JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter oljemeldingen

Den norske klimapolitikken er helt uforenlig med den politikken regjeringen tegner opp i oljemeldingen, mener en samlet miljøbevegelse.

Ikke uventet er det miljøbevegelsen som er mest kritisk til regjeringens planer for olje- og gassvirksomheten fram mot 2050. Den mener Norge umulig kan nå klimamålene med den politikken regjeringen tegner opp i petroleumsmeldingen som ble lagt fram av olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) fredag.

– Miljøet og klimaet kan nesten ikke få en verre regjeringskoalisjon enn den sittende regjeringen. At Erik Solheim kan fortsette i regjering etter å ha blitt så grundig overkjørt er komplett uforståelig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han mener det er «uhyre respektløst» overfor regjeringens partnere i klimaforliket, som fastslår at de norske utslippene skal ned med 30 prosent innen 2020, å legge fram oljemeldingen før klimameldingen.

– Dette betyr at klima ikke er overordnet oljeindustrien i Norge, sier han.

Vil øke utvinningen

Regjeringen satser stort på å øke utvinningen fra eksisterende olje- og gassfelt, og tror det vil kunne bidra til å opprettholde norsk olje- og gassproduksjon de kommende 40 årene. Bare 1 prosent økning i utvinningsgraden vil alene medføre 325 milliarder flere kroner i oljeinntekter, ifølge Moe. Netto inntekter fra petroleumsnæringen totalt er i 2011 budsjettert til 311 milliarder kroner.

Moe oppsummerer meldingen i fire satsingsområder:

– Vi skal øke utvinningen fra eksisterende felt. Vi skal bygge ut drivverdige funn. Vi skal fortsette en aktiv utforskning av åpnede arealer, både i modne og umodne områder. Vi skal gjennomføre åpningsprosessene for Jan Mayen og den delen av tidligere omstridte områder som ligger vest for avgrensningslinjen i Barentshavet sør, sier Moe.

For å få utnyttet de gjenværende ressursene i modne felt kreves det oppgradering av eksisterende felt og ny teknologi som får opp utvinningsgraden. Regjeringen vurderer å opprette et eget forskningssenter for økt utvinning.

SV fornøyd

Miljøpolitiske talsperson Snorre Valen i SV framholder på forespørsel at partiet er tilfreds med meldingen.

– SV har i lang tid jobbet for økt utvinningsgrad av allerede utbygde felt heller enn åpning av nye arealer. Vi er tilfreds med at det ikke lyses ut nye arealer på norsk sokkel, og at klimaproblemet og to-gradersmålet er en pekepinn for norsk oljepolitikk, sier Valen.

Han er tilfreds med at regjeringen avviser svekkelsen av HMS-krav som Åm-utvalget foreslo.

– Vi har dessuten fått gjennomslag for åpne høringer på TFO-rundene, noe SV sto alene om lenge, sier Valen.

Full fres nordover

Regjeringens budskap om at oljeindustrien skal flyttes nordover, og at det skal skapes ringvirkninger på land, blir godt mottatt av oljeindustrien i nord. Regjeringen vil pålegge oljeselskapene å gjennomføre samfunnsmessige evalueringer av sin innsats to år etter oppstart.

– Evaluering kombinert med sterkt press og oppmerksomhet mot ringvirkninger vil ha sin virkning. Det er ingen oljeselskap som ønsker å komme på kant med norske myndigheter fordi de ikke har levert ringvirkninger av sin aktivitet, sier styreleder i leverandørsammenslutningen PetroArctic, Arvid Jensen.

Han er imidlertid svært skuffet over at oljemeldingen ikke sier noe om å utnytte olje og gass innenlands til å bygge ut petrokjemisk industri, eller å bruke gass i kombinasjon med de store mineralressursene som finnes i nord. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse