Slakter oljemeldingen
Den norske klimapolitikken er helt uforenlig med den politikken regjeringen tegner opp i oljemeldingen, mener en samlet miljøbevegelse.
Ikke uventet er det miljøbevegelsen som er mest kritisk til regjeringens planer for olje- og gassvirksomheten fram mot 2050. Den mener Norge umulig kan nå klimamålene med den politikken regjeringen tegner opp i petroleumsmeldingen som ble lagt fram av olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) fredag.
– Miljøet og klimaet kan nesten ikke få en verre regjeringskoalisjon enn den sittende regjeringen. At Erik Solheim kan fortsette i regjering etter å ha blitt så grundig overkjørt er komplett uforståelig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.
Han mener det er «uhyre respektløst» overfor regjeringens partnere i klimaforliket, som fastslår at de norske utslippene skal ned med 30 prosent innen 2020, å legge fram oljemeldingen før klimameldingen.
– Dette betyr at klima ikke er overordnet oljeindustrien i Norge, sier han.
Vil øke utvinningen
Regjeringen satser stort på å øke utvinningen fra eksisterende olje- og gassfelt, og tror det vil kunne bidra til å opprettholde norsk olje- og gassproduksjon de kommende 40 årene. Bare 1 prosent økning i utvinningsgraden vil alene medføre 325 milliarder flere kroner i oljeinntekter, ifølge Moe. Netto inntekter fra petroleumsnæringen totalt er i 2011 budsjettert til 311 milliarder kroner.
Moe oppsummerer meldingen i fire satsingsområder:
– Vi skal øke utvinningen fra eksisterende felt. Vi skal bygge ut drivverdige funn. Vi skal fortsette en aktiv utforskning av åpnede arealer, både i modne og umodne områder. Vi skal gjennomføre åpningsprosessene for Jan Mayen og den delen av tidligere omstridte områder som ligger vest for avgrensningslinjen i Barentshavet sør, sier Moe.
For å få utnyttet de gjenværende ressursene i modne felt kreves det oppgradering av eksisterende felt og ny teknologi som får opp utvinningsgraden. Regjeringen vurderer å opprette et eget forskningssenter for økt utvinning.
SV fornøyd
Miljøpolitiske talsperson Snorre Valen i SV framholder på forespørsel at partiet er tilfreds med meldingen.
– SV har i lang tid jobbet for økt utvinningsgrad av allerede utbygde felt heller enn åpning av nye arealer. Vi er tilfreds med at det ikke lyses ut nye arealer på norsk sokkel, og at klimaproblemet og to-gradersmålet er en pekepinn for norsk oljepolitikk, sier Valen.
Han er tilfreds med at regjeringen avviser svekkelsen av HMS-krav som Åm-utvalget foreslo.
– Vi har dessuten fått gjennomslag for åpne høringer på TFO-rundene, noe SV sto alene om lenge, sier Valen.
Full fres nordover
Regjeringens budskap om at oljeindustrien skal flyttes nordover, og at det skal skapes ringvirkninger på land, blir godt mottatt av oljeindustrien i nord. Regjeringen vil pålegge oljeselskapene å gjennomføre samfunnsmessige evalueringer av sin innsats to år etter oppstart.
– Evaluering kombinert med sterkt press og oppmerksomhet mot ringvirkninger vil ha sin virkning. Det er ingen oljeselskap som ønsker å komme på kant med norske myndigheter fordi de ikke har levert ringvirkninger av sin aktivitet, sier styreleder i leverandørsammenslutningen PetroArctic, Arvid Jensen.
Han er imidlertid svært skuffet over at oljemeldingen ikke sier noe om å utnytte olje og gass innenlands til å bygge ut petrokjemisk industri, eller å bruke gass i kombinasjon med de store mineralressursene som finnes i nord. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad