JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budrunden i gang

Partene står fremdeles et godt stykke fra hverandre i lønnsoppgjøret for nærmere en halv million arbeidstakere i offentlig sektor. Men budrunden er i gang.

Spenningen er størst i kommunal sektor der arbeidstakerne opprinnelig krevde et generelt tillegg på 9.000 til alle. Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS kom torsdag med et tilbud om 4.000 kroner, noe som ble blankt avvist.

– Det er selvfølgelig for lavt, sier forhandlingsleder Jan Davidsen i LO Kommune.

Den største forhandlingssammenslutningen i kommuneoppgjøret fremmet fredag formiddag et nytt krav på 8.000 kroner i generelt tillegg til alle. I tillegg krever LO økte minstelønnssatser samt kompensasjon for mindrelønnsutvikling sammenlignet med ansatte i private virksomheter.

Bare penger

Lønnsforhandlingene i offentlig sektor har frist til midnatt 30. april, men partene har et håp om å komme til enighet allerede i løpet av fredag. Om dette lykkes, er høyst usikkert.

Partene i statsoppgjøret vil først forhandle fram en løsning, før partene i kommuneoppgjøret gjør det samme. Dersom det blir brudd, ender oppgjørene hos Riksmeklingsmannen.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør som i all hovedsak dreier seg om kroner og øre, ikke prinsipper. Det gjør sannsynligheten for konflikt mindre.

Selve forhandlingene ble innledet onsdag. At rammen fra lønnsoppgjøret i privat sektor skal sprenges, er et hovedkrav for organisasjonene i stat og kommune.

Årsaken er at en rekke arbeidstakergrupper i offentlig sektor ikke har hatt den samme lønnsutvikling som sammenlignbare grupper i privat sektor de siste årene.

Tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at funksjonærene i industrien har hatt en årlig lønnsvekst på 5,3 prosent det siste tiåret. Til sammenligning var lønnsveksten for industriarbeidere 4,3 prosent i gjennomsnitt fra 2000 til 2009. I staten har lønnsveksten vært på 4,7 prosent i samme periode, og i kommunene 4,5 prosent.

Økt ramme

I privat sektor kom LO og NHO til enighet om en ramme på rundt 3,65 prosent i årets mellomoppgjør.

Kravene fra de fire hovedsammenslutningene i kommunesektoren beregnes til 4,8 prosent, godt og vel 1 prosentpoeng over resultatet for de såkalte frontfagene.

– Vi skal ha den samme, ikke en bedre lønnsutvikling enn i privat sektor. Men fordi det er mange flere lavtlønte i kommunesektoren, vil det prosentmessig koste mer å få ut det samme for våre medlemmer, slo LOs Jan Davidsen fast på onsdag.

KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes er enig i at kommuneansatte har sakket akterut i lønnsutviklingen, men påpeker at kommunene gjennom statsbudsjettet kun har fått avsatt midler til en lønnsvekst på 3,25 prosent.

– Alt som kommer i tillegg må i utgangspunktet tas fra andre budsjettposter, sa Sundnes til NTB onsdag.

Også i statsoppgjøret krever organisasjonene mer i lønnstillegg enn hva sammenlignbare grupper i industrien fikk tidligere i vår. Ifølge LO, YS og Unio var lønnsforskjellen på 114.000 kroner i 2008. Organisasjonene krever at dette gapet skal bli mindre gjennom et generelt tillegg med en innretning basert på en kombinasjon av krone- og prosenttillegg.

Akademikerne leverer egne krav i det statlige lønnsoppgjøret, men også her står tetting av lønnsgapet mellom offentlig og privat arbeidskraft øverst på lista. (ANB-NTB)

Parter i kommuneoppgjøret er KS og hovedsammenslutningene LO Kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne. I staten forhandler Fornyings- og administrasjonsdepartementet som arbeidsgiver med LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne.

Lønnsoppgjøret omfatter om lag 338.500 ansatte i kommunene og rundt 130.000 statsansatte. Forhandlingene startet 27. april og skal etter planen være avsluttet innen midnatt 29. april, men kan fortsette til 1. mai.

Oppgjøret er et mellomoppgjør og gjelder bare lønn. Resultatet i privat sektor med en lønnsvekst på 3,65 prosent danner grunnlaget for arbeidsgivernes tilbud, men arbeidstakerorganisasjonene har flagget krav som langt overstiger rammen fra frontfagoppgjøret.

Annonse
Annonse

Lønnsoppgjøret omfatter om lag 338.500 ansatte i kommunene og rundt 130.000 statsansatte. Forhandlingene startet 27. april og skal etter planen være avsluttet innen midnatt 29. april, men kan fortsette til 1. mai.

Oppgjøret er et mellomoppgjør og gjelder bare lønn. Resultatet i privat sektor med en lønnsvekst på 3,65 prosent danner grunnlaget for arbeidsgivernes tilbud, men arbeidstakerorganisasjonene har flagget krav som langt overstiger rammen fra frontfagoppgjøret.