Neglebiting
EU byr på spenning akkurat nå. Må Portugal be om nødhjelp i dag? Blir europakten vedtatt i morgen? Eier fagbevegelsen eller sosialdemokratene sannheten om den?
nina.sandaas@lomedia.no
Mindretallsregjeringen i Portugal står i dag overfor en vanskelig avstemning i parlamentet og resultatet kan føre til regjeringskrise. Den sosialdemokratiske statsministeren Jose Socrates prøver å få støtte for en omfattende sparepakke som skal snu den krisende økonomien på rett kjøl. I pakken inngår for eksempel nedskjæringer i offentlig ansattes pensjoner med opp til 10 prosent.
Opposisjonen har fått nok og truer å stemme nei til spareplanene. I så fall tar landet et langt skritt mot å måtte be om nødhjelp, et lån fra EUs krisefond. Da er situasjonen plutselig en annen. For det samme krisefondet og sterkere styringsmekanismer er så til den grad på tapetet på morgendagens toppmøte. Og det kan virke som om EU-toppene ikke kan fatte noe vedtat om å heve lånekapasiteten for krisefondet som skal gjelde fram til 2013.
I forkant har det skjedd mye blant noen EU-medlemsland som er egnet til å forundre. For eksempel at Sveriges regjering ikke har mandat fra flertallet i riksdagen til å gå for innholdet i europakten. Sverige er ikke med i eurosamarbeidet og må derfor ikke stille med midler til krisefondet. De rødgrønne partiene og sverigedemokratene sa nei. Men Sverige er ikke med i eurosamarbeidet og må derfor ikke stille med midler til krisefondet.
Den grønn-blå regjeringen i Finland har alles blikker rettet mot seg etter å ha sett bremsene på for fullt. Finland nøler sterkt med å utvide lånegarantien. Idag fortsetter debatten i riksdagen om landet skal bidra med nye kriselån eller ikke. Alle partier skuler til valget 17. april og vet at det er en utbredt skepsis blant velgerne mot å punge ut mer enn nødvendig.
Danmark er heller ikke med i eurosonen men velger å si ja til europakten. Her har Dansk Folkeparti og Liberal Allianse meldt motstand. Men regjeringen fikk støtte fra opposisjonen, sosialdemokratene og Socialistisk Folkeparti. At venstresiden aksepterer den, vekker nysgjerrighet. For europeisk fagbevegelse er sterkt mot hele europakten og mobiliserer til demonstrasjoner i morgen i Brussel. Generalsekretæren i EFS, John Monks, har uttalt at det finnes ikke noe positivt i forslagene til europakten og han anbefaler derfor EU-parlamentarikerne å stemme nei. Det hele innebærer også en endring i EU-traktaten.
Lytter man til den danske sosialdemokraten og parlamentsmedlemmet Ole Christensen får man et annet inntrykk. Han mener de verste viderverdighetene er tatt ut når det gjelder økonomisk styring og ønske om å blande seg i lønnsdannelsen. Europakten betyr ikke noen problemer i forhold til den danske modellen, ifølge arbeidsmarkedsforskere han refererer til. Derfor har Christensen ingen problemer med å si ja til europakten.
Jeg har en følelse av at EFS slo på stortrommen for å kalle sammen kadrene litt for tidlig i denne prosessen.
Når det er sagt er det bra at fagbevegelsen skaper oppmerksomhet om at det stadig er for mye fokus på de offentlige budsjetter og gjeld i steder for vekst og sysselsetting.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox