JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornøyde parter etter enighet

Partene i lønnsoppgjøret i staten ble fredag enige om en avtale. Oppgjøret har en ramme på om lag 4 prosent, noe alle partene er fornøyd med.

– Dette ivaretar helt ut hovedkravene som vi fremmet, sier forhandlingsleder Pål N. Arnesen i YS Stat til NTB.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør som i all hovedsak dreier seg om kroner og øre, ikke prinsipper. Det har gjort sannsynligheten for konflikt mindre.

– Fornøyd

Det har vært et hovedkrav i stat og kommune at rammen fra lønnsoppgjøret i privat sektor skulle sprenges. LO og NHO er fra før kommet til enighet om en ramme på rundt 3,65 prosent i det såkalte frontfaget. Også forhandlingsleder Tone Rønoldtangen i LO Stat er fornøyd.

– Vi er spesielt fornøyd med at vi fant en forhandlingsløsning, og at vi fikk et såpass bra tillegg for de lavest lønte i staten. Disse får 7.000 kroner, sier Rønoldtangen til NTB.

Unio Stats forhandlingsleder, Arne Johannessen, er spesielt tilfreds med at det for første gang siden 2005 ble en forhandlingsløsning i staten.

– Det er et enstemmig forhandlingsutvalg som sier ja til dette forslaget. Vi er samtidig veldig fornøyd med at det ble en forhandlingsløsning for første gang på seks år i staten. Det er svært viktig for legitimiteten til forhandlingssystemet. Vi har fått et resultat som ligger på om lag 4 prosent, noe som gir kjøpekraftsforbedring for alle, sier Johannessen til NTB.

Akademikerne kritiske

Forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne er mer lunken til avtalen, og mener spesielt lokalpotten er svak. Selv om hun satte sitt navnetrekk på avtalen, er hun klar på at staten nå har svekket evnen til å konkurrere om akademisk arbeidskraft.

- Rammen kan vi leve med, men vi er skuffet over den mikroskopiske lokalpotten. Staten trenger å rekruttere 20.000 nye medarbeidere i året for å opprettholde tjenestetilbudet. Men konkurransen fra privat sektor er sterk, noe regjeringen ikke tar alvorlig, sier Ringsrød.

Selv om resultatet gir en reallønnsvekst for alle medlemmene, ser hun ikke bort fra at statlig sektor kommer til å ende opp under frontfaget når lokale lønnsforhandlinger er unnagjort til høsten.

Roser partene

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) roser partene i oppgjøret.

– Jeg vil gi partene ros for at det er oppnådd enighet i lønnsoppgjøret innenfor en forsvarlig ramme. Dette var viktig for ikke å legge press på norsk økonomi, sier Aasrud.

Hun betegner forhandlingene som gode og konstruktive.

– Vi har fått en løsning på oppgjøret uten å gå veien om mekling, og det er vi veldig fornøyde med, sier Aasrud.

7.000 kroner

Alle ansatte i staten får et lønnstillegg på minst 7.000 kroner. I tillegg er det satt av 0,15 prosent til lokale forhandlinger per 1. oktober 2011. Ifølge Aasrud gjør forhandlingsresultatet at alle ansatte i staten opprettholder kjøpekraften.

– Lønnsoppgjørene må være i tråd med det som er bærekraftig for norsk økonomi over tid. Årets oppgjør ivaretar dette, samtidig som oppgjøret viderefører og forsterker den gode likelønnsprofilen fra fjorårets hovedtariffoppgjør, sier Aasrud.

Etter at lønnsoppgjøret i staten er ferdig, fortsetter partene i kommuneoppgjøret sine forhandlinger. Forhandlingsfristen går ut ved midnatt natt til 1. mai.

Lønnsoppgjøret i staten omfatter om lag 130.000 ansatte. Kommuneoppgjøret omfatter rundt 338.500 ansatte. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse