Uføremeldingen utsatt igjen
De varslede endringene i uførepensjonen er utsatt nok en gang.
Først i mai blir det klart hva regjeringen vil gjøre med selve ordningen og alderspensjonen til dem som har vært uføre.
– Arbeidet har tatt noe lengre tid enn planlagt, heter det i en pressemelding fra Arbeidsdepartementet, som har orientert Stortinget om forsinkelsen.
Opprinnelig skulle lovforslaget bli lagt fram før jul. Tidlig i februar slo statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fast overfor NTB at de viktigste politiske stridsspørsmålene er avklart, men senere samme måned ble det opplyst at proposisjonen likevel ikke kom før i april. Nå er det hele altså forskjøvet til mai.
– Grunnen til at dette arbeidet har tatt noe tid, er at dette er en viktig og utfordrende sak og at det er et komplisert regelverk å få på plass, sa statssekretær Jan Erik Støstad (Ap) i Arbeidsdepartementet til NTB i februar.
Nye regler
Bakgrunnen for at uførepensjonen skal endres, er pensjonsreformen som ble innført fra nyttår. I motsetning til lønnsmottakere, kan ikke uføre stå i jobb for å motvirke virkningene av pensjonsreformens prinsipp om levealdersjustering - altså at den enkeltes pensjonskonto tøyes over flere år fordi nordmenn flest lever lenger.
Å skjerme uføre helt for effekten av levealdersjusteringer er ikke aktuelt, selv om SV og LO har gått inn for dette. Forhandlingene går dermed først og fremst ut på å finne fram til regler som innebærer delvis skjerming av uføre alderspensjonister.
I pressen er det lansert ulike teorier om hva som blir utfallet av diskusjonene. Ifølge Aftenposten vil uføre over 67 år få et årlig kontantbeløp på toppen av alderspensjonen. Inntektsgrensen heves før stønaden avkortes.
NRK har skissert en lignende løsning, og hevder regjeringen faller ned på en mellomløsning som innebærer at effekten av levealdersjusteringer blir omtrent halvparten så stor for uføre som for øvrige pensjonister.
Å bare levealdersjustere årene en uføretrygdet har vært i lønnet arbeid og skjerme resten, er en annen mulighet. Videre er det mulig å tenke seg at uføre får opparbeide seg pensjonsrettigheter i flere år enn lønnsmottakere, noe som øker pensjonskontoen som skal levealdersjusteres.
Forlik
KrFs Kjell Ingolf Ropstad har tidligere tatt til orde for et bredt politisk forlik om uførepensjonen. Han mener utsettelsen synliggjør at det er uenighet innad i regjeringen om hvilke grep man skal ta.
– Det er trist for de uføre som må vente i usikkerhet enda lenger, men dersom resultatet blir bedre enn hva uførepensjonsutvalget la opp til, kan det være verdt det, sier han.
Blant kravene fra KrF til et uføreforlik er en sterkere satsing på gradert uførepensjon og skjerming av barnetillegget i dagens ordning.
SVs sosialpolitiske talskvinne Karin Andersen mener grunnlaget for en enighet med KrF kan være til stede.
– Målet for SV er en god uføretrygd, med bra friinntektsordninger, gode barnetillegg, skjerming for levealdersjustering og sikker ordning for unge uføre. Videre er det viktig å kunne kombinere trygd og jobb, sier hun.
Andersen har tidligere slått fast overfor NTB at det er vanskeligere å tenke seg et forlik med Høyre og Frp, som hun mener tidligere har signalisert at det er uaktuelt å skjerme alderspensjonen til de uføre. (ANB-NTB)
Regjeringen skulle før jul ha lagt fram et lovforslag for Stortinget om ny uførepensjon og alderspensjon til personer som har vært uføre. Arbeidet er forsinket, først og fremst fordi det ikke er blitt enighet om hvordan de uføre skal skjermes mot levealdersjusteringer, som innebærer at opptjent pensjon deles på forventet levealder
Årsaken til at uførepensjonen skal endres, er innføringen av pensjonsreformen som bringer med seg nye opptjeningsregler og prinsippet om fleksibel pensjonsalder
Et offentlig utvalg ble nedsatt for å vurdere hvordan uførepensjonen kan endres. Innstillingen ble lagt fram i 2007. Blant forslagene er levealdersjusteringer og redusert alderspensjon, kutt i barnetillegget, skattlegging av uføre som lønnsmottakere og ny pensjonsalder. Regjeringen skal allerede ha avvist flere av disse forslagene, men prinsippet om levealdersjustering av uføres alderspensjoner står ved lag
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen