert under uverdige forhold, påpeker han.

– Enhver form for sosial dumping er uakseptabel, og denne saken viser at vi må være enda nøyere med kontrollen av leverandøren vi kjøper roser fra. For dette er ikke første gang vi støter på problemet. Tidligere kjøpte vi roser importert fra Afrika, og importøren garanterte at det verken var barnearbeid eller andre uetiske sider ved produksjonen. Men det var feil!

Vi bestemte oss derfor for å kjøpe norske roser, selv om det koster mye mer. Nå viser det seg altså at vi ikke kan være trygge her heller. Riktignok bestrider advokaten til firmaet at det skulle finnes kritikkverdige forhold. Men så lenge Fellesforbundet mener at det er sosial dumping, må vi ta dette ekstra nøye, sier partisekretæren.

Advokatmat

Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag vet altså ikke noe mer enn det advokat Thomas Jamne skrev til dem i desember. Det er advokaten til Frostaflor og Frostagrønt som imøtegår anklagene om sosial dumping. Uten å nevne Trønderblomst. Han skriver blant annet at Frostagrønt og Frostaflor betaler 114 kroner til utleieselskapet UAB Generalta for hver time utført arbeid, og at UAB Generalta har orientert om at de ansatte mottar 95 kroner timen.

Arvid Eikeland i Fellesforbundet bare blåser av tallene som advokaten kommer med. – Når den aller laveste satsen i gartnerier er 95 kroner, er det jo åpenbart at 114-120 kroner ikke dekker norske lønns- og arbeidsvilkår. En må iallfall legge på 50 prosent og kanskje mer, mener han. Dette betyr selvsagt at den reelle lønna er mye lavere.

Fra fagbevegelsens ståsted sier «landbrukssekretæren» i Fellesforbundet: – Tidligere har vi stilt krav når det gjaldt bekledning, om at man skulle kjøpe norsk, unngå varer produsert av barn og så videre. Også når det gjelder blomster, og andre varer for den saks skyld, bør det være en forutsetning for LO og fagbevegelsen at vi handler i bedrifter som er organisert og som følger gode etiske retningslinjer.

– Har intet å skjule

Leif Erik Skjøstad som eier Trønderblomst via sitt holdingselskap Leif Holding, er medeier i Frostaflor. Den andre halvdelen av Frostaflor eies av partnerne Terje Viken og Johan Morten Vold. Via sine holdingselskaper eier de to også Frostagrønt sammen. Begge samarbeider nært med utleiebyrået UAB Generalta fra Litauen.

Daglig leder Johan Morten Vold i Frostagrønt AS mener at han ikke har noe å skjule, etter oppslagene i Trønder-Avisa og Klassekampen. – En advokat har gått gjennom kontrakten med Generalta, og alt skal være i orden. Om det likevel viser seg at det ikke er det, vil kontrakten bli hevet, sier Vold til Trønder-Avisa. – Vi er gartnere, ikke advokater, tilføyer han.

Daglig leder Terje Viken i Frostaflor sier til Trønder-Avisa at de litauiske arbeiderne utgjør rundt 70 prosent av arbeidsstokken og at de fleste jobber rundt 40 timer i uka.

Når Magasinet ringer Skjøstad for å konfrontere ham med anklagene om underbetalte gartneriarbeidere, ber han oss ta kontakt med advokaten som har skrevet til Arbeiderpartiet, og legger deretter på.

Allmenngjøring en mulighet

I motsetning til verftsbransjen, som nå går til sak mot staten for å vri seg unna vedtaket om allmenngjøring, er Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) ikke negative.

– Vi ser allmenngjøring som en mulighet, sier rådgiver Petter Nilsen i LA. – Landbrukets Arbeidsgiverforening er opptatt av å ha ryddige og ordnede forhold, og at det skal være like vilkår for produsentene. Og det vil jo allmenngjøring sørge for, sier Nilsen.

Hvis partene er enige, vil Tariffnemnda kunne vedta allmenngjøring innen 1. mai. Det er det Arvid Eikeland håper på. For da utløper overgangsordningene som stiller krav til ordnede lønns- og arbeidsforhold som vilkår for oppholds- og arbeidstillatelse for EU-borgere. Og uten allmenn¬gjøring i landbruket vil det være fritt fram for svært lave lønninger, påpeker han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.02.2009
15:33
16.12.2013 08:51Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger


Flere saker