Streik som våpen
Etter alle streiker de siste årene har det blitt stilt spørsmål om streik er et nødvendig kampmiddel. Få eller ingen snakker om styrkeforholdet mellom partene.
stig.christensen@lomedia.no
NISO-streiken har fått mye pepper. Ord som idiotisk og tullete har blitt brukt. I fjor streiket LO-organiserte innen renhold, bygning og transport. Renholdsarbeiderne streiket for ikke å sakke ytterligere akterut, transportarbeiderne kjempet for vikarer og midlertidige ansatte og bygningsarbeiderne sloss for økt minstelønn. Forståelig og med stor støtte.
Når det gjelder NISO-streiken har media i stor grad fokusert på spillere i Tippeligaen med skyhøye lønninger. Og det er sant, mange tjener bra. I en undersøkelse NISO har foretatt blant Tippeligaspillere i mars i år, er det mest slående de enorme forskjellene. Flere tjente under 200 000 kroner i året enn over 2 millioner. 95 eliteseriespillere streiket for ca 500 medlemmer.
Kategoriene håndball og ishockey ble knapt nevnt, men her er det vanlig å tjene under 100 000 kroner, svært mange i Adecco-ligaen i fotball tjener under 100 000 eller mellom 100 000 og 200 000kr. Gjennomsnittet blir ikke høyt, og når alt fokuset blir mot de 7 – 8 prosent i toppklubbene som tjener over 2 millioner, blir helhetsbildet helt feil.
Viktigere enn dette er det å merke seg at streiken ikke handlet om lønn. Den handlet om standardkontrakter for å sikre oppsigelsesvernet bedre, en ukes sammenhengende ferie i en lang sesong, retten til å velge sko og annet utstyr og en del andre punkter.
Uansett er det ingen som hevdet at den nylig avsluttede streiken var ulovlig. Mange, blant annet Fotballforbundet, viste til at vi har streikerett og at også NISO-streiken var lovlig. De har fulgt spillereglene. Men i opphetete situasjoner er det alltid noen som vil ha slutt på streikeretten, og dermed frata fagbevegelsen deres viktigste kampmiddel.
En kommentator skrev i Aftenposten i går at «streiken var et nødvendig kampmiddel i tidligere og hardere tider». Han ga ikke uttrykk for at streikeretten bør fjernes, men at streik har sine svakheter, og er nødvendig i visse situasjoner, «ikke minst fordi vi ikke har noe bedre».
Det mange glemmer, eller svært ofte ikke nevner, er at streikeretten er fundament for den i utgangspunktet svakeste parten, nemlig arbeidstakerne og deres organisasjoner. Arbeidsgiveren har styringsretten, sitter på kapitalen, har kontaktnett med andre i maktposisjoner, ofte en overlegen lobbyvirksomhet og evner å bruke det til egen fordel.
Da er det viktig for fagbevegelsen å ha dette middelet for å stoppe de mest åpenlyse forsøk på skvis og lønnsnedslag. Reell nedgang i kjøpekraft er en lite aktuell problemstilling for de aller fleste i Norge i dag, men det kan komme. Mer aktuelt er at forskjellene blir større, at direktører og de høyt på strå hele veien forsyner seg grådigere av kaka enn renholdere, transport – og bygningsarbeidere. Da er det godt å ha streikevåpenet å ty til, slik vi så i fjor.
Nå står meklingen i Oslo kommune for døra. Er det noen som tror at arbeidsgiverne vil bevege seg uten den streikeretten som er hjemlet i tariffavtalene. Det er vanskelig nok med denne retten. De organiserte i Fagforbundet krever samme lønnsutvikling som i resten av landet. For mye forlangt?
Skulle retten til å streike blir fratatt fagbevegelsen, ville vi sett en dramatisk forskyvning av styrkeforholdet mellom partene, og dermed også et voldsomt byks i inntektsforskjellene.
Demokratiske rettigheter som ytrings- og streikerett skal en ikke tukle med. Vi ser det i samfunn der streikeretten er langt mindre utviklet enn i Norge, eller kanskje til og med i praksis ikke-eksisterende. Disse landene har gigantforskjeller mellom fattig og rik. I tillegg slår misnøyen ut i illegale aksjoner, brenning av biler, plyndring og voldelige aksjoner, gjerne med liv som går tapt. Streikeretten hører demokratiet til, forbud i land med diktatur.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen