Slik blir 2011
Norsk økonomi er i vekst, og vi aner opptakten til en solskinnshistorie neste år. Men ekspertene er bekymret for nye, truende uværsskyer over Europa.
Konjunkturbunnen i Norge ble passert i 2010. Men en sped oppgang kan raskt snus hvis det kommer nye tilbakeslag i internasjonal økonomi, fastslår Statistisk sentralbyrå (SSB) i sin siste økonomiske analyse i år.
For hver og en av oss kan ekspertenes spådommer for året som kommer oppsummeres slik: Fortsatt lav rente og noe tregere prisstigning vil sørge for at du også neste år får merkbart bedre kjøpekraft - selv om partene i arbeidslivet trolig kommer til å gå forsiktig fram i lønnsoppgjøret.
Peker oppover
– Det går veldig godt i norsk økonomi. Bedriftene i Regionalt nettverk er relativt optimistiske, leverandørindustrien opplever lysere tider på grunn av høy utbyggingstakt i offshoreindustrien, privat forbruk er på vei opp og boligprisene stiger, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.
Pilene peker definitivt oppover, bekrefter også finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), som lover å kvittere med en finans- og pengepolitikk som ikke legger press på renta, mot at fagbevegelsen holder lønnskravene nede, slik den gjorde i 2010.
Mot slutten av året ser det ut til at gjennomsnittlig lønnsvekst i 2010 blir på 3,5 prosent. Neste år kommer den trolig til å ende på 3,4 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
LO vil ta ansvar
LO-leder Roar Flåthen har vært fagbevegelsens fremste talsmann for «ansvarlige tariffoppgjør» og spilte på lag da finansministeren inviterte til en ny solidaritetslinje i 2010. LO tar først og fremst prisstigningen og inflasjonen i betraktning når kravene utformes, ifølge Flåthen, som synes å mislike at begrepet «ansvarlig» gis samme innhold som «moderat» i lønnssammenheng.
– Det er dere i pressen som bruker uttrykket moderat. Vi vil ha et fornuftig oppgjør, vi. Dette handler om hvor mye det er forsvarlig å ta ut i lønnsøkning og økt kjøpekraft. Lønnsveksten har vært større i Norge enn hos våre konkurrenter, sier Flåthen.
Det som forstyrrer et ellers ganske positivt bilde er faren for et nytt kraftsjokk, slik vi fikk sist vinter. Når nye og rådyre strømregninger kommer i posten i januar og februar, kan det bidra til en oppbremsing i det private forbruket og dermed bremse inflasjonen på nytt.
Renta starter klatringen
Renta skal uansett opp i løpet av det kommende året, kanskje tre ganger 0,25 prosentpoeng før det er omme. Ekspertene NTB har vært i kontakt med, synes å være enige om at påtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å heve styringsrenten til Norges Bank over 2,5 prosent i 2011. I dag ligger den på 2 prosent. Et normalnivå antas ligge på minst det dobbelte.
– Mest sannsynlig vil vi få en renteøkning på vårparten og to før nyttår. Jeg tror vi går ut av året med en styringsrente på mellom 2,5 og 3 prosent, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Handelshøyskolen i Bergen.
Han får støtte av Erik Bruce.
Ekspertene til økonomimagasinet Kapital er litt mer forsiktige i sine prognoser. Lav rente og fortsatt stor usikkerhet hos handelspartnerne våre reduserer handlingsrommet til sentralbanksjefen. Den eksportrettede industrien kan bli hardt rammet hvis avstanden mellom det norske rentenivået og handelspartnernes blir for stor.
– Kapital tror på en styringsrente på 2,0 til 2,5 prosent, spår magasinet.
Europa truer
Det er nemlig fortsatt stor usikkerhet knyttet til verdensøkonomien. En marginalt lysere situasjon i Europa er svært skjør og kan rakne raskt hvis gjeldskrisen i Irland og Hellas sprer seg til større økonomier som Spania, Portugal og Italia.
Minimal risikovilje i kredittmarkedet vil i så fall ramme sterkt forgjeldede land. Stans i utlånsviljen i europeiske kredittmarkeder vil kunne utløse en ny finanskrise og ramme Norge hardt.
– Det er stor usikkerhet om vi får en ny finanskrise og en «double dip». Usikkerhet er det første jeg tenker på, svarte Ole Grytten da han ble bedt om å skissere opp de økonomiske utsiktene for Norge neste år. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB