– Kina må tåle kritikk
– Kina må tåle å bli kritisert, sier Nobelkomité-leder Thorbjørn Jagland. Samtidig understreker han at årets nobelpris ikke er en pris mot Kina.
Lederen av Den norske nobelkomiteen la på en pressekonferanse i Nobelinstituttet torsdag stor vekt på å nyansere kritikken av Kina, uten å vike i begrunnelsen for hvorfor Liu Xiaobo fortjener årets fredspris.
– Årets nobelpris er ikke en pris mot Kina, men en pris som skal hedre folk som arbeider for menneskerettigheter i Kina. Blant disse er Liu Xiaobo en av de fremste eksponentene, sa Jagland.
Han poengterte Kinas ansvar som stormakt og verdens folkerikeste stat med 1,3 milliarder mennesker.
– Kinas skjebne er på mange måter verdens skjebne, sa Jagland.
Berlin er ikke Beijing
Nobelkomiteens leder understreket at selv om det er likheter mellom årets seremoni og seremonien for den tyske pasifisten Carl von Ossietzky som satt i en av Hitlers konsentrasjonsleirer, betyr ikke det at man setter likhetstegn mellom regimene i datidens Berlin og dagens Beijing.
– Det er ingen paralleller mellom Nazi-Tyskland og dagens Kina, sa Jagland.
Han la vekt på Kinas eget behov for utvikling av demokrati blant annet for å kunne løse de konflikter det kinesiske samfunnet inneholder. Han opplyste også at han verken hadde vært i kontakt med Kinas ambassade i Oslo eller representanter for myndighetene i Beijing siden prisen ble kunngjort 8. oktober.
Kinas ambassade i Oslo, som ikke har vært tilgjengelig for norske medier i tiden etter kunngjøringen av årets fredspris, sendte torsdag ut et fem sider langt brev fra ambassadøren til norske medier.
Ambassadør Tang Guoqiang gjentar i brevet at årets fredsprisvinner Liu Xiaobo er «en dømt kriminell som soner sin dom» og anklager Nobelkomiteen og norske myndigheter for å støtte kriminell virksomhet i Kina og for å blande seg inn i indre kinesiske forhold.
– Ikke overrasket
På spørsmål om han fortsatt ville ha gitt prisen til Liu etter de sterke reaksjonene fra Kina, svarte Nobelkomiteens leder at han ikke angrer på beslutningen, og at komiteen tar sine avgjørelser helt uten å skjele til nasjonale interesser.
– Jeg hadde på forhånd ventet harde reaksjoner, og vi har ikke sett mer enn vi hadde ventet, sa Jagland.
De siste tilbakemeldingene fra de inviterte tyder på at 19 land uteblir fra utdelingsseremonien fredag, mens 45 kommer. Ukraina og Filippinene, som hadde meldt forfall, kommer likevel. Sri Lanka har ikke svart på invitasjonen. Argentina og Algerie har meldt forfall.
Tom stol
Jagland poengterte at to tredeler av de landene som har ambassade i Oslo, vil delta, og at EU har gjort et eget vedtak om at alle land i unionen skal være representert.
Under seremonien vil Liu Xiaobos stol stå tom. Jagland sa at det ikke er en protest, men et symbol på at vinneren ikke er i stand til å ta imot fredsprisen.
Nobelkomiteen har fremdeles ikke vært i kontakt med prisvinneren selv, som sitter i fengsel. Men den var i kontakt med kona i oktober, etter at hun hadde besøkt Liu. Da fortalte hun at han allerede hadde fått vite om prisen av en fangevokter.
Kinesere
En kinesisk journalist konfronterte Jagland med at folk i Kina undres over at det ikke vil være kinesere til stede under seremonien, og at en norsk person skal lese opp en tekst skrevet av Liu Xiaobo. Det er Liv Ullmann som skal fremføre teksten.
– Ingen kan erstatte Liu Xiaobo, men teksten hans vil bli fremført av en kjent norsk skuespiller. Det er vi svært glade for, svarte Jagland.
Han opplyste at rundt 100 kinesere vil være til stede under seremonien, blant publikum. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen