Frykter Støre vil trenere veto
Ingen vet hva EUs reaksjon blir når utenriksminister Jonas Gahr Støre varsler EU om at Norge reserverer seg mot postdirektivet.
Det er ventet at Støre, under rådsmøtet i EØS mandag, vil anmode EU om konsultasjoner for å komme fram til en omforent løsning som gjør at Norge slipper å ta EØS-avtalens reservasjonsrett formelt i bruk.
Nei til EUs leder, Hemming Olaussen, sier Støres opptreden i Brussel mandag blir den første reelle testen for ham som utenriksminister:
– Da blir det testet om Støre er lojal overfor regjeringens offisielle standpunkt, som er å si klart nei til EUs postdirektiv, sier Olaussen til NTB
Efta-landene formelt orientert
Bare EFTA-landene i Det europeisk økonomiske samarbeidsområdet (EØS) er så langt blitt formelt orientert om den norske regjeringens posisjon i saken, som dreier seg om å åpne for fri konkurranse i distribusjonen av brevpost under 50 gram.
Postdirektivet var ikke tema, verken fra EU-siden eller Norge, da den felles EØS-komiteen møttes på ambassadørnivå fredag.
Støre og Utenriksdepartementet har ikke røpet hvilke tanker regjeringen måtte ha gjort seg om hvordan EU vil reagere på Norges nei til direktivet.
Heller ikke Stortinget fikk del i Støres tanker om dette da han nylig informerte de folkevalgte om hva som vil skje når Norge for første gang i EØS-avtalens 19-årige historie reserverer seg mot et EU-direktiv.
Støre valgte kun å skissere den formelle prosessen framover. Mulige konsekvenser hoppet han bukk over.
EU-tilhengerne fornøyd
Likevel var EU-tilhengerne fornøyd etter utenriksministerens redegjørelse.
Lederen av Stortingets utenrikskomité, Høyres Ine Eriksen Søreide, karakteriserte signalene fra Støre som positive. Hun tolket ham slik at regjeringen vil anstrenge seg for å komme til enighet med EU.
Nei til EU-leder Hemming Olaussen sier til NTB at jo mer enige Støre og Eriksen Søreide er, jo mer bekymret blir han.
Han sier det også bekymrer at en del av de som nå skal forhandle på vegne av Norge, er personene som samtidig er mest glad i EU-medlemskap.
- De kan ha lett for å komme overens med EU i en eller annen forstand som ikke nødvendigvis ivaretar Ap-landsmøtet vedtak om nei til postdirektivet.
Krever full åpenhet
Nei-generalen krever full åpenhet om det som nå vil foregå mellom Norge og EU.
– Jeg forventer at mediene er tett på, og at de norske representanten i forhandlingene gir utførlige tilbakemeldinger til Stortinget og offentligheten om det som skjer, sier Olaussen.
Og selv om det delvis er beskrevet i EØS-avtalen hva som skal skje, frykter Olaussen at det er mange muligheter til stede for å iverksette trenerende prosesser, for å hale ut saken i tid.
– Dette er en sak hvor Norge bør kunne gå rett på sak og komme i gang med forhandlinger umiddelbart, sier Olaussen.
Nedfelt i avtalen
Reservasjonsretten i EØS-avtalen er nedfelt i avtalens artikkel 192. En reserverasjon innebærer at partene må forhandle seg fram til en løsning, med tidsfrist på seks måneder.
Dersom en slik enighet ikke nås, og reservasjonen opprettholdes, skal den delen av avtalen som direktivet sorterer under, settes midlertidig ut av kraft.
Samme dag Ap-landsmøtets nei-vedtak forelå i april, sa Fredrik Sejersted, professor i europarett ved Universitetet i Oslo, at utenriksministeren burde bruke den nærmeste tiden til å minimere skadevirkningene for EØS-avtalen
– Jeg tror Støre får en tung tid, sa Sejersted. (ANB-NTB)
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim