Stakk fra selskap og ansatte
Olaf Berg og Wolfgang Lenz har problemer med å få arbeidsledighetstrygd. Arbeidsgiveren deres, FSP Rør og Sveis, kvittet seg nemlig med selskapet, dro hjem til Danmark og lot de to rørleggerne være igjen - uten arbeid, lønn eller oppsigelse.
Og skatten han trakk fra lønna, ble aldri innbetalt til kemneren, viser skatteoppgjøret fra i fjor.
Det de to østtyskerne har opplevd, er en røverhistorie av den merkeligste sorten, mener Fellesforbundet. Og hovedrollen spiller danske Freddy Schmidt Pedersen, eieren av FSP Rør og Sveis.
Enmannsbedrift med ansatte?
Siden januar 2008 har rørleggerne fra Frankfurt/Oder jobbet for FSP Sveis og Rør som da var registrert som enkeltmannsforetak i Brønnøysund-registeret. Bransje: VVS-arbeid (vann, ventilsjon, sanitær). Først 1. juni samme år ble enmannsbedriften gjort om til et aksjeselskap med det ny-gamle navnet FSP Sveis og Rør AS.
De to fagutdannede rørleggerne har jobbet i Norge siden 2006 og 2007, har norsk personnummer og betaler skatt til Norge. Da østtyskerne begynte hos Freddy Schmidt Pedersen og FSP Rør og Sveis, så alt såre vel ut. De ble innkvartert i samme bolig som arbeidsgiveren, og de fikk arbeidskontrakt.
– Freddy Schmidt Pedersen virket sympatisk og pålitelig, og vi hadde ingen grunn til å tro noe annet. Men det som skjedde de siste månedene er helt forferdelig, sier Olaf Berg til magasinett.org.
Fikk ikke lønnsslipp
Alt gikk bra de første månedene, også med lønnsutbetalingene - bortsett fra at Berg og Lenz aldri fikk lønnsslipper selv om de etterspurte dem måned etter måned. I november i fjor ble det første gang problemer med lønna. Feriepengene også. Da de gikk til Fellesforbundet, ordnet det seg, forteller de to til magasinett.org.
Lønn fra polsk konto
Men det skulle bli verre. Mye verre. I januar i år fikk Berg og Lenz beskjed om at Freddy Schmidt Pedersen hadde solgt selskapet sitt - og at de skulle flytte ut av boligen. Hvem som var den nye eieren av selskapet, fikk tyskerne ikke vite. Og lønna kom bare sporadisk og i delsummer. En gang fra en konto i Polen, en annen gang fra England, forteller de to.
Hva overføringene gjaldt, kom ikke fram av vedlegget. Summene stemte heller ikke overens med lønna de to skulle fått. Det hele begynte etter hvert å bli et puslespill, men takket være egne timelister greide tyskerne å beholde oversikten over det de har krav på.
Solgt - eller ikke?
Fellesforbundet i Oslo fikk senere høre at den nye eieren skal være Allan Broch Smidt, også han dansk. Broch Smidt eier selskapet Bygg- og Rivningsentreprenøren AS og sier at han ikke har kjøpt FSP Sveis og Rør, men at han har leid inn både de to tyske rørleggerne - og Freddy Schmidt Pedersen, altså eieren av FSP Sveis og Rør AS.
Hadde ikke id-kort
I februar ble Olaf Berg og Wolfgang Lenz leid ut til Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS som hadde en underentreprise for Thermo Control på Ullevål sykehus. 18. februar ble de to arbeiderne nektet adgang til Ullevål sykehus og jobben der fordi arbeidsgiveren deres, FSP Sveis og Rør, ikke hadde søkt om identitetskort - som er blitt obligatorisk på norske byggeplasser.
Leid ut - eller oppdrag?
Siden den dagen, 18. februar, har de to tyske rørleggerne ikke hatt arbeid. Det virker som om FSP Sveis og Rør enten leide ut de to, eller hadde underentrepriser. Tyskerne forteller i alle fall at de har hatt oppdrag for både Bravida, VVS-Senteret Norge i Jessheim, Halvorsen & Søn i Lillestrøm, Olav Thons Hotell Munch og en bygård på Grønlandsleiret i Oslo og nevnte Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS.
Betalte ikke skatt
De to tok igjen kontakt med deres fagforening, Rørleggernes Fagforening i Oslo, og Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus. Etter at forbundet tok tak i saken kom det etter hvert inn lønnsslipper hvor skattetrekk sto oppført.
Men da de to tyske arbeiderne fikk skatteligningen for 2008, viste det seg at arbeidsgiveren deres verken hadde innrapport deres lønn til skattemyndighetene eller innbetalt skatten rørleggerne hadde blitt trukket for ifølge lønnsslippene.
Tidlig mistanke
Fellesforbundet har overlatt den delen av saken til Oslo Kemnerkontor, forteller distriktssekretær Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.
Allerede i slutten av mars hadde Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening i Oslo, skrevet et brev til kemneren for å gjøre kontoret oppmerksom på mistanken de to arbeiderne hadde, nemlig at arbeidsgiveren deres ikke hadde innbetalt skatt og avgifter - noe som senere skulle vise seg å være høyst begrunnet.
Kasteball i systemet?
– Det verste er at de to ser ut til å ende opp som kasteball i systemet fordi de har problemer med å dokumentere sine krav. Både i forhold til Statens lønnsgarantifond og Nav. Og det utelukkende fordi arbeidsgiveren deres har stukket fra ansvaret sitt, mener Roger Markgraf-Bye.
– De vet ikke lenger hvor de er ansatt, de har ikke fått oppsigelse, og de kan ikke søke om arbeidsledighetstrygd når FSP Sveis og Rør AS ikke har innrapport lønna deres og betalt skatter og avgifter, understreker distriktssekretæren.
Helt siden midten av februar har de tyske rørleggerne levd av oppsparte midler som snart tar slutt.
Måtte kreve oppsigelse
Etter press fra Fellesforbundets disktriktskontor Oslo/Akershus fikk arbeiderne omsider oversendt lønnsslipper - og skriftlig oppsigelse som forbundet hadde bedt om slik at Berg og Lenz kan søke om ledighetstrygd.
– Vi forholder oss til at medlemmene våre fortsatt er ansatt hos FSP Rør og Sveis AS og har beregnet lønnskravene deres etter datoen for oppsigelsen, understreker distriktssekretær Roger Markgraf-Bye. Oppsigelsene er datert 24. februar og 1. april, begge med oppsigelsesdato 1. april.
– Freddy Schmidt Pedersen kan ikke ha veldig mye greie på lov og avtale, er Markgraf-Byes tørre kommentar.
115.000 kroner hver
Ifølge Fellesforbundets beregninger har Wolfgang Lenz og Olaf Berg 115.000 kroner til gode hver, uten feriepenger. Kilometergodtgjørelsen på 40.000 kroner hver som de to hadde blitt lovet muntlig av arbeidsgiveren, kan de nok se langt etter, tror rørleggerne selv. I og med at lønnsutbetalingene aldri er blitt nærmere spesifisert av FSP Rør og Sveis AS, har de tyske arbeiderne ikke bevis på at "partene" var enige om en slik refusjon av kjøreutlegg.
Skal til Nav
I morgen skal de to til Nav, i håp om at den godkjenner oppsigelsene og deres søknad om arbeidsledighetstrygd. For i selvangivelsen for 2008 stå det nemlig at de ikke har hatt inntekt - nettopp fordi Freddy Schmidt Pedersen og FSP Sveis og Rør ikke har innberettet deres lønn og ikke betalt skatt og avgifter for dem.
– Det virket på meg som om saksbehandleren hos Nav forsto problemet. Så vi får håpe at de to får den arbeidsledighetstrygden de faktisk har krav på, selv om arbeidsgiveren ikke har gjort det den skal ifølge loven, sier Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.
– Kynisk behandling
Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening, rister bare på hodet over FSP Sveis og Rør AS:
– At vi har arbeidsgivere i Norge som behandler folk på en så kynisk måte, er helt utrolig.
Olaf Berg og Wolfgang Lenz er glad for at de meldte seg inn i Fellesforbundet da de kom til Norge.
– Uten dem hadde vi ikke greid oss, sier Olaf Berg og viser til Fellesforbundets innsats for å få tak i den nødvendige dokumentasjonen.
Magasinett.org har hele dagen prøvd å få tak i Freddy Schmidt Pedersen - uten å lykkes.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie