JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Torner i rosenes leir

Rosene som Sør-Trøndelag Arbeiderparti delte ut til velgere i forrige valgkamp, var produsert av underbetalte litauere ved Frostaflor.13.02.2009
15:33
16.12.2013 08:51

Fellesforbundet vil stoppe lønnsdumping i grønn sektor, og vurderer nå allmenngjøring av tariffavtalen. Saken skal opp på forbundsstyremøtet denne uka. Hvis det blir vedtatt, får alle tariffavtalens minstelønn, uansett om de er fagorganisert eller ikke.

LO tror Fellesforbundet kan få gjennomslag for allmenngjøring, hvis forbundet ønsker det: «En begjæring om allmenngjøring bør ha store muligheter for å føre fram», konkluderer LO-advokat Håkon Angell i et brev til forbundet.

Og Arvid Eikeland, sekretær i Fellesforbundet med ansvar for landbruk, er veldig spent på utfallet. Vil forbundet gå for allmenngjøring?

Advokatens syn er utvetydig. Dokumentasjonen Eikeland har vist ham, dekker en rekke tilfeller av sosial dumping i grønn sektor i åra 2006-2008. – Etter mitt syn vil det foreliggende materialet klart være tilstrekkelig til at Tariffnemnda tar saken under behandling, skriver Angell.

Arbeidstilsynet har fokusert spesielt på sosial dumping i landbruket siden 2006, og avdekket en rekke tilfeller. Tilsynet er ikke part i et krav om allmenngjøring, men vil støtte opp under alle tiltak som kan redusere sosial dumping.

Dumping i Trøndelag

En av bedriftene som etter Fellesforbundets mening driver sosial dumping, er Frostaflor. Dette gartneriet på Frosta har levert blant annet parti-roser til Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. Livredde østeuropeere, timelønn ned mot 35 kroner og svært lange arbeidsdager var noen av ingrediensene da Magasinet skrev om forholdene ved Frostaflor og søsterbedriften Frostagrønt i desemberutgaven. Også Trønder-Avisa og Klassekampen skrev om lønns- og arbeidsforholdene ved de to helårsgartneriene på Frosta.

– Selv om bedriftene sier at alle formaliteter er i orden, velger vi å tro mer på våre kilder, sier Rose Maiken Flatmo. Som prosjektmedarbeider i Stjørdal og omegn Fagforening har hun saumfart landbruksdistrikter i Nord-Trøndelag siden mai i fjor. Rapporten hun nå har levert til Felles¬forbundet, er del av forbundets dokumentgrunnlag for å kreve allmenngjøring av tariffavtalen.

Klok av skade

– Tidligere har Trondheim Ap fått muntlige forsikringer fra leverandøren Trønderblomst om at rosene var produsert under forhold som partiet kan stå inne for. Vi visste ikke at det var noe kritikkverdig ved rosene. Men da saken eksploderte i media, ba Trondheim Ap om en skriftlig bekreftelse på forsikringene Trønderblomst hadde gitt, ifølge fylkessekretær i Sør-Trøndelag, Tore Nordseth. En slik bekreftelse er ikke kommet.

Etter at anklagene om sosial dumping dukket opp, har Sør-Trøndelag Arbeiderparti ikke bestilt roser fra Trønderblomst. Avtalen om roseleveranser fra Trønderblomst har løpt siden forrige valgkamp i 2007. Store kvanta går med – kanskje 20.000 roser i løpet av en valgkamp. Fylkespartiet kommer ikke til å inngå noen avtale uten at de har forvisset seg om at det er roser de kan være bekjent av, roser som er produsert under tilfredsstillende forhold.

– Advokaten til leverandøren sier at opplysningene fra Fellesforbundet er feil, men vi føler oss slett ikke sikre på det. Vi ønsker uansett ikke å støtte bedrifter som underbetaler folk. Vi var veldig fornøyd da vi endelig fant en roseprodusent på Frosta, som kunne skaffe oss kortreiste roser. Denne saken viser at vi må gjøre enda grundigere research foran kommende valgkamp. Og da må vi begynne snart. Kanskje må vi rett og slett starte gartneri sjøl, tilføyer fylkessekretær Rannei Mesloe lettere oppgitt.

Kolberg tar affære

Partisekretær Martin Kolberg er helt tydelig på at dette er en uheldig sak. – Rosa er partiets symbol, og kan ikke være produsert under uverdige forhold, påpeker han.

– Enhver form for sosial dumping er uakseptabel, og denne saken viser at vi må være enda nøyere med kontrollen av leverandøren vi kjøper roser fra. For dette er ikke første gang vi støter på problemet. Tidligere kjøpte vi roser importert fra Afrika, og importøren garanterte at det verken var barnearbeid eller andre uetiske sider ved produksjonen. Men det var feil!

Vi bestemte oss derfor for å kjøpe norske roser, selv om det koster mye mer. Nå viser det seg altså at vi ikke kan være trygge her heller. Riktignok bestrider advokaten til firmaet at det skulle finnes kritikkverdige forhold. Men så lenge Fellesforbundet mener at det er sosial dumping, må vi ta dette ekstra nøye, sier partisekretæren.

Advokatmat

Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag vet altså ikke noe mer enn det advokat Thomas Jamne skrev til dem i desember. Det er advokaten til Frostaflor og Frostagrønt som imøtegår anklagene om sosial dumping. Uten å nevne Trønderblomst. Han skriver blant annet at Frostagrønt og Frostaflor betaler 114 kroner til utleieselskapet UAB Generalta for hver time utført arbeid, og at UAB Generalta har orientert om at de ansatte mottar 95 kroner timen.

Arvid Eikeland i Fellesforbundet bare blåser av tallene som advokaten kommer med. – Når den aller laveste satsen i gartnerier er 95 kroner, er det jo åpenbart at 114-120 kroner ikke dekker norske lønns- og arbeidsvilkår. En må iallfall legge på 50 prosent og kanskje mer, mener han. Dette betyr selvsagt at den reelle lønna er mye lavere.

Fra fagbevegelsens ståsted sier «landbrukssekretæren» i Fellesforbundet: – Tidligere har vi stilt krav når det gjaldt bekledning, om at man skulle kjøpe norsk, unngå varer produsert av barn og så videre. Også når det gjelder blomster, og andre varer for den saks skyld, bør det være en forutsetning for LO og fagbevegelsen at vi handler i bedrifter som er organisert og som følger gode etiske retningslinjer.

– Har intet å skjule

Leif Erik Skjøstad som eier Trønderblomst via sitt holdingselskap Leif Holding, er medeier i Frostaflor. Den andre halvdelen av Frostaflor eies av partnerne Terje Viken og Johan Morten Vold. Via sine holdingselskaper eier de to også Frostagrønt sammen. Begge samarbeider nært med utleiebyrået UAB Generalta fra Litauen.

Daglig leder Johan Morten Vold i Frostagrønt AS mener at han ikke har noe å skjule, etter oppslagene i Trønder-Avisa og Klassekampen. – En advokat har gått gjennom kontrakten med Generalta, og alt skal være i orden. Om det likevel viser seg at det ikke er det, vil kontrakten bli hevet, sier Vold til Trønder-Avisa. – Vi er gartnere, ikke advokater, tilføyer han.

Daglig leder Terje Viken i Frostaflor sier til Trønder-Avisa at de litauiske arbeiderne utgjør rundt 70 prosent av arbeidsstokken og at de fleste jobber rundt 40 timer i uka.

Når Magasinet ringer Skjøstad for å konfrontere ham med anklagene om underbetalte gartneriarbeidere, ber han oss ta kontakt med advokaten som har skrevet til Arbeiderpartiet, og legger deretter på.

Allmenngjøring en mulighet

I motsetning til verftsbransjen, som nå går til sak mot staten for å vri seg unna vedtaket om allmenngjøring, er Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) ikke negative.

– Vi ser allmenngjøring som en mulighet, sier rådgiver Petter Nilsen i LA. – Landbrukets Arbeidsgiverforening er opptatt av å ha ryddige og ordnede forhold, og at det skal være like vilkår for produsentene. Og det vil jo allmenngjøring sørge for, sier Nilsen.

Hvis partene er enige, vil Tariffnemnda kunne vedta allmenngjøring innen 1. mai. Det er det Arvid Eikeland håper på. For da utløper overgangsordningene som stiller krav til ordnede lønns- og arbeidsforhold som vilkår for oppholds- og arbeidstillatelse for EU-borgere. Og uten allmenn¬gjøring i landbruket vil det være fritt fram for svært lave lønninger, påpeker han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.02.2009
15:33
16.12.2013 08:51Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

Maersk Drilling/Atle Espen Helgesen

Tillitsvalgt Bår Inge fornøyd med at riggansatte får minst 24 500 kroner i lønnsøkning etter meklingen


Flere saker