JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bilby på tomgang

– Regjeringa bladde opp 700 milliarder dollar til bankene, men hvor blir det av støtten til industrien? spør Brad Auiler. Han er permittert fra stålverket Great Lakes Works i Detroit.27.02.2009
13:30
16.12.2013 09:03

frode.ronning@lomedia.no

Ingen andre byer i verden er like kjent for bilproduksjon som Detroit. Alle de tre store amerikanske bilprodusentene, Ford, General Motors og Chrysler har hovedkontorene og en rekke fabrikker her. Hver høst har bilfabrikkene bestilt stål for levering etter jul, men høsten 2008 hadde de ikke råd til å handle stål. Det er svært dårlige nyheter for stålverket Great Lakes Works. I starten av desember fikk 2200 ansatte beskjed om permittering, 1800 av dem er medlemmer av stålarbeidernes forbund.

Se bildeserie fra Detroit her:

Magasinet var til stede på et informasjonsmøte for medlemmene i den lokale avdelinga ved stålverket. Vi skriver 10. desember – bare ei uke etter at de ansatte har fått beskjed om permittering. Klubbleder Marc Barragan får masse spørsmål fra salen: Når kan vi komme tilbake på jobb? Hva med oss som skal ha ferie i desember? Hvor skal vi levere inn hjelmen og vernesko?

Barragan forsøker å svare på alle spørsmål: Hjelmene må leveres inn umiddelbart etter siste skift. Avdelinga søker om at medlemmene kan få økte midler til omskolering. Alle må melde seg på arbeidskontoret, men gjør det per telefon. Det finnes nesten ikke arbeidskontorer igjen i staten Michigan.

Håper på Obama

Barragan forsøker også å sette litt mot forsamlingen:

– Ledelsen har ikke sagt at dette skal være permanent. Det er en midlertidig permittering, understreker Barragan. Foran på talerstolen henger en stor plakat som har blitt brukt før valget med påskriften «Steelworkers for Obama» (Stålarbeidere for Obama), og på samme plakat: «Road to change». Alle setter sin lit til at Obama får ryddet opp i økonomien.

Enkelte går før møtet er over. Resignasjonen står å lese i ansiktene deres. Økonomien er på vei ned, bilsalget stuper, og «Motor Town» Detroit er i sin største krise på mange år.

Forbanna

Ute på trappa foran fagforeningslokalene forbanner Brad Auiler politikerne. Auiler er elektriker på stålverket og nå må han søke jobb i andre byer, gjerne på vestkysten. Men han kan ikke flytte fra Detroit-området, som ligger i Midt-vesten, på grensa til Canada.

– Jeg får ikke solgt huset her. Antall tvangssalg her er astronomisk, forteller han.

Mange amerikanere har fått boliglån de ikke kan betjene. Da hjelper det ikke at et helt stålverk må skru av ovnene.

Stålverket Great Lakes Works ga arbeid til 12.000 for 50 år siden. Hele bydelen blomstret, men de siste åra har arbeiderne flytta til forstedene.

– Du vil ikke la ungene dine vokse opp her, forteller Barragan til Magasinet.

Detroit er kjent for høy kriminalitet, og indre by er beryktet. Magasinets utsendte blir flere ganger advart mot å gå til fots i strøkene rundt verket.

Demokratiets våpensmie

Hvis ikke etterspørselsen øker, blir stålverket en gigantisk spøkelsesfabrikk. Og dem er det mange av her. Under andre verdenskrig ble Detroit kalt «demokratiets våpensmie». Fabrikkene leverte enorme mengder våpen til krigen mot japanerne og tyskerne. Etter krigen ble det produsert millioner av biler. Nå er det få andre storbyer som har så mange tomme fabrikklokaler.

Ingen vil fylle dem med ny virksomhet, og byen har ikke råd til bygge om eller rive de gamle fabrikkene. På 50 år er befolkningen i Detroit by halvert fra to til én million innbyggere. Samtidig har forstedene økt kraftig, slik at totalt 4,5 millioner mennesker bor i og rundt Detroit.

Tendensen er at de svarte blir igjen i Detroit, mens de hvite har flyttet ut til forstedene. 82 prosent av Detroits befolkning er svart, og bare 12 prosent hvite. Detroit står som et eksempel på det som i USA kalles white flight (lenke fra Wikipedia).

Roosevelt var her

For 51 år siden var det voldsom optimisme hos de fagorganiserte på Great Lakes Works. Stålarbeidernes avdeling 1299 brukte de første åra etter andre verdenskrig til å bygge sitt eget forsamlingslokale, med en sal som tar 500 medlemmer. Lokalet fikk navn etter presidenten som fikk mye av æren for å ha trukket USA ut av den økonomiske krisa på 1930-tallet: Franklin D. Roosevelt.

I 1948 kunne enka hans, Eleanor Roosevelt. åpne stålarbeidernes nye hus, bare noen få kvartaler fra inngangen til verket. Marc Barragan klarer ikke å skjule sin stolthet over historien.

– Dette var det første fagforeningshuset i USA som ble bygd for fagforeningens formål, og ikke et ombygd lokale.

Her er en artikkel om åpningen av huset, publisert i Steelabor i 1948

Nå bruker de tillitsvalgte i Franklin D. Roosevelt Memorial Hall all sin kraft på å sikre at en liten gruppe medlemmer kan beholde jobbene sine en periode for å passe på verket. Det trengs noen brannvakter, mekanikere og enkelte andre vakter.

Så krysser de fingrene i håp om at en ny president kan sikre «change» fra midten av januar. Barragan tror ikke dette er begynnelsen på slutten for avdeling 1299.

– Vi har vært her i 60 år, og har ikke tenkt å dra, forsikrer han.

Redningspakke

Før jul ønsket de tre store amerikanske bilprodusentene nødlån fra staten for å kunne drive videre. Bilarbeiderforbundet og stålarbeiderforbundet påpekte at 200.000 jobber hos Ford, General Motors og Chrysler sto i fare. Dessuten var 800.000 arbeidsplasser hos bildelprodusentene avhengig av de tre store bilprodusentene. Og i tillegg kommer alle som leverer råvarer, som stålverkene. Totalt 3,5 millioner arbeidsplasser sto på spill.

Noen måneder tidligere hadde bankene fått 700 milliarder dollar. Nå ba bilindustrien om 15 milliarder. Senatet sa nei. Tunga på vektskåla ble republikanske senatorer fra stater med utenlandske bilfabrikker. På den andre sida støttet demokratene forslaget om lån.

Slutt på middelklassen?

Elektriker Brad Auiler ser arbeidskamerater strømme ut av fagforeningslokalene. Det kan ta ei stund til stålverket går for fullt igjen.

– Jeg har ikke noe godt å si om [Bush-]regjeringa. Det er bare penger, de bryr seg ikke om folk. Det gjør meg forbanna, sier han.

Han frykter dette er slutten på anstendig betalte arbeidsplasser i USA.

– [Bush-]regjeringa skviser middelklassen. Snart er det bare rike eller fattige i USA, sier Auiler.

Arbeidskameratene hans var blant de 500.000 amerikanerne som mistet jobben i desember. George W. Bush forlot det hvite hus mens økonomien var i fullt kaos. Fagbevegelsen har gjort sitt for å sette inn en president fra det demokratiske partiet. Nå ønsker de støtte tilbake. Og det haster.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.02.2009
13:30
16.12.2013 09:03Mest lest

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Hanna Skotheim

Ledige og permitterte skylder Nav 2,8 milliarder kroner

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Natalia Levytska

Natalia Levytska

Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU)

Kvinner rammes hardere av koronaen enn menn. Fem kvinner fra hele verden forteller sine historier

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Aslak Bodahl

Aps nestleder om Erna Solberg: – Hun virker sliten og trenger avløsning

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Etter at landsmøtet i Høyre nå er over, er statsminister og gjenvalgt Høyre-leder, Erna Solberg, klar for å vinne stortingsvalget til høsten.

Etter at landsmøtet i Høyre nå er over, er statsminister og gjenvalgt Høyre-leder, Erna Solberg, klar for å vinne stortingsvalget til høsten.

Hans Kristian Thorbjørnsen

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Høyres landsmøte

Debatt

Frontfagsmodellen er ingen tvangstrøye, skriver Anne Finborud.

Frontfagsmodellen er ingen tvangstrøye, skriver Anne Finborud.

Håvard Sæbø

«Lønn forhandler vi best sammen», skriver lederen i Skolenes landsforbund


Flere saker