Shopper mindre medisin
Hver nordmann bruker tusenvis av kroner i året på legemidler. Men salgsveksten har nå stanset nesten helt opp.
martin.andersen@anb.no
Forbruket målt i doser økte med en snau prosent fra 2009 til 2010. I Norge ble det i fjor omsatt legemidler for 17,8 milliarder kroner.
Det gir en snittkostnad på 3.589 kroner per hode. Frikortordningen sørger for at staten dekker utgiftene ut over 1.840 kroner på medisiner på blåresept.
Totalt omsatte apotekene for 23,4 milliarder kroner i 2010. Men inflasjon gjør at veksten er i ferd med å snu for bransjen.
– Særlig på grunn av en stadig større andel rimelige kopilegemidler, har det de siste årene vært en reell reduksjon i omsetningen av legemidler, sier Apotekforeningens direktør Oddbjørn Tysnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Hedmark på dagsdose-toppen
Mest penger på legemidler brukes i Oslo, målt både totalt og per innbygger. Men en del av dette skyldes at mange av de mest kompliserte og kostbare behandlingene utføres ved sykehusene i Oslo, selv om pasienten holder til et annet sted.
Om vi ser bort fra Oslo, er det østfoldingene som bruker mest penger på legemidler. Snaut 4.000 kroner brukes av og på fylkets innbyggere. Hakk i hæl følger Troms og Hedmark.
I den andre enden av skalaen er Akershus, Finnmark og Sogn og Fjordane, med så vidt over 3.000 kroner hver. Færrest kroner brukes i Akershus, men det kan igjen skyldes at innbyggerne ofte bruker apotek i Oslo, mener Apotekforeningen.
Når man ser på antallet doser som inntas, er det Hedmark som topper etter at de passerte 2009-«vinneren», Østfold. 1,72 daglige doser på hver innbygger er fasit, med Østfold (1,66), Oppland (1,64), Nordland (1,57) og Telemark (1,56) på de neste plassene. Hedmarkingene bruker 35 prosent flere doser enn landssnittet.
Dyrt med revmatisme
Det er i Oslo det brukes færrest doser (1,25 per dag) – tross at det var her pengesummene var høyest. Fylkene nærmest er Sør-Trøndelag, Akershus og Rogaland (alle 1,28).
Medisinene som nordmenn svir av mest penger på er midler mot revmatisme. Nummer én, to og tre på omsetningstoppen er av denne typen: Enbrel, Humira og Remicade. Dette er en trio som er dyr. For selv om færre enn 15.000 pasienter bruker midlene, ble de omsatt for totalt 1,2 milliarder kroner.
Også røykeavvenning bruker nordmenn enorme summer på. 173,9 millioner norske kroner gikk i fjor til tyggegummi og andre legemidler som inneholder nikotin.
Seks av de ti mest brukte legemidlene er til behandling av sykdommer relatert til hjerte og blodomløp. Nesten 400.000 personer bruker det blodfortynnende legemiddelet Albyl-E, mens nærmere en halv million bruker de kolesterolsenkende legemidlene simvastatin og atorvastatin.
– Ikke overpris
Men tross de mange milliardene som brukes, mener Apotekforeningen bestemt at vi ikke på noen måte betaler overpris.
De viser til en undersøkelse om legemiddelpriser som Helsedepartementet tok initiativ til i 2008, og som er gjentatt i 2009 og 2010. Der kom det fram at prisene på legemidler i Norge er lave sammenlignet med land i Nord-Europa.
– Dette viser at staten har full kontroll på veksten i legemiddelutgiftene. På den andre siden tjener apotekene nå så lite på salg av reseptlegemidler at det over tid kan få negative konsekvenser for helsetilbudet, sier Oddbjørn Tysnes, konstituert administrerende direktør i Apotekforeningen.
Et av de viktigste tiltakene for å holde legemiddelutgiftene lavest mulig, er prissystemet som gjelder for mange av kopilegemidlene. Dette trinnprissystemet fører til at legemidler får et snittkutt på pris på omtrent 75 prosent når det kommer kopilegemidler på markedet. (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Bjørn Inge Bergestuen/Frp