JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innspurt i lønnsoppgjøret

Partene i arbeidslivet håper å kunne holde meklingsmannen unna årets lønnsoppgjør.

De har så vidt startet på sluttspurten. Fristen går ut natt til fredag.

Onsdag – halvannet døgn for fristen for vårens mellomoppgjør går ut – var det intens møtevirksomhet i LO, YS og NHO. Erfaringsmessig er det først det siste døgnet i en lang prosess at det virkelig blir gjort framskritt i forhandlingene. At det bare er kroner og øre det kjempes om i mellomoppgjøret – basert på profilen det ble enighet om i hovedoppgjøret i fjor – bør gjøre det enklere å komme til enighet også i år uten å koble inn meklingsmannen.

Erfaringene fra de siste årene støtter antakelsen om at mellomoppgjørene løser seg ved forhandlingsbordet. Sist gang et mellomoppgjør måtte til mekling var i 2003.

LO forhandler om 130 tariffavtaler på vegne av 21 forbund, mens YS forhandler om rundt 50 avtaler på vegne av seks forbund. De to hovedorganisasjonene representerer til sammen rundt 320.000 arbeidstakere i privat sektor.

Neppe mekling

Verken LO-leder Roar Flåthen eller NHO-direktør John G. Bernander var tilgjengelig for kommentar onsdag. NTB får opplyst fra informert hold at det er «svært lite sannsynlig» at oppgjøret går til mekling. Selv om det onsdag ettermiddag fortsatt var for tidlig å si noe om rammene for oppgjøret, begynte det å avtegne seg et svakt omriss av en mulig løsning.

LO krever også i år at kjøpekraften skal sikres og helst økes noe – i tillegg til at lav- og likelønnsprofilen fra i fjor videreføres. Når alle momentene regnes sammen, kan totalrammen overstige både 3 og 3,5 prosent, etter det NTB får opplyst.

Ventet prisstigning i år er på 2 prosent, ifølge Teknisk beregningsutvalg. Det knytter seg imidlertid usikkerhet til om høye energikostnader vil dra prisstigningen ytterligere opp.

Tar hensyn til industrien

Bernander mener overhenget fra i fjor – den delen av fjorårets oppgjør som slår inn først i år – vil sikre kjøpekraften for arbeidstakere som har lokal forhandlingsrett. Han har derfor ønsket kun å forhandle om generelt tillegg til de som ikke har det.

Den varianten og andre utspill fra arbeidstakersiden – som Norsk Industris tilbud om 50 øre timen til de som ikke har lokal forhandlingsrett – er blitt vennlig, men kontant avvist av Flåthen.

Likevel er det enighet mellom de to hovedorganisasjonene om at den konkurranseutsatte industrien må tas hensyn til også i år. NHO peker på at arbeidstakere i Norge i flere år har hatt en økning i kjøpekraften, som langt overstiger den arbeidstakerne i konkurrerende land har hatt.

Han er også sterkt bekymret for at rentene i Norge skal stige uforholdsmessig mye sammenlignet med rentenivået hos handelspartnerne og føre til at kronekursen skyter i været. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse