Kraftig byks for Ap
Arbeiderpartiet går fram hele 7 prosentpoeng på Opinions partibarometer for august. Både Frp og Høyre går merkbart tilbake.
kjell.werner@anb.no
bjorn.erik.dahl@anb.no
Arbeiderpartiet får en oppslutning på 38,5 prosent på meningsmålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). På den annen side ville Høyre ha fått 22,5 prosent dersom det var stortingsvalg nå. Det er en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng fra junimålingen. Frp har mistet tre prosentpoeng i løpet av sommeren og har nå 16,9 prosent av velgerne i ryggen.
Småpartiene gjør det svært dårlig i målingen, og Venstre er under sperregrensen for utjevningsmandater. Senterpartiet går tilbake, mens SV øker. KrF ligger rolig nøyaktig på femtallet. De rødgrønne partiene ville fått et klart flertall dersom det var stortingsvalg i morgen.
Stor lojalitet
– Arbeiderpartiet har ekstremt høy lojalitet på denne målingen, sier valgforsker Bernt Aardal. Ni av ti blant dem som stemte Ap i 2009 holder fast ved partiet i dag.
– I tillegg ser det ut til at Ap får tilslutning fra usikre velgere, legger professoren til. Høyre har en lojalitet på 88 prosent blant tidligere velgere, mens Fremskrittspartiet bare kan skilte med 68 prosent av sine. Siden 2009 har hver femte Frp-velger gått til Høyre.
Aardal sier at Ap nå får økt oppslutning som følge av terrorhendelsene 22. juli.
– Men denne sympatibølgen er i første rekke politisk begrunnet siden det i stor grad dreier seg om velgere som har stemt på Ap tidligere. Samtidig ser det ut til at Ap har et godt grep på førstegangsvelgerne og de som ikke stemte sist, sier Aardal.
Han regner med at Ap vil få lavere oppslutning ved kommunevalget enn tallene for stortingsvalg indikerer. Aardal minner samtidig om at det fortsatt er flere uker til valget.
– Det er også et gjennomgående trekk at småpartiene sliter. De ser ut til å ha kommet i skyggen, konstaterer valgforskeren.
Tar ikke noe for gitt
Partisekretær Raymond Johansen registrerer at Arbeiderpartiet går fram på flere meningsmålinger den siste tiden.
– Det gjenspeiler nok at flere av Arbeiderpartiets sympatisører vil slå ring rundt demokratiet, delta ved valget og vise at de slutter opp om vårt verdigrunnlag. Det er hyggelig, men ikke noe vi tar for gitt. Samtidig hører jeg mange som uttrykker støtte til måten statsministeren og Ap-ledere lokalt har håndtert situasjonen på, sier Johansen til ANB.
– Selv om alt føles ubetydelig i forhold til de ofrene og lidelsene som mange har vært gjennom, skal vi ha en valgkamp og prøve å få et godt valgresultat for Arbeiderpartiet, ikke minst ved å mobilisere dem som ofte sitter hjemme ved kommunevalg, slår partisekretæren fast.
Unntakstilstand
Frp-leder Siv Jensen mener tallenes tale beskriver at Norge fremdeles er i politisk unntakstilstand etter 22. juli.
– Men dette vil ikke være tilstanden ved valget i 2013. Misnøyen med sykehusstridigheter og ventelister har ikke forsvunnet de siste ukene. Veiene har ikke plutselig blitt moderne og flotte, sier Jensen.
Hun legger til at hun har forståelse for det hun kaller Aps sympatitillegg på målingene for tiden.
– Vi har alle satt pris på statsministerens evne til å lede oss i sorg. Men normaliteten i debattene kommer tilbake etter hvert, tror Frp-lederen.
Høyre-leder Erna Solberg mener også at målingene må sees i lys av de skjellsettende hendelsene 22. juli.
– Men vi kommer høyere opp på kommunemålinger, og valgkampen har så vidt begynt, sier Solberg.
Tallenes tale
Opinions måling er tatt opp på telefon i perioden 8. til 15. august. 1.000 personer er spurt om hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 77 prosent angir partipreferanse som fordeler seg slik på de ulike partiene (endring fra junimålingen i parentes):
– Ap ... 38,5 prosent (fram 7,0)
– SV ... 6,4 prosent (fram 1,1)
– Sp ... 4,6 prosent (tilbake 1,4)
– Høyre ... 22,5 prosent (tilbake 2,6)
– Frp ... 16,9 prosent (tilbake 3,0)
– KrF ... 5,0 prosent (fram 0,1)
– Venstre ... 3,8 prosent (tilbake 1,5)
– Rødt ... 2,0 prosent (fram 0,4)
– Andre 0,3 prosent (tilbake 0,1) (ANB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm