JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevde aldri tariffavtale?

– Jeg kan ikke huske at Oslo Kongressenter krevde tariffavtale da vi inngikk kontrakt med dem for to år siden, sier Pål Svendsen, daglig leder av Grata Personal, til magasinett.org.14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07

Og legger til at ikke en eneste kunde har bedt om tariffavtale siden han startet Grata for syv år siden. Svendsen eier i dag halvparten av Grata Personal AS.

– Det er ikke så vanlig i bransjen vi opererer i, understreker han overfor Magasinet for fagorganisertes nettsted.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA og styreleder Bente Halvorsen understreket i dag at de først og fremst er opptatt av å rydde opp i Grata-saken - tråd med retningslinjene som ble gitt til Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. I dag informerte hun LO-kongressen om at Oslo Kongressenter, Fellesforbundet og Grata Personal er gått i dialog for å sørge for de nødvendige lønns- og avtaleforhold.

Tarifflønn fra i dag

På det bebudede ekstraordinære styremøtet i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA etter kongressen skal det blant annet avklares om ledelsen i kongressenteret i det hele tatt har krevd tariffavtale av Grata Personal. Daglig leder Pål Svendsen kan ikke huske dette kravet, heller ikke om det var snakk om krav til tarifflønn.

I dag tok daglig leder i Grata Personal, Pål Svendsen, kontakt med Fellesforbundet og lovet at alle innleide ville få tarifflønn fra i dag av, selv uten tariffavtale. Dessuten ønsket han "en avtale med Fellesforbundet og Oslo Kongressenter som får dette til å fungere" slik han uttrykker det overfor magasinett.org.

Ikke konkurransedyktig med tariffavtale?

Om dette resulterer i en tariffavtale med Fellesforbundet, kunne han ikke svare på.

– For meg personlig er det ikke noe problem å inngå en tariffavtale. Jeg er ikke imot det, men dette er et spørsmål om å være en tariffbedrift contra å være konkurransedyktig, mener Pål Svendsen og viser til den generelle situasjonen i utleiemarkedet i hans nisje, med små fortjenestemarginer, sier han.

Møter Fellesforbundet og de utleide

I morgen skal han ha et møte med Fellesforbundet, Oslo Servitørforening, personalsjefen på Oslo Kongressenter og Gratas utleide i Folkets Hus - for å snakke om fagorganisering og tariffavtale. Senere på dagen skal han snakke med 80 andre servitører som skal gjøre seg klare for kongressfest på kvelden.

Oslo Servitørforening har stilt klare krav til Grata Personal og Oslo Kongressenter før den vil godta at Gratas servitører får jobbe under kongressfesten, forteller Tore Skjeldstadaune, leder av Oslo Servitørforening.

Under og over tariff

Pål Svendsen understreker at det slett ikke er slik at alle innleide betales under tarifflønn hos Grata Personal.

– Noen ligger over Riksavtalens satser, andre under - helt avhengig av erfaring og kvalifikasjon, forteller han til magasinett.org. Som regel betales en timelønn mellom 115 og 125 kroner timen. Heretter betales tarifflønn, understreker Svendsen.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA er en av Grats største kunder, og Svendsen ønsker selvfølgelig ikke å miste dem som kunde, innrømmer han.

Uten fagutdanning

De fleste som formidles av Grata Personal er uten fagutdanning innen hotell og restaurant, men mange har vært innom bransjen før, sier Svendsen. De som ikke har vært det, får opplæring av Grata.

Grata Personal tilbyr kokker, servitører og sjauere til sine kunder, forteller Svendsen videre. De fleste som jobber for Grata Personal er i aldersgruppen 20-30 år, gjerne studenter eller andre unge arbeidstakere som bare er innom bransjen for å tjene mest mulig penger i en begrenset periode. Den største enkeltgruppen hos Grata er svensker.

Start på yrkeskarrieren

– Men vi har også en del av våre nye landsmenn hos oss. For mange starter deres yrkeskarriere i Norge hos oss. Det bør også komme fram. Vi tar inn folk som ofte ikke får mulighet tilVi driver ikke useriøst, men jeg innrømmer at det er mye nytt for meg her også. Jeg tar dette som læring, forsikrer han overfor magasinett.org.

