Den vanskelige arbeidstida
sym@lomedia.no
Egentlig er det jo ganske enkelt. Det optimale er en arbeidstid som tar hensyn til deg som arbeidstaker og privatperson, og som gjør at du kan utføre jobben din slik at arbeidsgiver er tilfreds og samfunnet fungerer. I Norge har vi valgt å regulere arbeidstida gjennom lov- og avtaleverk. Skal vi tro den pågående arbeidstidsdebatten med Dagens Næringsliv, Høyre og Fremskrittspartiet som de mest høylytte aktørene, er dette systemet lite egnet. Det er rigid og antikvarisk. Personlig kjenner jeg meg ikke igjen i en slik beskrivelse. Og jeg prøvde å finne noen som har en slik firkantet normalarbeidsdag som de slavisk følger dag ut og dag inn. Jeg leter fremdeles. For rundt meg jobber folk til alle døgnets tider og mangfoldet av arbeidstidsordninger er det bare fantasien som begrenser.
Det kan naturligvis være at min familie og omgangskrets er litt spesiell. Men i den pågående debatten er det oppsiktsvekkende få arbeidsgivere som kritiserer arbeidsviljen hos sine ansatte eller som hevder at de ansatte ikke stiller opp. Og da snakker jeg om andre arbeidsgivere enn dem som sitter vernet i NHO-bygget eller Kommunenes Hus. Det bør være et tankekors for kritikerne at i et internasjonalt perspektiv framstår norske arbeidstakere som både produktive, tilfredse og godt motiverte. Systemet fungerer og samfunnshjulene går rundt.
Det andre tankekorset er at mye av debatten er knyttet opp mot kvinnedominerte yrker. Kan det ha en sammenheng med at grunnbemanningen er altfor dårlig? Av mengden deltidsstillinger og inflasjonen i vikarbruk? At ressursene er for små? Det kan jo til og med hende at arbeidsgiverne ikke er dyktige nok?
Like fullt er debatten viktig. Det norske samfunnet er i kontinuerlig utvikling, i takt med våre behov, ønsker og krav til alt fra fritid, konsum og tjenester. Kikker vi oss tilbake noen tiår vil vi knapt kjenne oss selv igjen. Norge har langt fra stått stille, til tross for at fagbevegelsen i denne perioden har klart å ivareta arbeidstakernes interesser gjennom lover og avtaler. Det hadde ikke vært mulig hvis LO og forbundene bare spilte rollen som bremsekloss og sa nei til alt, slik noen ynder å framstille det.
Realiteten er at norsk fagbevegelse aktivt bidrar til samfunnsutviklingen gjennom å lytte til arbeidsfolks behov og ønsker. LOs medlemmer vet ikke bare hvor skoen trykker ute på sine egne arbeidsplasser, men også hva som må til for å løse utfordringene.
Samtidig er det viktig å løfte blikket. Dagens arbeidstid skal holde deg i jobb hele livet. En ufør femtiåring er kostbar for samfunnet, men det er også en fattig takk til den som ofret helsa.
(Lederen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 7/2010)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes