Enighet om fornybar energi
Føljetongen om de grønne sertifikatene er i ferd med å bli fylt med innhold.
Til sammen skal Norge og Sverige i de neste ti årene bygge ut 26,4 TWh ny fornybar energi. Det tilsvarer nesten 10 prosent av den årlige energiproduksjonen i Norge og Sverige.
Det betyr nesten tre ganger Oslos forbruk og er en produksjon som tilsvarer åtte gasskraftverk.
– Dette er en stor dag. Fram mot 2020 vil vi se en betydelig utbygging av fornybar energi i både Norge og Sverige, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).
Onsdag undertegnet han protokollen sammen med Sveriges energiminister Maud Olofsson om å fullføre planene om et felles sertifikatmarked.
Fornybardirektivet
– Den beste klimanyheten på svært lang tid og det viktigste som har skjedd innen fornybar energi på mange tiår, sier daglig leder Einar Håndlykken i miljøstiftelsen ZERO.
Han mener et felles grønt sertifikatmarked vil gi flere vindmøller og reduserte klimautslipp.
Avtalen mellom Norge og Sverige er den første i sitt slag i Europa, og innebærer at hvert land skal finansiere 13,2 TWh ny fornybar elektrisitet innen 2020. Men en viktig forutsetning for at Norge kan slutte seg til det svenske systemet med grønne sertifikater fra 1. januar 2012 er at vi innfører EUs fornybardirektiv.
– Vi er i prosess med EU, og skal være ferdig i god tid før 1. januar 2012, sier Riis-Johansen.
Men miljøstiftelsen Bellona mener regjeringen de siste ukene gjentatte ganger har snakket seg bort fra et høyt mål i fornybardirektivet.
– Vi mener Norge må innføre fornybardirektivet med samme mål og beregningsmetode som EUs medlemsland, sier nestleder i Bellona Marius Holm.
Sverige har hatt et elsertifikatsystem siden 1. mai 2003. Etter havariet i forhandlingene om grønne sertifikater i 2006 ble saken gjenopptatt i 2008.
– Det har vært en lang diskusjon og vanskelig å koble sammen to lands ulike ordninger. Men nå er neste steg en felles elsertifikatordning, sier Sveriges energiminister Maud Olofsson.
Strid om vannkraft
Zero-sjefen viser til en rapport fra Energimyndigheten i Sverige som sier at et felles norsk-svensk sertifikatsystem vil føre til omfattende utbygging av vindkraft i begge land.
– Vi er opptatt av at systemet gir økt utbygging av det store vindkraftpotensialet i Norge, og er i utgangspunktet skeptiske til å inkludere vannkraft, sier Håndlykken.
Skepsisen til storstilt vannkraftutbygging finner gjenklang både i Venstre og i regjeringspartiet SV.
– Fra Venstres side er vi skeptiske til at for mye vannkraft inngår i den nye loven, men det aller viktigste er at en ny lov kommer på plass så raskt som mulig, sier Venstres næringspolitiske talskvinne Borghild Tenden.
SV-vara i Stortingets energi- og miljøkomité Aud Herbjørg Kvalvik sier at avtalen om de grønne sertifikatene ikke skal gi noe frislipp for små eller større vannkraftutbygginger.
– SV ønsker småkraft i distriktene, men tiden for de store kraftutbygginger er over. SV skal derfor ikke slappe av på miljøkravene. Vi vil fortsatt stå vakt om norsk vassdragsnatur, også i tiden framover, sier Aud Herbjørg Kvalvik. (ANB-NTB)
Grønne sertifikater er betegnelsen på et markedsbasert virkemiddel for å fremme fornybar energi. Produsenter av fornybar energi tildeles grønne sertifikater tilsvarende energimengden de produserer
Alle energikjøpere forplikter seg til å kjøpe en viss mengde grønne sertifikater. Tanken er at ordningen skal føre til at de mest kostnadseffektive prosjektene innenfor fornybar energi bygges ut først
Det ble vedtatt at Norge skulle ha et grønt sertifikatmarked sammen med Sverige fra 1. januar 2007, men forhandlingene strandet i 2006. Forhandlingene ble senere gjenopptatt, og denne gang ble det enighet. Et svensk/norsk sertifikatmarked skal innføres fra 1. januar 2012 (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm