Giske stiller miljøkrav
Næringsminister Trond Giske varsler at regjeringen vil stille tøffere miljøkrav til selskaper der staten er betydelig eier.
kjell.werner@anb.no
– Jeg vil hevde at regjeringen med dette tar et viktig sjumilssteg framover i dette spørsmålet. Staten forventer at selskapene tar miljø- og klimamessige hensyn i sin aktivitet, sier næringsminister Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
I stortingsmeldingen om statlig eierskap bruker regjeringen mye plass på å beskrive betydningen av samfunnsansvar i bedriftene der staten eier alle aksjene eller en stor aksjepost.
– Et eget kapittel under det handler om forventninger til selskapene om miljø- og klimatiltak. Selskapene pålegges å integrere arbeidet med miljø og klima i sine egne retningslinjer for samfunnsansvar. De statlig eide selskapene skal være i fremste rekker når det gjelder miljøtiltak i sin bransje, røper næringsministeren om stortingsmeldingen som legges fram fredag.
Skal rapportere
– Vår ambisjon som eier er at man skal være ledende. Det betyr at selskapene skal utvikle og bruke miljøvennlig teknologi på sine områder, sier Giske.
Han karakteriserer de store selskapene som industrilokomotiv der det ofte settes teknologistandarder. Han mener regjeringens ambisiøse linje vil bidra til at disse selskapene blir mer konkurransedyktige.
– Selskapene skal nå identifisere sentrale indikatorer der det settes klare mål. Resultatene av dette arbeidet skal så rapporteres tilbake til eierne gjennom rapporter og årsmeldinger, sier Giske.
Stor glede i SV
SVs næringspolitiske talsmann, Alf Holmelid, gleder seg over at regjeringen nå stiller enda strengere miljøkrav.
– Det er spesielt gledelig at selskapene nå pålegges å være ledende innen sin bransje på miljøsiden og når det gjelder å redusere klimautslippene. Regjeringens mål om å være et foregangsland skal også være førende for de statlig eide selskapene. Det blir krevende for styrene i disse selskapene å rapportere på disse sentrale indikatorene, sier Holmelid.
– Staten har nå fått et verktøy som er klart sterkere enn tidligere. Regjeringen har lagt seg på en mer offensiv linje, sier SVs talsmann.
Betydelig eier
Næringsministeren poengterer at staten eier en tredel av aksjene på Oslo børs.
– Hvis ikke våre selskaper er ledende miljømessig, så vil ikke norsk næringsliv være det heller. Vi tror det er i selskapenes bedriftsøkonomiske interesse. Det kan gi økt lønnsomhet og avkastning. Miljøvennlige produkter og tjenester er framtidens markedsområder, sier han.
Giske viser videre til at de statlig eide selskapene oppfordres til å ha en god dialog med ulike interessenter rundt miljøspørsmål.
– Det gjelder så vel miljøorganisasjonene som andre miljøer hvor man har spesiell kompetanse og interesse i miljøspørsmål, sier Giske.
Godtar oljesand
– Hvordan er det forenlig med å godta Statoils omstridte oljesandvirksomhet i Canada?
– Det er alltid en vurdering på hva som er samfunnsansvar og hva er strategiske investeringsbeslutninger. Det er ikke noen selvfølge hvor den grensa går, men det lå nok i kortene ganske tidlig at oljesand lå utenfor, sier Giske.
– Statoil må være best i klassen blant de selskapene som driver med oljesand. Men det finnes faktisk tradisjonell oljeutvinning som har dårligere miljøtall enn oljesandvirksomhet, forklarer Giske.
Energiselskap
– Samtidig vil vi beholde Statoil som et energiselskap, altså ikke bare et selskap for olje og gass, røper næringsministeren med adresse til de som har krevd en spisset petroleumsorientering fra Statoils side.
– Men det er Statkraft som skal være motoren innen forbybar energi, sier Giske og skryter av at regjeringen har bladd opp 14 milliarder kroner i ny egenkapital til Statkraft.
– På den måten har vi satt Statkraft i stand til å investere 80 milliarder kroner i forbybar energi de neste årene. Dette er historiens største innsats på fornybar energi. Mange av disse milliardene skal brukes i Norge, sier Trond Giske. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo