JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Giske stiller miljøkrav

Næringsminister Trond Giske varsler at regjeringen vil stille tøffere miljøkrav til selskaper der staten er betydelig eier.

kjell.werner@anb.no

– Jeg vil hevde at regjeringen med dette tar et viktig sjumilssteg framover i dette spørsmålet. Staten forventer at selskapene tar miljø- og klimamessige hensyn i sin aktivitet, sier næringsminister Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I stortingsmeldingen om statlig eierskap bruker regjeringen mye plass på å beskrive betydningen av samfunnsansvar i bedriftene der staten eier alle aksjene eller en stor aksjepost.

– Et eget kapittel under det handler om forventninger til selskapene om miljø- og klimatiltak. Selskapene pålegges å integrere arbeidet med miljø og klima i sine egne retningslinjer for samfunnsansvar. De statlig eide selskapene skal være i fremste rekker når det gjelder miljøtiltak i sin bransje, røper næringsministeren om stortingsmeldingen som legges fram fredag.

Skal rapportere

– Vår ambisjon som eier er at man skal være ledende. Det betyr at selskapene skal utvikle og bruke miljøvennlig teknologi på sine områder, sier Giske.

Han karakteriserer de store selskapene som industrilokomotiv der det ofte settes teknologistandarder. Han mener regjeringens ambisiøse linje vil bidra til at disse selskapene blir mer konkurransedyktige.

– Selskapene skal nå identifisere sentrale indikatorer der det settes klare mål. Resultatene av dette arbeidet skal så rapporteres tilbake til eierne gjennom rapporter og årsmeldinger, sier Giske.

Stor glede i SV

SVs næringspolitiske talsmann, Alf Holmelid, gleder seg over at regjeringen nå stiller enda strengere miljøkrav.

– Det er spesielt gledelig at selskapene nå pålegges å være ledende innen sin bransje på miljøsiden og når det gjelder å redusere klimautslippene. Regjeringens mål om å være et foregangsland skal også være førende for de statlig eide selskapene. Det blir krevende for styrene i disse selskapene å rapportere på disse sentrale indikatorene, sier Holmelid.

– Staten har nå fått et verktøy som er klart sterkere enn tidligere. Regjeringen har lagt seg på en mer offensiv linje, sier SVs talsmann.

Betydelig eier

Næringsministeren poengterer at staten eier en tredel av aksjene på Oslo børs.

– Hvis ikke våre selskaper er ledende miljømessig, så vil ikke norsk næringsliv være det heller. Vi tror det er i selskapenes bedriftsøkonomiske interesse. Det kan gi økt lønnsomhet og avkastning. Miljøvennlige produkter og tjenester er framtidens markedsområder, sier han.

Giske viser videre til at de statlig eide selskapene oppfordres til å ha en god dialog med ulike interessenter rundt miljøspørsmål.

– Det gjelder så vel miljøorganisasjonene som andre miljøer hvor man har spesiell kompetanse og interesse i miljøspørsmål, sier Giske.

Godtar oljesand

– Hvordan er det forenlig med å godta Statoils omstridte oljesandvirksomhet i Canada?

– Det er alltid en vurdering på hva som er samfunnsansvar og hva er strategiske investeringsbeslutninger. Det er ikke noen selvfølge hvor den grensa går, men det lå nok i kortene ganske tidlig at oljesand lå utenfor, sier Giske.

– Statoil må være best i klassen blant de selskapene som driver med oljesand. Men det finnes faktisk tradisjonell oljeutvinning som har dårligere miljøtall enn oljesandvirksomhet, forklarer Giske.

Energiselskap

– Samtidig vil vi beholde Statoil som et energiselskap, altså ikke bare et selskap for olje og gass, røper næringsministeren med adresse til de som har krevd en spisset petroleumsorientering fra Statoils side.

– Men det er Statkraft som skal være motoren innen forbybar energi, sier Giske og skryter av at regjeringen har bladd opp 14 milliarder kroner i ny egenkapital til Statkraft.

– På den måten har vi satt Statkraft i stand til å investere 80 milliarder kroner i forbybar energi de neste årene. Dette er historiens største innsats på fornybar energi. Mange av disse milliardene skal brukes i Norge, sier Trond Giske. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse