JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdommen er ikke giddalaus

Det er slett ikke riktig at norsk ungdom er giddalaus og stiller store krav for å ta en jobb.

olav.eilifsen@anb.no

I media skapes det ofte et inntrykk av at norske ungdommer mangler vilje til å delta i yrkeslivet.

Det skjedde blant annet i et innslag på TV2-nyhetene tidligere denne måneden, der det ble opplyst at norske ungdommer ikke gadd å steke hamburgere. Bakgrunnen var at den svenske burgerkjeden Max fløy inn svensk arbeidskraft for å fylle opp stillingene i sin nyetablerte Oslo-restaurant.

Ifølge administrerende direktør Børre Halvorsen i Max, hadde bedriften søkt etter norske ansatte i fire måneder, men bare endt opp to fast ansatte norske ungdommer.

Søknadsflom

Norges største hamburgerkjede, McDonald’s, har en helt annen erfaring enn sin svenske konkurrent. Tvert imot opplever selskapet nå søknadsrekord til sine restauranter. I løpet av årets fire første måneder har det strømmet inn mer enn 5.000 jobbsøknader fra hele landet.

I fjor mottok selskapet nærmere 15.000 jobbsøknader til sammen, og de regner med å få enda flere i år.

Ønsker å bidra

– Søknadsflommen viser at norsk ungdom ønsker å bidra i arbeidslivet, sier Margaret Brusletto som er kommunikasjons- og personaldirektør i McDonald’s Norge AS.

– Vi kjenner oss ikke igjen i bildet som mange tegner av norske ungdommer som late og arbeidssky. Tvert i mot er vår erfaring at ungdom ønsker å få en fot innen for arbeidslivet og er villig til å stå på når de først får muligheten.

Jevn strøm

Det er totalt 71 McDonald’s-restauranter her i landet. De har over 2.000 ansatte, og selskapet får daglig mange henvendelser fra ungdom som vil ha jobb.

– Vi opplever en jevn og sterkt pågang fra unge mennesker som ønsker jobb. Når vi mottar over 5.000 søknader fra norske ungdommer i løpet av fire måneder, har vi også mulighet til å velge mellom mange gode kandidater til alle våre stillinger, sier Brusletto.

– Siden august i fjor har vi åpnet nye restauranter i Oslo, Ås og Drammen – og responsen fra arbeidslystne ungdommer har overgått all forventning. Totalt utlyste vi rundt 100 nye stillinger til disse restaurantene og mottok over 1.000 søknader totalt.

Blir værende

Margaret Bruslettos erfaring er også at ungdom blir værende når de først får muligheten til å jobbe i selskapet.

– Det betyr at de fleste som får jobb hos oss, arbeider her i mange år. Jeg tror muligheten til å arbeide deltid ved siden av utdanning, er en viktig årsak. I tillegg får flere av de ungdommene vi ansetter, muligheten til å gjøre karriere i selskapet. (ANB)

Annonse
Annonse