Forsvarte Strøm-Erichsen
Jens Stoltenberg tar helseministeren i forsvar i sykehussaken og presiserer at nærhet noen ganger må vike for kvalitet i helsetilbudet.
Kraftig regjeringsslitasje, politietterforskning av Senterpartiet, sterk uenighet i viktige saker og elendige meningsmålinger har satt sitt tydelige preg på regjeringen denne høsten.
Men ikke uventet stjal den betente sykehussaken på Nordvestlandet det meste av oppmerksomheten da Jens Stoltenberg oppsummerte det siste halvåret fra regjeringsboligen bak Slottet tirsdag formiddag.
Økonomisk rom
Statsministeren var krystallklar på at helseministeren gjorde det hun skulle da hun slo fast at det ikke var penger til å bygge nytt sykehus i Molde nå.
– Anne–Grete Strøm–Erichsen har gjort det hun skal gjøre. Det har hele veien vært en forutsetning at det skal være økonomisk rom for investeringer før de vedtas. At folk er skuffet over det aksepterer jeg, men det er urimelig å forskjellsbehandle prosjekter, sa Stoltenberg.
Nylig grep helseministeren inn og slo fast at Helse Midt-Norge ikke har økonomi til å bygge et nytt sykehus i Molde før tidligst i 2018. Lokale Ap-politikere raser, det samme gjør lokalsamfunnet og opposisjonen på Stortinget.
Men ettersom det allerede er brukt penger på andre sykehus, som St. Olavs hospital og Ålesund sykehus, er det rett og slett ikke penger igjen til sykehus i Molde nå, sa Stoltenberg.
Nærhet og kvalitet
Statsministeren mener det er fullt mulig både å sentralisere sykehusbehandling og å opprettholde lokalsykehusene. Men sykehusene må utføre ulike arbeidsoppgaver. At man skal se på arbeidsdelingen står nedfelt i Soria Moria-erklæringen, men blir ofte glemt, mente han.
Stoltenberg trakk fram flere konkrete eksempler der spesialisering har gitt pasientene bedre behandling, blant annet innenfor kreft, hjerteflimmer og akuttbehandling.
– Jeg forstår at folk ønsker nærhet, men vi er også opptatt av kvalitet. Et godt helsetilbud bestemmes ikke av antall kilometer til behandlingsstedet, sa Stoltenberg.
Han trakk fram episoden fra Sunnmøre 1. desember der en sterkt nedkjølt, ett år gammel gutt i all hast ble fløyet til St Olavs hospital i Trondheim istedenfor til lokalsykehuset.
– Det reddet trolig livet til gutten.
– Delelinjen viktigst
I et forsøk på å summere opp de viktigste sakene i 2010, er det særlig avtalen med Russland om den omstridte delelinjen i Barentshavet som i historiebøkene vil bli stående som den viktigste, fastslo Stoltenberg.
Pensjonsreformen er han sikker på vil bli den viktigste politiske hendelsen i 2011. Samtidig mener Stoltenberg at en av de mest spennende sakene i Stortinget neste år er datalagringsdirektivet, der Arbeiderpartiet må ha støtte fra Høyre, ettersom både SV og Sp har tatt dissens i saken. Alle øvrige partier på Stortinget sier også nei.
En til tider småhektisk Stoltenberg rakk å kommentere alt fra landets økonomi og WikiLeaks til Kinas betente forhold til Norge. Til slutt avsluttet han seansen med å nekte å svare på TV 2s spørsmål om hva han synes om langrennsstjernen Petter Northugs oppførsel utenfor skisporet.
– Det er en fordel for landet at jeg konsentrerer meg om politikk, humret Stoltenberg før han ønsket alle en god jul. (ANB–NTB)
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen