Fafo avviser høyrebegrep
En ny Fafo-rapport tar et oppgjør med høyresidens bruk av begrepet «utenforskapet» om alle dem som ikke er i jobb.
Både NHOs årskonferanse og borgerlige politikere har brukt begreper som velferdsfellen, marsjen ut av arbeidslivet og utenforskapet, som gjerne består av 700.000-800.000 mennesker her til lands.
Denne måten å beskrive tingenes tilstand på, ble imøtegått da en ny Fafo-rapport, «Innmeldt, utmeldt eller påmeldt?» ble lagt fram onsdag. En av Fafos instituttsjefer, Tone Fløtten, presenterte rapporten på en politisk frokost hos LO på Folkets Hus i Oslo, med Aps Anette Trettebergstuen og NHOs spesialrådgiver Baard Meidell Johannesen som duellanter i panelet.
Skille
– Vi skal ikke tone ned viktigheten av å se de utfordringene og problemene vi har med at mange står utenfor arbeidslivet. Men vi er tjent med å være mer nyanserte, og derfor har vi laget et skille mellom det vi kaller de innmeldte, utmeldte og påmeldte, sier Fløtten til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Hva har vært unyansert i debatten så langt?
– At man har slått alle stønadsmottakere i hartkorn og sagt at vi har en stor gruppe på 700.000-800.000 som står utenfor arbeidsmarkedet. Dels er det mange i denne gruppen som arbeider mens de mottar stønad, og dels er det veldig mange som kommer raskt tilbake til arbeidsmarkedet. Da er det viktigere å konsentrere seg om at tiltakene er tilpasset dem som kommer tilbake fort, og dem som har store problemer med å komme tilbake.
– Hva er de viktigste konklusjonene i rapporten dere nå legger fram?
Utfordring
– Det viktigste er at vi retter oppmerksomheten mot det som jo er en stor utfordring for velferdssamfunnet, samtidig som vi forsøker å nyansere debatten. Det er ikke 750.000 utenfor, det er 415.000 som er helt utenfor. De fleste er faktisk i kategorien innmeldt, så har vi en gruppe med påmeldte, der mange kommer i jobb igjen. Av dem som er på kortvarige ytelser, kunne kanskje 100.000 kommet i jobb igjen hvis vi satte alle kluter til.
– Hvis man kutter trygdeytelsene kraftig, vil mange flere komme i jobb da?
– Nei, det tror jeg ikke. Det er studier som viser små effekter for helt spesielle grupper som har svært lav utdanning, liten arbeidserfaring, dårlige utsikter i arbeidsmarkedet og har mange barn. For noen av disse gruppene vil det kanskje være en økonomisk gevinst å motta stønad framfor å jobbe, men for de aller, aller fleste er arbeidspotensialet større enn trygdeytelsene man vil motta, avrunder Fløtten.
Kritisk
NHOs Baard Meidell Johannesen hadde ikke uventet noen ankepunkter til rapporten.
– Styrken med rapporten er at den gir en analyse av strømningene gjennom de ulike støtteordningene. Det er verdifull kunnskap vi må ta med oss i det videre arbeidet med inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Svakheten er at Fafo prøver å prate ned utfordringen med alle på trygd utenfor arbeidslivet. Etter mitt skjønn er de selektive med bruk avstatistikk. Regjeringen sier i Nasjonalbudsjettet at «det over lengre tid har vært en sterk innstrømming til varige trygdeytelser», sier Johannesen til ANB.
Han mener det er en kombinasjon av økte kompetansekrav og sjenerøse trygdeutbetalinger som påvirker utviklingen. Folk vil dermed både skyves ut, og trekkes ut av arbeidslivet.
Samarbeid
– Det er unge det må satses sterkere på, mener han, og da spesielt de som faller ut av skolen.
– Vi må få flere av disse ut i et praksisløp i arbeidslivet ganske fort, sier Johannesen, som mener myndighetene og næringslivet må samarbeide tett for å få dette til.
– Bedriftene står nok ikke i kø for å ansette 16-åringer som ikke kan lese og skrive skikkelig, konkluderer han.
Aps Anette Trettebergstuen mener det finnes klare forskjeller mellom venstre- og høyresidens løsninger.
– Vi har tro på at vi kan få disse gruppene inn gjennom kvalifisering og tilrettelegging. Høyresiden vil gjøre inngangen til trygdeordningene smalere, og ytelsene lavere, og at disse utsatte gruppene skal utgjøre et b-lag i arbeidslivet med svakere rettigheter, konkluderer Trettebergstuen overfor ANB. (ANB)
Fafo ble grunnlagt av Landsorganisasjonen i Norge i 1982 som Fagbevegelsens senter for forskning, utredning og dokumentasjon. Fafo ble omdannet til Forskningsstiftelsen Fafo i 1993. (Kilde: Fafo/ANB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø