50 tiltak for bedre psykisk helse
Skoler, barnehager og eldresentre trekkes frem som viktige arenaer når Folkehelseinstituttet nå lanserer 50 anbefalte tiltak for bedre psykisk helse.
christina.halvorsen@anb.no
– Vi har for første gang samlet det vi mener å vite om forebygging på det psykiske helsefeltet. Rapporten viser to ting: Det kan gjøres veldig mye mer enn i dag, og det trengs mange små tiltak på mange områder. Dette er et fint tidspunkt å lansere rapporten, nå som det jobbes med blant annet Samhandlingsreformen, sa Folkehelseinstituttets direktør Geir-Stene Larsen da han denne uken overrakte rapporten til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).
– Forebyggende arenaer
Psykiske plager representerer et betydelig folkehelseproblem, og nesten hver tredje person som er uføretrygdet er det på grunn av psykiske lidelser, påpeker instituttet.
Nærmest alle samfunnsarenaer trekkes da også inn i rapporten, med navnet «Bedre føre var... Psykisk helse: Helsefremmende og forebyggende tiltak og anbefalinger». Samfunnsøkonomi, arbeidsliv, boforhold, skoler, barnehager, eldresentre, familieliv og livsstil er områder der forebyggende psykisk helsearbeid kan være vel så virkningsfullt som tiltak i selve helsevesenet, påpeker instituttet.
Innsats mot mobbing
– Befolkningens helse blir i stor grad påvirket av forhold som ligger utenfor helsetjenestens kontroll, sier Ellinor F. Major, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
– Skolen er et eksempel: Den er en viktig forebyggende arena fordi skolen gir utdanning og kompetanse, som igjen gir arbeid og deltakelse i samfunnet, sier Major.
Flere programmer mot mobbing er blant de konkrete tiltakene som nå foreslås.
Eldresentre og barnehager
Major trekker også frem eldresentre som en viktig forebyggingsarena.
– Eldresentrene bør videreutvikles på en slik måte at de fremmer psykisk helse og forebygger ensomhet, fysisk inaktivitet og depresjon. Her trenger vi imidlertid mer kunnskap om hva som fungerer.
Rapporten peker også på barnehagene og understreker at barnehager av høy kvalitet har en rekke psykisk helsefremmende effekter for de fleste barn.
Hjemmebesøk
Et helt konkret tiltak som nå foreslås for å forebygge psykiske helseplager hos barn, er hjemmebesøk hos familier med førskolebarn – primært for å forebygge og avdekke fysisk og seksuelt misbruk.
«Mishandling av barn er en sterk risikofaktor for senere psykiske problemer. Hjemmebesøksprogrammer for å identifisere barn som blir mishandlet og redusering av dette problemet bør iverksettes i kommunene», heter det i rapporten.
Angst og depresjon
Angst og depresjon er de mest utbredte psykiske lidelsene, og også mest kostnadskrevende for samfunnet. Et annet konkret tiltak Folkehelseinstituttet derfor anbefaler er at alle kommuner innfører programmer som forebygger disse plagene.
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at det gledelige med rapporten er at den viser svært praktiske og konkrete tiltak og at det første hun nå vil gjøre er å sørge for at også andre får rapporten på sitt bord.
– Det er viktig at vi tenker helse i alt vi gjør, og jeg vil starte med å gi rapporten til kunnskapsminister Kristin Halvorsen og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. Så skal vi samarbeide godt og systematisk videre med dette, lover Strøm-Erichsen.
Rapporten lanseres på en konferanse om psykisk helse i Trondheim onsdag. (ANB)
Rapporten «Bedre føre var... Psykisk helse: Helsefremmende og forebyggende tiltak og anbefalinger» inneholder 50 anbefalinger fra Folkehelseinstituttet om tiltak for forebygging av psykiske plager og lidelser i Norge.
Bestilt på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Flere titall fagfolk og forskere har bidratt til rapporten, som er den første oppsummeringen av kunnskap om forebygging i Norge.
Rapporten henvender seg først og fremst til statlige myndigheter, fylkeskommuner, fylkesmann og kommune.
Anbefalingene i rapporten bygger på forskningsbasert kunnskap, og det er lagt vekt på både enkeltundersøkelser fra Norge og de andre nordiske landene, og på litteraturoppsummeringer internasjonalt. (ANB)
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl