– Blir husket for SV-saker
Aldri har noe småparti preget en regjering slik SV har preget den rødgrønne.
Ordene tilhører journalist og forfatter Frank Rossavik.
Mye av æren tilskrives «maktmennesket» Kristin Halvorsen, mener han.
Har samlet troppene
Ifølge Rossavik har Halvorsen klart å tøyle den betydelige og høylytte venstreopposisjonen i eget parti, noe ingen tidligere SV-leder evnet å få til. Hun har effektivt ryddet et handlingsrom for seg selv og en partiledelse som lojalt slutter opp om regjeringsprosjektet, anfører forfatteren.
– Halvorsen er et maktmenneske, men det er ikke bare ment negativt. Hun har styrt et parti som har sittet flere år sammenhengende i regjering enn Høyre og som til tider har vært på oppløsningens rand, sier Rossavik.
Han mener Halvorsen i større grad enn forgjengerne har klart å samle SV-troppene bak seg selv.
– Dels ved overtalelse og overbevisning, dels ved å skyte når noen måtte dø, som han uttrykker det i en nyskrevet bok om SVs første 50 år.
SV-stempel
I boka «Fra Kings Bay til kongens bord» ruller den tidligere pressesekretæren i SV opp historien til partiet han beskriver som Norges mest fargerike.
– Dagens SV er mye likere utgangspunktet enn jeg hadde ventet på forhånd. Kravet om full barnehagedekning var allerede på plass i 1961, sier Rossavik.
Han mener politikken er gjenkjennelig, til tross for at NATO-motstanden har falmet og troen på statlig styring er mindre. Partiets sammensetning er derimot en annen enn den var.
– SV har gått fra å være et mannsdominert arbeiderparti til å bli et kvinnedominert parti som har bred støtte blant ansatte i offentlig sektor, sier han.
Rossavik vil nyansere bildet av Aps kamelslukende lillesøster, og slår fast at SV har satt et tydeligere preg på dagens regjering enn noe annet småparti i noen tidligere koalisjonsregjering.
– Hvis én sak eller to vil klebe ved Stoltenberg II om 10, 20 og 30 år, er sjansen stor for at den bærer SVs bumerke, skriver Rossavik i boka.
Som eksempler på saker med SV-stempel nevner han full barnehagedekning, felles ekteskapslov, olje i nord, regnskogsatsing og økte bistandsbevilgninger.
Nær døden
Den snaut 500 sider lange boka er full av anekdoter og historier om de mange personmotsetningene i SV. Konfliktene mellom Finn Gustavsen og andre sentrale SV-skikkelser blir rikt tegnet opp.
Nye historier er det også funnet plass til, blant annet den om Hanna Kvanmos misnøye med lederkandidatene Tora Aasland og Erik Solheim.
– Hun foretrakk Solheim fordi hun absolutt ikke ville ha Aasland, men hun tålte ikke Solheim heller og oppfattet ham som lettvint og populistisk, sier Rossavik.
Ifølge SV-kildene han har snakket med, har den rødgrønne regjeringen vært nær sammenbrudd tre-fire ganger. Under forhandlingene om klimameldingen i forrige periode skal det ha vært spesielt anspent.
– Nå ble vi vel kastet ut av regjeringen, sa Halvorsen henvendt til Sp-leder Åslaug Haga etter et nattlig forhandlingsmøte med statsminister Jens Stoltenberg. Uttalelsen ble fanget opp av andre statsråder og statssekretærer på gangen, og mange bet negler inntil enigheten ble klar utpå morgenkvisten.
Rossavik bretter også ut en rekke episoder som har skapt ergrelse i den rødgrønne leiren. Stoltenberg skal for eksempel ha stjålet SVs klimamål og presentert dem som sine egne under Ap-landsmøtet i 2007, noe som gjorde Kristin Halvorsen både skuffet og forbannet.
– SV-lederen konkluderte med at «vi må bli langt mer kyniske på SVs vegne», skriver Rossavik. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.
Privat/skjermgrabb fra facebook-annonse
Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.
André Kjernsli
Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Didrik Gjerde
Hvem må «betale» for gratis frakt? – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
Colourbox
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik
Debatt
Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid
MANGE VERV: Randi Arntsen er renholder i Kvikk Renhold, og gjør til daglig rent i en anleggsbedrift knyttet til Industriparken i Mo i Rana. Hun er også sterkt engasjert i fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
Da Randi ble tillitsvalgt så hun at ikke alle renholdere hadde det like bra på jobb som henne
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.
Jan-Erik Østlie
«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»
Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.
Helge Rønning Birkelund
Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker
ØNSKER TRYGGERE PENSJON: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller ønsker seg et tryggere, mer forutsigbart og mer rettferdig pensjonssystem.
Ole Martin Wold
Josefine må jobbe til hun er 68 for å få pensjon som tilsvarer 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage
Alf Ragnar Olsen