– Ikke sammenslåing med tvang
Høyre står fast på at sammenslåing av kommuner må skje frivillig og uten politisk press fra toppen.
Partileder Erna Solberg vil at småkommuner skal bli større, men de må selv se gevinsten og behovet.
Under et frokostmøte i regi av den liberale tankesmia Civita onsdag gikk Solberg gjennom hovedtrekkene i Høyres kommunepolitikk og ble deretter utsatt for spørsmål fra DN-journalist Kjetil Bragli Alstadheim.
Han ville blant annet vite hvorfor ikke de Høyre-styrte kommunene Bærum og Asker kan slå seg sammen, da Høyres politikk er å få større enheter. Solberg repliserte at hun ikke ser behov for at kommuner med over 100.000 innbyggere skal gå til det skrittet.
Sp-leder Liv Signe Navarsete sier dette er en gledelig snuoperasjon av Høyre. Hun håper det er et varig kursskifte og ikke bare valgstrategi.
– Jeg vil gi Erna ros for å legge vekk en feilslått politikk og en tvangstanke. Når Høyre nå snur, betyr det at en stor del av Stortinget står på frivillighetslinjen. Det er godt nytt, sier Navarsete til NTB.
Akutt
Solberg sier at behovet for sammenslåing ikke gjelder de store kommunene.
– Det er ikke her behovet er størst. En tredel av landets kommuner har under 3.000 innbyggere, halvparten har under 5.000. De er for små til å kunne levere det folk forventer av kvalitet i tjenesten på felt som helse, skoleutvikling, næringsutbygging. Det er i disse småkommunene at utfordringene er akutte, sa partilederen.
Hun innrømmer at dagens inntektssystem hindrer slik sammenslåing og straffer småkommuner som vil gå sammen. Derfor mener hun at det trengs et mer nøytralt inntektssystem som gjør at sammenslåing kan skje etter andre kriterier.
– Høyres politikk per i dag er at sammenslåing skal være frivillig. Ønsket må vokse fram av erkjennelsen av at man få til mer sammen. Blir det snakk om ovenfra-ned, kommer motkreftene fram med en gang. Debatten om tvang er støy som bare bidrar til å gjøre prosessen vanskeligere, sa Solberg.
Skatt
Partilederen mener at eiendomsskatt er en uting, som Høyre prinsipielt er imot. Dette til tross for at mange økonomer synes beskatning av eiendom er en smart skatt.
– Det får så være. Vi synes dette er en sosialt urettferdig skatt, som ilegges uten at det tas hensyn til den enkeltes inntekt. Og så er det slik at vi i Norge ser på bolig som et grunnleggende gode. Eiendomsskatt gjør det dyrere å bo, og det er dyrt nok som det er, sier Solberg.
Høyre går inn for konkurranseutsetting av omsorgstjenester for eldre dersom det gir økt kvalitet, ikke for prinsippets skyld. Solberg ser det ikke som noe nederlag selv om mange kommuner, også Høyre-styrte, ikke bruker konkurranseutsetting.
– Mange steder blir det krig. Og en rekke ordførere orker ikke kampen med fagforeningene. Derfor lar de være, sa Solberg.
Private aktører tilbyr ofte sine ansatte dårligere pensjoner enn kommunale og kan dermed legge inn lavere anbud. Dette liker Høyre-lederen åpenbart ikke, men går ikke lenger enn å kalle det «et dilemma».
– Men det er ikke hovedgrunnen til at private drives billigere. Det er lavere fravær, færre sykmeldte. De ansatte trives åpenbart bedre, sier Solberg. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm