JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevde aldri tariffavtale?

– Jeg kan ikke huske at Oslo Kongressenter krevde tariffavtale da vi inngikk kontrakt med dem for to år siden, sier Pål Svendsen, daglig leder av Grata Personal, til magasinett.org.14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07

Og legger til at ikke en eneste kunde har bedt om tariffavtale siden han startet Grata for syv år siden. Svendsen eier i dag halvparten av Grata Personal AS.

– Det er ikke så vanlig i bransjen vi opererer i, understreker han overfor Magasinet for fagorganisertes nettsted.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA og styreleder Bente Halvorsen understreket i dag at de først og fremst er opptatt av å rydde opp i Grata-saken - tråd med retningslinjene som ble gitt til Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. I dag informerte hun LO-kongressen om at Oslo Kongressenter, Fellesforbundet og Grata Personal er gått i dialog for å sørge for de nødvendige lønns- og avtaleforhold.

Tarifflønn fra i dag

På det bebudede ekstraordinære styremøtet i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA etter kongressen skal det blant annet avklares om ledelsen i kongressenteret i det hele tatt har krevd tariffavtale av Grata Personal. Daglig leder Pål Svendsen kan ikke huske dette kravet, heller ikke om det var snakk om krav til tarifflønn.

I dag tok daglig leder i Grata Personal, Pål Svendsen, kontakt med Fellesforbundet og lovet at alle innleide ville få tarifflønn fra i dag av, selv uten tariffavtale. Dessuten ønsket han "en avtale med Fellesforbundet og Oslo Kongressenter som får dette til å fungere" slik han uttrykker det overfor magasinett.org.

Ikke konkurransedyktig med tariffavtale?

Om dette resulterer i en tariffavtale med Fellesforbundet, kunne han ikke svare på.

– For meg personlig er det ikke noe problem å inngå en tariffavtale. Jeg er ikke imot det, men dette er et spørsmål om å være en tariffbedrift contra å være konkurransedyktig, mener Pål Svendsen og viser til den generelle situasjonen i utleiemarkedet i hans nisje, med små fortjenestemarginer, sier han.

Møter Fellesforbundet og de utleide

I morgen skal han ha et møte med Fellesforbundet, Oslo Servitørforening, personalsjefen på Oslo Kongressenter og Gratas utleide i Folkets Hus - for å snakke om fagorganisering og tariffavtale. Senere på dagen skal han snakke med 80 andre servitører som skal gjøre seg klare for kongressfest på kvelden.

Oslo Servitørforening har stilt klare krav til Grata Personal og Oslo Kongressenter før den vil godta at Gratas servitører får jobbe under kongressfesten, forteller Tore Skjeldstadaune, leder av Oslo Servitørforening.

Under og over tariff

Pål Svendsen understreker at det slett ikke er slik at alle innleide betales under tarifflønn hos Grata Personal.

– Noen ligger over Riksavtalens satser, andre under - helt avhengig av erfaring og kvalifikasjon, forteller han til magasinett.org. Som regel betales en timelønn mellom 115 og 125 kroner timen. Heretter betales tarifflønn, understreker Svendsen.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA er en av Grats største kunder, og Svendsen ønsker selvfølgelig ikke å miste dem som kunde, innrømmer han.

Uten fagutdanning

De fleste som formidles av Grata Personal er uten fagutdanning innen hotell og restaurant, men mange har vært innom bransjen før, sier Svendsen. De som ikke har vært det, får opplæring av Grata.

Grata Personal tilbyr kokker, servitører og sjauere til sine kunder, forteller Svendsen videre. De fleste som jobber for Grata Personal er i aldersgruppen 20-30 år, gjerne studenter eller andre unge arbeidstakere som bare er innom bransjen for å tjene mest mulig penger i en begrenset periode. Den største enkeltgruppen hos Grata er svensker.

Start på yrkeskarrieren

– Men vi har også en del av våre nye landsmenn hos oss. For mange starter deres yrkeskarriere i Norge hos oss. Det bør også komme fram. Vi tar inn folk som ofte ikke får mulighet tilVi driver ikke useriøst, men jeg innrømmer at det er mye nytt for meg her også. Jeg tar dette som læring, forsikrer han overfor magasinett.org.

