JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Blir husket for SV-saker

Aldri har noe småparti preget en regjering slik SV har preget den rødgrønne.

Ordene tilhører journalist og forfatter Frank Rossavik.

Mye av æren tilskrives «maktmennesket» Kristin Halvorsen, mener han.

Har samlet troppene

Ifølge Rossavik har Halvorsen klart å tøyle den betydelige og høylytte venstreopposisjonen i eget parti, noe ingen tidligere SV-leder evnet å få til. Hun har effektivt ryddet et handlingsrom for seg selv og en partiledelse som lojalt slutter opp om regjeringsprosjektet, anfører forfatteren.

– Halvorsen er et maktmenneske, men det er ikke bare ment negativt. Hun har styrt et parti som har sittet flere år sammenhengende i regjering enn Høyre og som til tider har vært på oppløsningens rand, sier Rossavik.

Han mener Halvorsen i større grad enn forgjengerne har klart å samle SV-troppene bak seg selv.

– Dels ved overtalelse og overbevisning, dels ved å skyte når noen måtte dø, som han uttrykker det i en nyskrevet bok om SVs første 50 år.

SV-stempel

I boka «Fra Kings Bay til kongens bord» ruller den tidligere pressesekretæren i SV opp historien til partiet han beskriver som Norges mest fargerike.

– Dagens SV er mye likere utgangspunktet enn jeg hadde ventet på forhånd. Kravet om full barnehagedekning var allerede på plass i 1961, sier Rossavik.

Han mener politikken er gjenkjennelig, til tross for at NATO-motstanden har falmet og troen på statlig styring er mindre. Partiets sammensetning er derimot en annen enn den var.

– SV har gått fra å være et mannsdominert arbeiderparti til å bli et kvinnedominert parti som har bred støtte blant ansatte i offentlig sektor, sier han.

Rossavik vil nyansere bildet av Aps kamelslukende lillesøster, og slår fast at SV har satt et tydeligere preg på dagens regjering enn noe annet småparti i noen tidligere koalisjonsregjering.

– Hvis én sak eller to vil klebe ved Stoltenberg II om 10, 20 og 30 år, er sjansen stor for at den bærer SVs bumerke, skriver Rossavik i boka.

Som eksempler på saker med SV-stempel nevner han full barnehagedekning, felles ekteskapslov, olje i nord, regnskogsatsing og økte bistandsbevilgninger.

Nær døden

Den snaut 500 sider lange boka er full av anekdoter og historier om de mange personmotsetningene i SV. Konfliktene mellom Finn Gustavsen og andre sentrale SV-skikkelser blir rikt tegnet opp.

Nye historier er det også funnet plass til, blant annet den om Hanna Kvanmos misnøye med lederkandidatene Tora Aasland og Erik Solheim.

– Hun foretrakk Solheim fordi hun absolutt ikke ville ha Aasland, men hun tålte ikke Solheim heller og oppfattet ham som lettvint og populistisk, sier Rossavik.

Ifølge SV-kildene han har snakket med, har den rødgrønne regjeringen vært nær sammenbrudd tre-fire ganger. Under forhandlingene om klimameldingen i forrige periode skal det ha vært spesielt anspent.

– Nå ble vi vel kastet ut av regjeringen, sa Halvorsen henvendt til Sp-leder Åslaug Haga etter et nattlig forhandlingsmøte med statsminister Jens Stoltenberg. Uttalelsen ble fanget opp av andre statsråder og statssekretærer på gangen, og mange bet negler inntil enigheten ble klar utpå morgenkvisten.

Rossavik bretter også ut en rekke episoder som har skapt ergrelse i den rødgrønne leiren. Stoltenberg skal for eksempel ha stjålet SVs klimamål og presentert dem som sine egne under Ap-landsmøtet i 2007, noe som gjorde Kristin Halvorsen både skuffet og forbannet.

– SV-lederen konkluderte med at «vi må bli langt mer kyniske på SVs vegne», skriver Rossavik. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse