LO i Trondheim feirer 100 år i dag
Fagopposisjonen av 1911med Martin Tranmæl i spissen fyller 100 år. Det dannet bakgrunnen for at Trondheim faglig samorganisasjon ble stiftet, i strid med LOs vedtekter, skriver Arne Byrkjeflot i denne kronikken.
I dag fyller LO i Trondheim 100 år. Vi starter feiringa med mottagelse på Erkebispegården, champagne, tapas og historisk seminar.
Også Fagopposisjonen av 1911 med Martin Tranmæl i spissen fyller 100 år. Mot arbeidsgivernes offensiv ville de ta alle maktmidler i bruk, sympatistreik og boikott. De ville samle arbeidere som klasse, alle på en bedrift skulle være i samme fagforening (industriforbundsformen). Lokalt skulle arbeidere stå sammen på tvers gjennom lokale samorganisasjoner. Slik ble Trondheim faglig samorganisasjon stiftet, i strid med LOs vedtekter.
100 år senere har vi nøyaktig samme debatt. Bemanningsbyråene overtar flere og flere arbeidsoppgaver i bedrift etter bedrift. Hotellene setter ut renhold på rommene til renholdsbyrå, resepsjon og frokost til egne driftsselskap og vakt til sikkerhetsselskap. Nesten ingen er ansatt i hotellet. Arbeidsfellesskapet splittes opp. Det blir vanskelig å organisere og arbeiderne organiseres i forskjellige forbund. Uten forhandlingsrett overfor de som bestemmer hverdagen deres. Klager de på forholdene så er det en telefon til byrået og du er skiftet ut.
Oppe i dette kommer EUs vikarbyrådirektiv. I formen er det laget for å bedre forholdene. Vikarbyråansatte skal ha samme lønn og betingelser som fast ansatte der de er utleid. På den andre siden må utleie av arbeidskraft anerkjennes som en nødvendig del av arbeidslivet og restriksjoner må fjernes.
Hvilke restriksjoner? Slik bruken av slike firma har eksplodert skulle en tro restriksjoner ikke fins. Men mesteparten av deres virksomhet er i strid med norsk lov. Arbeidsmiljøloven slår fast at innleie skal skje med samme begrensinger som bruk av midlertidig ansatte. De kan bare brukes ved vikariat, ved sesongarbeid og når arbeidspresset er uventet stort. De kan ikke brukes i bedriftens normale virksomhet. I tillegg har mange tariffavtaler krav om forhandling ved bruk av innleie.
Som i 1911 er det to linjer i fagbevegelsen. LO-ledelsen godtar direktivet og stoler på regjeringens forsikringer om at både lov og avtaleverk vil overleve. Det er det verken regjering eller LO, men EU-domstolen som avgjør. Men verre er det at det sies ja til bemanningsbyråene som en likestilt del av norsk arbeidsliv. LO inngår tariffavtaler med bemanningsbyrå. Det er de tillitsvalgte i bemanningsbyrået som skal forhandle fram lønn basert på lønna i den bedrift der de er utleid. En umulig oppgave for tillitsvalgte og like umulig å kontrollere.
Dette er et veiskille for fagbevegelsen. Enten faste ansettelser i den bedriften du utfører arbeidet ditt og der din arbeidsdag bestemmes. Eller utleid uten forhandlingsrett der du jobber. Jeg tror ikke det er mulig å bygge en sterk fagbevegelse om det siste vinner fram. De sterke hotellklubbene som har stått i spissen for kampen for de lavtlønte vil ikke overleve med Petter Stordalens linje for å splitte opp hotellene i tre eller fire enheter.
Det er vanskelig å forstå hvorfor ulovlig utleie av arbeidskraft behandles med silkehansker. Jernhansken tas i bruk overfor de papirløse, Marie Amelie og etiopierne. Dette er jo en gavepakke til det grå og svarte arbeidsmarked. Hvilken annen mulighet gis til de 20 000 som ikke kan returneres og ikke har arbeidstillatelse? Hvorfor er det uproblematisk at det kommer 200 000 arbeidsinnvandrere fra 27 EU-land mens det er en katastrofe med tiendeparten fra andre land? Er vestlige arbeidsinnvandrere OK, de andre ikke? Individuell arbeidsinnvandring kan både fagbevegelse og velferdsstat takle. Det vi ikke makter er den organiserte utleie av arbeidskraft gjennom 2500 bemanningsbyrå og 27 000 Norsk registrerte utenlandske foretak (NUF). Det er her det grå og svarte arbeidsmarked lever, det er i denne ugjennomtrengelige jungel at det er håpløst å følge de kriminelles spor. Det er her fagorganisering er vanskelig, ofte umulig. Det er her trusselen mot den norske modellen fins. Kampen for faste ansettelser der du jobber er vår store kampsak når vi begynner på de neste hundre år. Det bør det også snart bli for den rødgrønne regjering.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen