– Ikke alltid god sikkerhet
Høyre mener at lokalsykehus ikke alltid leverer god nok kvalitet på tjenestene.
Nestleder Bent Høie sier at helsedebatten er altfor opphengt i strukturer og at flere typer tilbud bør flyttes til spesialistmiljøer.
Under oppsummeringen av stortingssesjonen valgte Høyres ledelse å snakke primært om kvalitet i helsetjenesten og pasientsikkerhet. En rekke medieoppslag har den siste tiden avdekket enkeltskjebner, der pasienter er blitt utsatt for helsefarlig behandling og uakseptable utsettelser.
Høie viser også til helgens driftsstans ved Ahus som er annen side av problematikken rundt pasientsikkerhet.
– Det er et paradoks at det er bedre sikkerhetssystemer i pizzaproduksjonen enn i helsetjenesten, sier Høie.
Helhetlig plan
Rett over sommeren vil Høyre legge fram en helhetlig plan for bedre sikkerhet for pasienter, blant annet et forslag om å opprette en «havarikommisjon» for helsevesenet, etter modell av lignende kommisjoner i det sivile samfunnet.
Høie mente at større åpenhet om resultatene ved norske sykehus vil endre den politiske debatten og overbevise folk flest om at det vil være i deres interesse at det skjer en sentralisering av visse typer spesialisthjelp.
– Først med større åpenhet vil folk kunne foreta reelle valg. I dag har vi en debatt som bygger på falsk trygghet om hva de små sykehusene kan utrette. Pasientenes liv og helse er avhengig av hvor de behandles, og jeg er overbevist at de vil være villige til å reise noe lenger for å få den beste behandlingen, sier Høie.
Fullt innsyn
Høyre andre nestleder mener at fullt innsyn og åpenhet om hva slags pasientsikkerhet og kvalitet sykehusene tilbyr, koblet med en fornyet innsikt i pasientenes rettigheter, vil føre utviklingen i helsevesenet i denne retningen.
– Vi må få et system som fanger opp feil og mangler i forkant, et system som omfatter alle nivåer i helsetjenesten. I dag er det for mye tilfeldigheter og for mange feil. Ingen synes å legge vekt på den kvaliteten som pasienten selv og de pårørende opplever. Det foregår isteden en tautrekking mellom lokale ledere og politiske myndigheter, sier Høie.
Is i magen
Under oppsummeringen sa partileder Erna Solberg seg svært fornøyd med de siste månedenes meningsmålinger.
Hun viste til at Høyre siden forsommeren 2010 har hatt et snitt på 25 prosent oppslutning. Ikke siden 1980-tallet har Høyre vært så populært.
– Vi føler oss trygge på at dette ikke bare er et blaff, og vi har is i magen. Noen forklarer vår framgang med de rødgrønnes regjeringsslitasje, men vi mener det skyldes vårt politiske program og måten vi arbeider på. Vi unngår å score små poenger på andres bekostning. Dessuten sjekker vi om problemstillinger er reelle, og betyr noe for mennesker, før vi går inn i dem, sier Solberg. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen