Slik skal Kristin vinne valget
Med Lofoten-seier i boks og Libya-strid feid under teppet, retter SV-leder Kristin Halvorsen blikket mot valgkampen.
Ingen har sittet lenger som partileder enn Halvorsen, men hun har tapt flere valg på rad og partiet sliter med sviktende oppslutning på meningsmålingene. Det skal det nå bli en forandring på.
– De to siste årene har vi lært å bli tydeligere på våre prioriteringer. Vi er mer målbevisste på hvilke saker vi skal velge bort og hvilke som skal trekkes fram. Det gir oss gode sjanser til å mobilisere flere velgere, sier SV-lederen til NTB.
Hun spår at høstens valg blir et verdivalg der slaget står mellom profittbasert omsorg og offentlige tilbud med ryddige arbeidsforhold. Mellom velferdskommuner og Adecco-kommuner, som nestleder Audun Lysbakken uttrykte det i sin landsmøtetale søndag.
Garanti
Blant alle SV-vedtakene under helgens landsmøte på Lillestrøm, trekker Halvorsen fram ett i særdeleshet.
– Det viktigste i valgkampen blir å innfri løftet om en arbeidsgivergaranti for dem som jobber i helse- og omsorgsyrkene. I alle kommunestyrer skal SV kjempe for å bedre arbeidsvilkårene deres, sier hun
En egen SV-kampanje skal føres både lokalt og sentralt. Sentralt står retten til heltidsjobb, som landsmøtet i helgen gikk inn for å lovfeste. Men Halvorsen sier hun er fullstendig klar over at uryddige arbeidsforhold forekommer også i offentlig sektor.
– Det er derfor vi vil ha en arbeidsgivergaranti som SV-ere må ta ansvar for lokalt, sier hun.
SV-lederen sier seg svært fornøyd med et landsmøte som var kjemisk fritt for opprivende strid og vedtak som krasjer med regjeringens linje. Selv om Libya lyktes de ulike fløyene å komme til enighet.
Nølende ja
Et SV i tvil og med klare motforestillinger samlet seg søndag om en uttalelse som aksepterer norsk deltakelse i Libya-krigen. Men uttalelsen tar også opp situasjonen i Syria, Saudi-Arabia, Jemen og Bahrain og krever at FN anlegger «en konsistent linje».
Også Israel er viet plass. SV mener verdenssamfunnet må reagere mot israelske flyangrep på Gazastripen. Hvordan det skal reageres, sier uttalelsen ingenting om.
– Men den må ikke misforstås dit hen at det er snakk om militære aksjoner. Vi vil øke presset på Israel og jobbe for en politisk løsning, understreker Halvorsen.
Flere av delegatene på landsmøtet uttrykte tvil om regjeringens beslutning, og Tom Skauge fra Hordaland tok til orde for at flyene må sendes hjem fordi FN-resolusjonen etter hans mening er oppfylt.
Kristin Halvorsen ser det ikke på samme måte, og sier Norge må være beredt til å bidra inntil FN-resolusjonen er oppfylt.
– Vi må følge nøye med på situasjonen og forholde oss til Sikkerhetsrådets vurderinger, sier hun.
Rød front
Fredag gikk Halvorsen ut og pekte på at SV må bli flinkere til å fronte hele bredden i egen asylpolitikk og ikke bare de «myke» sidene. Søndag tok nestleder Audun Lysbakken grep om integreringspolitikken. Ifølge ham har Arbeiderpartiet kommet SV i møte på dette området.
– Svært mange av de 99 forslagene er ting SV tidligere har gått inn for. Noen er nye forslag vi kan slutte oss til. Dermed kan de bli virkelighet, sa SV-nestlederen i sin landsmøtetale, og viste til Aps nye integreringsplattform som skal behandles på landsmøtet i mai.
Lysbakken mener Fremskrittspartiet bommer med sitt program for integrering, som han hevder kretser rundt klesplagg, matvaner og religionsutøvelse.
– Det er ikke hijab eller halal som hindrer integrering. Det er mangel på norskkunnskaper, likestilling, utdanning, arbeid og politisk deltakelse som gjør det.
– «Bomulls-Erna»
Lysbakken fant også rom for å angripe Høyre-leder Erna Solberg i talen sin. Han mener Solberg har gjennomgått en retorisk forvandling den siste tiden, men tviler på at overgangen fra «Jern-Erna» til «Bomulls-Erna» er ekte.
– «Mennesker, ikke milliarder», heter Erna Solbergs nye bok. Det hadde vært mer ærlig å beholde slagordet fra 2003: «Mer igjen for pengene».
SV-nestlederen la til at det verken er eldrebølgen, migrasjonsbølgen eller trygdebølgen som truer velferdsstaten.
– Det er det høyrebølgen som gjør, sa han. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm