JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uten lønn på Ringnes Park

Først 15 litauere uten lønn, nå ni estere. De jobber på samme prosjekt, Ringnes Park, hos de samme underleverandørene som er under kontrakt hos samme hovedentreprenør: Ole K. Karlsen Entreprenør AS. – Det tropper opp stadig nye grupper, sier Jonas Bals, ombud i Oslo Bygningsarbeiderforening.

I midten av februar møtte 15 litauiske bygningsarbeidere opp hos Oslo Bygningsarbeiderforening, etter å ha jobbet i flere måneder uten lønn. De var ansatt i det litauiske firmaet Sventas, et norsk-registrert utenlandsk foretak (NUF) som igjen var leid inn av Lunart Nor AS. Sistnevnte har kontrakt med norske OKK Entreprenør - på prestisjeprosjektet Ringnes Park DN i Oslo.

Uenige om sluttoppgjøret

I november dro de hjem til Litauen, men kom nå tilbake for å gjøre et nytt forsøk på å få ut noe av det de har til gode. Beregnet lønnskrav: mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Per i dag, starten av mars, har de ennå ikke fått pengene sine. Det hører med til historien at OKK Entreprenør og Lunart Nor AS er uenige om størrelsen på sluttoppgjøret. Slik det ser ut nå, er det arbeiderne som blir skadelidende.

Administrerende direktør i OKK, Fredrik Baumann, bekrefter overfor magasinett.org at partene er uenige.

– Lunart Nor skylder oss penger, blant annet for for dårlig utført arbeid. Derfor har vi holdt igjen sluttoppgjøret siden januar, sier han og legger til at Arbeidstilsynet har kastet Lunart Nor AS ut fra byggeplassen.

Uten lønn - på samme prosjekt

I går troppet åtte estere opp hos Oslo Bygningsarbeiderforening. Ansatt i samme firma som litauerne, som en underentreprise av Lunart Nor AS - med samme hovedentreprenør, norske OKK Entreprenør AS. Også de har arbeidet på det såkalte prestisjeprosjekt Ringnes Park DN i hovedstaden.

– De har verken fått lønn for januar og februar. De ønsker seg bare hjem, men er rett og slett blakke. Det begynner å bli ganske vanlig at utenlandske arbeidere uten lønn dukker opp, sier en oppgitt Jonas Bals, ombud for baltiske arbeidere i Oslo Bygningsarbeiderforening.

– Igjen en sak som illustrerer behovet for solidaransvar for lønn. Når underleverandører ikke gjør opp for seg, må arbeiderne kunne kreve sitt av andre aktører i kontraktskjeden, som for eksempel hovedentreprenøren, understreker Bals som har sett seg grundig lei av at det er arbeiderne som gang på gang får svi, altså de siste i pengerekken.

– Ikke vårt ansvar

Da magasinett.org tok kontakt med OKK Entreprenørs adm. dir. Fredrik Baumann, var svaret som forventet:

– Vi har i realiteten ikke ansvar. Vi har veldig sympati for arbeiderne, men de er ansatt hos våre kontraktspartnere. Vi må følge boka. Du bør derfor gå på underentreprenørene og spørre dem hvorfor de ikke betaler lønna, mente han.

– OKK Entreprenør føler altså ingen forpliktelse til å hjelpe de estiske arbeiderne som ikke engang har nok penger til å komme seg hjem? – Nei, beklager, men vi i ledergruppen har gjort en slik vurdering, var svaret til direktør Baumann.

Betaler ikke uten solidaransvar

– Vi følger lov og regler og har rutiner for å sjekke våre kontraktspartnere. Det blir feil at vi blir kritisert for at vi ikke er villige til å gjøre opp for dem. Det er ikke vårt ansvar, poengterer Baumann - og har lovarbeidet rundt solidaransvar for lønn i tankene.

– Solidaransvar finnes ikke ennå. Hvis det blir en realitet skal vi forholde oss til den. Men enn så lenge er vi ikke ansvarlige når våre underleverandører ikke gjør opp for seg internt.

Kastet ut av StartBank

OKK-saken ser ut som en blåkopi av Skanska-saken som Magasinet for fagorganisertes nettutgave skrev om for noen uker siden. Også OKK Entreprenør AS er med i StartBank, akkurat som Skanska AS.

Lunart Nor AS ble kastet ut av godkjenningsordningen StartBank 29. januar i år, eller rettere sagt, firmaet fikk ikke godkjenningen fornyet. Sventas AS var aldri med i StartBank får magasinett.org vite.

Også entreprenørselskapet Skanska AS benyttet seg av en underleverandør, THT Bygg, som ikke lenger var godkjent av StartBank. Det viste seg at Skanska ikke hadde sjekket

THT Bygg lot være å betale arbeiderne sine og gikk senere konkurs. Selskapet er nå under bobehandling, og arbeiderne venter fortsatt på lønna de har jobbet for.

– Må ikke være med i StartBank

Adm. dir. Fredrik Baumann forklarer at OKK Entreprenør ikke har som krav at underleverandører skal være med i StartBank, men at de har egne kontrollrutiner.

– Vi benytter oss av Lindorff for å sjekke selskapenes soliditet, svarer Baumann på spørsmål fra magasinett.org.

Annonse

Flere saker

Annonse