Årlig formidler Grata Personal mellom 1.200 og 1.600 arbeidstakere for kundeoppdrag. Fjoråret går mot et overskudd på 1,4 millioner kroner ved en omsetning på 66 millioner kroner, forteller Pål Svendsen. I 2007 var overskuddet på 230.000 kroner ved en omsetning på 44 millioner kroner.

Dobbelte vakter

Fellesforbundet møtte i dag de 15-20 innleide servitørene fra Grata Personal i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. De fortalte om dobbelte vakter, feil på lønnsutbetalinger og lønnsslipper som uteblir.

– De sa at noen av dem jobber som kokk fra 7 til 15, legger kokkelua fra seg og jobber som servitør resten av dagen, forteller Svein-Frode Pettersbakken, nestleder i Oslo Servitørforening, og Boye Ullmann, organisasjonsarbeider ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo-Akershus.

I morgen skal de møte totalt 100 av Kongressenterets innleide fra Grata Personal, i håp om at flere vil se fordelen av å melde seg inn i Fellesforbundet - slik at forbundet kan kreve tariffavtale med Grata Personal.

Tar topper

– Jeg ser at dette kan se ille ut, men vi pålegger ikke folk til å gå dobbelte vakter. Det skjer på forespørsel, eller basert på frivillighet. Veldig mange vil nemlig gjerne jobbe mye, understreker han. At Grata Personal, eller oppdragsgiverne, med denne praksisen kan bryte lovens overtidsregler, har han ikke reflektert over - i og med at oppdragets lengde ofte varierer.

– Konseptet vårt er basert på at vi tilbyr hjelp til kundene for å ta topper, altså ekstraarbeid i avgrensede perioder, store tilstelninger osv, sier Pål Svendsen.

Ikke lønn mellom oppdragene

I dag ba Roger Markgraf-Bye, distriktssekretær ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus, Grata Personal om å sende ham arbeidsavtalen som Grata jobber etter. I den står det blant annet at arbeidstiden er 37,5 timer i uken, uten spisepauser. Overtid betales i henhold til arbeidsmiljøloven.

Dessuten: "Dersom oppdragsgiveren i en periode stenger virksomheten, helt eller delvis, og av den grunn ikke ønsker å benytte Grata Personals tjenester, er Grata ikke forpliktet til å betale lønn til arbeidstaker i denne perioden". Og videre: "I tiden mellom oppdrag har arbeidstaker ikke krav på lønn."

Pål Svendsen sier at standardavtalen er blitt utarbeidet av en advokat med kunnskap i arbeidsrett.

Vikar i et vikarbyrå?

Roger Markgraf-Bye stiller spørsmål ved lovligheten av Grata Personals forretningsidé etter å ha sett nærmere på arbeidsavtalen.

– Svendsen sier at ingen av dem som leies ut, er ansatt hos Grata. Hovedregelen i arbeidslivet er fast ansettelse. Jeg syns at vikarbegrepet blir misbrukt. Det er jo litt merkelig å være vikar i et vikarbyrå. Ansatt må man jo være et sted, poengterer juristen.

Hvem vikarieres for?

– For å kunne kalle deg vikar, må du være vikar for en navngitt person. Dette er jo ikke tilfellet her. De utleide har kun et arbeidsforhold til Grata når de er på oppdrag, fortsetter Markgraf-Bye som reagerer på flere ting, blant annet:

– Når de som leies ut ikke har oppdrag, får de ikke lønn fra Grata. Det må være opp til arbeidsgiveren å skaffe de ansatte arbeid, mens Grata ikke betaler når de ikke har oppdrag, presiserer han.

Markgraf-Bye sier at Fellesforbundet er i en konstruktiv dialog med Grata Personal, men gjør det samtidig klart at forbundet må ha medlemmer blant Gratas utleide for å kunne kreve tariffavtale, noe han forklarte daglig leder Pål Svendsen i dag.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon


Flere saker