Årlig formidler Grata Personal mellom 1.200 og 1.600 arbeidstakere for kundeoppdrag. Fjoråret går mot et overskudd på 1,4 millioner kroner ved en omsetning på 66 millioner kroner, forteller Pål Svendsen. I 2007 var overskuddet på 230.000 kroner ved en omsetning på 44 millioner kroner.

Dobbelte vakter

Fellesforbundet møtte i dag de 15-20 innleide servitørene fra Grata Personal i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. De fortalte om dobbelte vakter, feil på lønnsutbetalinger og lønnsslipper som uteblir.

– De sa at noen av dem jobber som kokk fra 7 til 15, legger kokkelua fra seg og jobber som servitør resten av dagen, forteller Svein-Frode Pettersbakken, nestleder i Oslo Servitørforening, og Boye Ullmann, organisasjonsarbeider ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo-Akershus.

I morgen skal de møte totalt 100 av Kongressenterets innleide fra Grata Personal, i håp om at flere vil se fordelen av å melde seg inn i Fellesforbundet - slik at forbundet kan kreve tariffavtale med Grata Personal.

Tar topper

– Jeg ser at dette kan se ille ut, men vi pålegger ikke folk til å gå dobbelte vakter. Det skjer på forespørsel, eller basert på frivillighet. Veldig mange vil nemlig gjerne jobbe mye, understreker han. At Grata Personal, eller oppdragsgiverne, med denne praksisen kan bryte lovens overtidsregler, har han ikke reflektert over - i og med at oppdragets lengde ofte varierer.

– Konseptet vårt er basert på at vi tilbyr hjelp til kundene for å ta topper, altså ekstraarbeid i avgrensede perioder, store tilstelninger osv, sier Pål Svendsen.

Ikke lønn mellom oppdragene

I dag ba Roger Markgraf-Bye, distriktssekretær ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus, Grata Personal om å sende ham arbeidsavtalen som Grata jobber etter. I den står det blant annet at arbeidstiden er 37,5 timer i uken, uten spisepauser. Overtid betales i henhold til arbeidsmiljøloven.

Dessuten: "Dersom oppdragsgiveren i en periode stenger virksomheten, helt eller delvis, og av den grunn ikke ønsker å benytte Grata Personals tjenester, er Grata ikke forpliktet til å betale lønn til arbeidstaker i denne perioden". Og videre: "I tiden mellom oppdrag har arbeidstaker ikke krav på lønn."

Pål Svendsen sier at standardavtalen er blitt utarbeidet av en advokat med kunnskap i arbeidsrett.

Vikar i et vikarbyrå?

Roger Markgraf-Bye stiller spørsmål ved lovligheten av Grata Personals forretningsidé etter å ha sett nærmere på arbeidsavtalen.

– Svendsen sier at ingen av dem som leies ut, er ansatt hos Grata. Hovedregelen i arbeidslivet er fast ansettelse. Jeg syns at vikarbegrepet blir misbrukt. Det er jo litt merkelig å være vikar i et vikarbyrå. Ansatt må man jo være et sted, poengterer juristen.

Hvem vikarieres for?

– For å kunne kalle deg vikar, må du være vikar for en navngitt person. Dette er jo ikke tilfellet her. De utleide har kun et arbeidsforhold til Grata når de er på oppdrag, fortsetter Markgraf-Bye som reagerer på flere ting, blant annet:

– Når de som leies ut ikke har oppdrag, får de ikke lønn fra Grata. Det må være opp til arbeidsgiveren å skaffe de ansatte arbeid, mens Grata ikke betaler når de ikke har oppdrag, presiserer han.

Markgraf-Bye sier at Fellesforbundet er i en konstruktiv dialog med Grata Personal, men gjør det samtidig klart at forbundet må ha medlemmer blant Gratas utleide for å kunne kreve tariffavtale, noe han forklarte daglig leder Pål Svendsen i dag.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

Kommentar

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Tormod Ytrehus

«Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin»

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten


Flere saker