JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevde aldri tariffavtale?

– Jeg kan ikke huske at Oslo Kongressenter krevde tariffavtale da vi inngikk kontrakt med dem for to år siden, sier Pål Svendsen, daglig leder av Grata Personal, til magasinett.org.14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07

Og legger til at ikke en eneste kunde har bedt om tariffavtale siden han startet Grata for syv år siden. Svendsen eier i dag halvparten av Grata Personal AS.

– Det er ikke så vanlig i bransjen vi opererer i, understreker han overfor Magasinet for fagorganisertes nettsted.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA og styreleder Bente Halvorsen understreket i dag at de først og fremst er opptatt av å rydde opp i Grata-saken - tråd med retningslinjene som ble gitt til Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. I dag informerte hun LO-kongressen om at Oslo Kongressenter, Fellesforbundet og Grata Personal er gått i dialog for å sørge for de nødvendige lønns- og avtaleforhold.

Tarifflønn fra i dag

På det bebudede ekstraordinære styremøtet i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA etter kongressen skal det blant annet avklares om ledelsen i kongressenteret i det hele tatt har krevd tariffavtale av Grata Personal. Daglig leder Pål Svendsen kan ikke huske dette kravet, heller ikke om det var snakk om krav til tarifflønn.

I dag tok daglig leder i Grata Personal, Pål Svendsen, kontakt med Fellesforbundet og lovet at alle innleide ville få tarifflønn fra i dag av, selv uten tariffavtale. Dessuten ønsket han "en avtale med Fellesforbundet og Oslo Kongressenter som får dette til å fungere" slik han uttrykker det overfor magasinett.org.

Ikke konkurransedyktig med tariffavtale?

Om dette resulterer i en tariffavtale med Fellesforbundet, kunne han ikke svare på.

– For meg personlig er det ikke noe problem å inngå en tariffavtale. Jeg er ikke imot det, men dette er et spørsmål om å være en tariffbedrift contra å være konkurransedyktig, mener Pål Svendsen og viser til den generelle situasjonen i utleiemarkedet i hans nisje, med små fortjenestemarginer, sier han.

Møter Fellesforbundet og de utleide

I morgen skal han ha et møte med Fellesforbundet, Oslo Servitørforening, personalsjefen på Oslo Kongressenter og Gratas utleide i Folkets Hus - for å snakke om fagorganisering og tariffavtale. Senere på dagen skal han snakke med 80 andre servitører som skal gjøre seg klare for kongressfest på kvelden.

Oslo Servitørforening har stilt klare krav til Grata Personal og Oslo Kongressenter før den vil godta at Gratas servitører får jobbe under kongressfesten, forteller Tore Skjeldstadaune, leder av Oslo Servitørforening.

Under og over tariff

Pål Svendsen understreker at det slett ikke er slik at alle innleide betales under tarifflønn hos Grata Personal.

– Noen ligger over Riksavtalens satser, andre under - helt avhengig av erfaring og kvalifikasjon, forteller han til magasinett.org. Som regel betales en timelønn mellom 115 og 125 kroner timen. Heretter betales tarifflønn, understreker Svendsen.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA er en av Grats største kunder, og Svendsen ønsker selvfølgelig ikke å miste dem som kunde, innrømmer han.

Uten fagutdanning

De fleste som formidles av Grata Personal er uten fagutdanning innen hotell og restaurant, men mange har vært innom bransjen før, sier Svendsen. De som ikke har vært det, får opplæring av Grata.

Grata Personal tilbyr kokker, servitører og sjauere til sine kunder, forteller Svendsen videre. De fleste som jobber for Grata Personal er i aldersgruppen 20-30 år, gjerne studenter eller andre unge arbeidstakere som bare er innom bransjen for å tjene mest mulig penger i en begrenset periode. Den største enkeltgruppen hos Grata er svensker.

Start på yrkeskarrieren

– Men vi har også en del av våre nye landsmenn hos oss. For mange starter deres yrkeskarriere i Norge hos oss. Det bør også komme fram. Vi tar inn folk som ofte ikke får mulighet tilVi driver ikke useriøst, men jeg innrømmer at det er mye nytt for meg her også. Jeg tar dette som læring, forsikrer han overfor magasinett.org.

Årlig formidler Grata Personal mellom 1.200 og 1.600 arbeidstakere for kundeoppdrag. Fjoråret går mot et overskudd på 1,4 millioner kroner ved en omsetning på 66 millioner kroner, forteller Pål Svendsen. I 2007 var overskuddet på 230.000 kroner ved en omsetning på 44 millioner kroner.

Dobbelte vakter

Fellesforbundet møtte i dag de 15-20 innleide servitørene fra Grata Personal i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. De fortalte om dobbelte vakter, feil på lønnsutbetalinger og lønnsslipper som uteblir.

– De sa at noen av dem jobber som kokk fra 7 til 15, legger kokkelua fra seg og jobber som servitør resten av dagen, forteller Svein-Frode Pettersbakken, nestleder i Oslo Servitørforening, og Boye Ullmann, organisasjonsarbeider ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo-Akershus.

I morgen skal de møte totalt 100 av Kongressenterets innleide fra Grata Personal, i håp om at flere vil se fordelen av å melde seg inn i Fellesforbundet - slik at forbundet kan kreve tariffavtale med Grata Personal.

Tar topper

– Jeg ser at dette kan se ille ut, men vi pålegger ikke folk til å gå dobbelte vakter. Det skjer på forespørsel, eller basert på frivillighet. Veldig mange vil nemlig gjerne jobbe mye, understreker han. At Grata Personal, eller oppdragsgiverne, med denne praksisen kan bryte lovens overtidsregler, har han ikke reflektert over - i og med at oppdragets lengde ofte varierer.

– Konseptet vårt er basert på at vi tilbyr hjelp til kundene for å ta topper, altså ekstraarbeid i avgrensede perioder, store tilstelninger osv, sier Pål Svendsen.

Ikke lønn mellom oppdragene

I dag ba Roger Markgraf-Bye, distriktssekretær ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus, Grata Personal om å sende ham arbeidsavtalen som Grata jobber etter. I den står det blant annet at arbeidstiden er 37,5 timer i uken, uten spisepauser. Overtid betales i henhold til arbeidsmiljøloven.

Dessuten: "Dersom oppdragsgiveren i en periode stenger virksomheten, helt eller delvis, og av den grunn ikke ønsker å benytte Grata Personals tjenester, er Grata ikke forpliktet til å betale lønn til arbeidstaker i denne perioden". Og videre: "I tiden mellom oppdrag har arbeidstaker ikke krav på lønn."

Pål Svendsen sier at standardavtalen er blitt utarbeidet av en advokat med kunnskap i arbeidsrett.

Vikar i et vikarbyrå?

Roger Markgraf-Bye stiller spørsmål ved lovligheten av Grata Personals forretningsidé etter å ha sett nærmere på arbeidsavtalen.

– Svendsen sier at ingen av dem som leies ut, er ansatt hos Grata. Hovedregelen i arbeidslivet er fast ansettelse. Jeg syns at vikarbegrepet blir misbrukt. Det er jo litt merkelig å være vikar i et vikarbyrå. Ansatt må man jo være et sted, poengterer juristen.

Hvem vikarieres for?

– For å kunne kalle deg vikar, må du være vikar for en navngitt person. Dette er jo ikke tilfellet her. De utleide har kun et arbeidsforhold til Grata når de er på oppdrag, fortsetter Markgraf-Bye som reagerer på flere ting, blant annet:

– Når de som leies ut ikke har oppdrag, får de ikke lønn fra Grata. Det må være opp til arbeidsgiveren å skaffe de ansatte arbeid, mens Grata ikke betaler når de ikke har oppdrag, presiserer han.

Markgraf-Bye sier at Fellesforbundet er i en konstruktiv dialog med Grata Personal, men gjør det samtidig klart at forbundet må ha medlemmer blant Gratas utleide for å kunne kreve tariffavtale, noe han forklarte daglig leder Pål Svendsen i dag.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om


Flere saker