Rykter ga massivt børsfall
Aksjekursene stuper i Europa. Årsaken er trolig ryktene om at også Frankrikes kredittverdighet kan bli nedgradert.
Det store bankene ledet an da Europa opplevde nok en rød dag på børsen onsdag. Med en nedgang på 5,45 prosent i Paris, 5,13 prosent i Frankfurt og 3,05 prosent i London onsdag, ble oppgangen fra dagen før jevnet ut.
Milano-børsen i Italia opplevde et fall på 6,65 prosent, det verste resultatet siden april 2009, mens det spanske aksjemarkedet falt med 5,49 prosent.
Frankrike
Årsaken til den kraftige nedgangen var trolig rykter om Frankrikes betalingsdyktighet. Landets kredittverdighet er på toppnivået AAA, men står ifølge ubekreftede påstander nå i fare for å bli nedgradert.
Det franske finansdepartementet rykket onsdag ut for «formelt» å avkrefte ryktene, mens de tre kredittvurderingsbyråene Standard & Poor's, Moody's og Fitch har bekreftet overfor finansdepartementet at Frankrike fortsatt har plettfri betalingsevne.
Bankfall
Ryktene og den påfølgende uroen gikk hardt utover banksektoren. Verst gikk det for storbanken Société Générale, som tapte 14,7 prosent av sin aksjeverdi - det største dagstapet på over 20 år. En talsperson for banken avviste onsdag alle rykter knyttet til bankens likviditet.
Banken Crédit Agricole falt med 11,8 prosent, mens den europeiske bankindeksen gikk ned 6,5 prosent. Bankene lider under ny usikkerhet knyttet til Hellas, og i Italia falt storbanken Intesa Sanpaolo med 13,72 prosent.
Oslo Børs opplevde onsdag en nedgang på 1,08 prosent. Samtidig besluttet Norges Bank å holde rentenivået uendret på 2,25 prosent på grunn av uroen på verdens finansmarkeder.
Ustabilitet
Utviklingen i markedet onsdag illustrerer sjeføkonom Steinar Juel i Nordeas forventninger. Han tror perioden vi nå er inne i, vil preges av store svingninger på børsene.
Onsdagens nedtur kom etter at aksjemarkedet i USA tok seg kraftig opp dagen før. Den oppturen ble trigget av at USAs sentralbank lovte å holde rentenivået nær null helt fram til midten av 2013.
– Det er for tidlig å si at faren er over. Vekstbildet er fortsatt svært svakt, sier Juel til NTB.
Usikkerhet
Mange investorer i USA ønsker seg mer konkrete tiltak for å stimulere økonomien enn det sentralbanken til nå har kommet med. Landets myndigheter er samtidig inne i forhandlinger om innstramminger i budsjettene, og har ingen kortsiktig hjelp å tilby de arbeidsledige i USA, som nå utgjør 9,1 prosent av befolkningen.
Kredittratingbyrået Standard & Poor's nedgraderte USAs kredittverdighet før helgen, noe som har fått skylden for den påfølgende børsuroen.
Brannslukking
Samtidig påpeker flere at den ulmende gjeldskrisen i Europa er en like viktig årsak til at det svinger på børsene. I nok et forsøk på å stabilisere bestemte Den europeiske sentralbanken (ECB) seg i helgen for igjen å kjøpe opp spansk og italiensk gjeld.
– Støttekjøpet er omstridt, og det er ikke heldig at ECB driver med slik støtte til enkeltland fordi markedet ikke føler seg trygg på at slike kjøp vil fortsette.
– Det er brannslukking de europeiske politikerne driver med. De løper etter branner for å slukke dem der de dukker opp, og de har ikke noe godt grep om situasjonen, sier Juel.
Kollaps
Samtidig presses de rike landene i Europa fra flere kanter. Ifølge Juel er det økende politisk motstand i de rike landene mot å redde land som Hellas, Portugal og Irland.
– Regjeringene vil bidra for å unngå at eurosamarbeidet bryter sammen, men mange av parlamentarikerne og velgerne er ikke noe glade for det, sier han.
– Men om de trekker seg fra redningsaksjonene for de kriserammede eurolandene, får vi en full kollaps av eurosonen, sier Juel. (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø