JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevde aldri tariffavtale?

– Jeg kan ikke huske at Oslo Kongressenter krevde tariffavtale da vi inngikk kontrakt med dem for to år siden, sier Pål Svendsen, daglig leder av Grata Personal, til magasinett.org.14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07

Og legger til at ikke en eneste kunde har bedt om tariffavtale siden han startet Grata for syv år siden. Svendsen eier i dag halvparten av Grata Personal AS.

– Det er ikke så vanlig i bransjen vi opererer i, understreker han overfor Magasinet for fagorganisertes nettsted.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA og styreleder Bente Halvorsen understreket i dag at de først og fremst er opptatt av å rydde opp i Grata-saken - tråd med retningslinjene som ble gitt til Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. I dag informerte hun LO-kongressen om at Oslo Kongressenter, Fellesforbundet og Grata Personal er gått i dialog for å sørge for de nødvendige lønns- og avtaleforhold.

Tarifflønn fra i dag

På det bebudede ekstraordinære styremøtet i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA etter kongressen skal det blant annet avklares om ledelsen i kongressenteret i det hele tatt har krevd tariffavtale av Grata Personal. Daglig leder Pål Svendsen kan ikke huske dette kravet, heller ikke om det var snakk om krav til tarifflønn.

I dag tok daglig leder i Grata Personal, Pål Svendsen, kontakt med Fellesforbundet og lovet at alle innleide ville få tarifflønn fra i dag av, selv uten tariffavtale. Dessuten ønsket han "en avtale med Fellesforbundet og Oslo Kongressenter som får dette til å fungere" slik han uttrykker det overfor magasinett.org.

Ikke konkurransedyktig med tariffavtale?

Om dette resulterer i en tariffavtale med Fellesforbundet, kunne han ikke svare på.

– For meg personlig er det ikke noe problem å inngå en tariffavtale. Jeg er ikke imot det, men dette er et spørsmål om å være en tariffbedrift contra å være konkurransedyktig, mener Pål Svendsen og viser til den generelle situasjonen i utleiemarkedet i hans nisje, med små fortjenestemarginer, sier han.

Møter Fellesforbundet og de utleide

I morgen skal han ha et møte med Fellesforbundet, Oslo Servitørforening, personalsjefen på Oslo Kongressenter og Gratas utleide i Folkets Hus - for å snakke om fagorganisering og tariffavtale. Senere på dagen skal han snakke med 80 andre servitører som skal gjøre seg klare for kongressfest på kvelden.

Oslo Servitørforening har stilt klare krav til Grata Personal og Oslo Kongressenter før den vil godta at Gratas servitører får jobbe under kongressfesten, forteller Tore Skjeldstadaune, leder av Oslo Servitørforening.

Under og over tariff

Pål Svendsen understreker at det slett ikke er slik at alle innleide betales under tarifflønn hos Grata Personal.

– Noen ligger over Riksavtalens satser, andre under - helt avhengig av erfaring og kvalifikasjon, forteller han til magasinett.org. Som regel betales en timelønn mellom 115 og 125 kroner timen. Heretter betales tarifflønn, understreker Svendsen.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA er en av Grats største kunder, og Svendsen ønsker selvfølgelig ikke å miste dem som kunde, innrømmer han.

Uten fagutdanning

De fleste som formidles av Grata Personal er uten fagutdanning innen hotell og restaurant, men mange har vært innom bransjen før, sier Svendsen. De som ikke har vært det, får opplæring av Grata.

Grata Personal tilbyr kokker, servitører og sjauere til sine kunder, forteller Svendsen videre. De fleste som jobber for Grata Personal er i aldersgruppen 20-30 år, gjerne studenter eller andre unge arbeidstakere som bare er innom bransjen for å tjene mest mulig penger i en begrenset periode. Den største enkeltgruppen hos Grata er svensker.

Start på yrkeskarrieren

– Men vi har også en del av våre nye landsmenn hos oss. For mange starter deres yrkeskarriere i Norge hos oss. Det bør også komme fram. Vi tar inn folk som ofte ikke får mulighet tilVi driver ikke useriøst, men jeg innrømmer at det er mye nytt for meg her også. Jeg tar dette som læring, forsikrer han overfor magasinett.org.

Årlig formidler Grata Personal mellom 1.200 og 1.600 arbeidstakere for kundeoppdrag. Fjoråret går mot et overskudd på 1,4 millioner kroner ved en omsetning på 66 millioner kroner, forteller Pål Svendsen. I 2007 var overskuddet på 230.000 kroner ved en omsetning på 44 millioner kroner.

Dobbelte vakter

Fellesforbundet møtte i dag de 15-20 innleide servitørene fra Grata Personal i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. De fortalte om dobbelte vakter, feil på lønnsutbetalinger og lønnsslipper som uteblir.

– De sa at noen av dem jobber som kokk fra 7 til 15, legger kokkelua fra seg og jobber som servitør resten av dagen, forteller Svein-Frode Pettersbakken, nestleder i Oslo Servitørforening, og Boye Ullmann, organisasjonsarbeider ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo-Akershus.

I morgen skal de møte totalt 100 av Kongressenterets innleide fra Grata Personal, i håp om at flere vil se fordelen av å melde seg inn i Fellesforbundet - slik at forbundet kan kreve tariffavtale med Grata Personal.

Tar topper

– Jeg ser at dette kan se ille ut, men vi pålegger ikke folk til å gå dobbelte vakter. Det skjer på forespørsel, eller basert på frivillighet. Veldig mange vil nemlig gjerne jobbe mye, understreker han. At Grata Personal, eller oppdragsgiverne, med denne praksisen kan bryte lovens overtidsregler, har han ikke reflektert over - i og med at oppdragets lengde ofte varierer.

– Konseptet vårt er basert på at vi tilbyr hjelp til kundene for å ta topper, altså ekstraarbeid i avgrensede perioder, store tilstelninger osv, sier Pål Svendsen.

Ikke lønn mellom oppdragene

I dag ba Roger Markgraf-Bye, distriktssekretær ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus, Grata Personal om å sende ham arbeidsavtalen som Grata jobber etter. I den står det blant annet at arbeidstiden er 37,5 timer i uken, uten spisepauser. Overtid betales i henhold til arbeidsmiljøloven.

Dessuten: "Dersom oppdragsgiveren i en periode stenger virksomheten, helt eller delvis, og av den grunn ikke ønsker å benytte Grata Personals tjenester, er Grata ikke forpliktet til å betale lønn til arbeidstaker i denne perioden". Og videre: "I tiden mellom oppdrag har arbeidstaker ikke krav på lønn."

Pål Svendsen sier at standardavtalen er blitt utarbeidet av en advokat med kunnskap i arbeidsrett.

Vikar i et vikarbyrå?

Roger Markgraf-Bye stiller spørsmål ved lovligheten av Grata Personals forretningsidé etter å ha sett nærmere på arbeidsavtalen.

– Svendsen sier at ingen av dem som leies ut, er ansatt hos Grata. Hovedregelen i arbeidslivet er fast ansettelse. Jeg syns at vikarbegrepet blir misbrukt. Det er jo litt merkelig å være vikar i et vikarbyrå. Ansatt må man jo være et sted, poengterer juristen.

Hvem vikarieres for?

– For å kunne kalle deg vikar, må du være vikar for en navngitt person. Dette er jo ikke tilfellet her. De utleide har kun et arbeidsforhold til Grata når de er på oppdrag, fortsetter Markgraf-Bye som reagerer på flere ting, blant annet:

– Når de som leies ut ikke har oppdrag, får de ikke lønn fra Grata. Det må være opp til arbeidsgiveren å skaffe de ansatte arbeid, mens Grata ikke betaler når de ikke har oppdrag, presiserer han.

Markgraf-Bye sier at Fellesforbundet er i en konstruktiv dialog med Grata Personal, men gjør det samtidig klart at forbundet må ha medlemmer blant Gratas utleide for å kunne kreve tariffavtale, noe han forklarte daglig leder Pål Svendsen i dag.

14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07Mest lest

VIL FJERNE HEKKEN: Tillitsvalgt for bussjåførene i Unibuss, Kent Jensen, vil fjerne hekken på bildet, for å gjøre det enklere for passasjerer å forlate bussen og for å hindre at de parkerte bussene står i veien for andre busser.

VIL FJERNE HEKKEN: Tillitsvalgt for bussjåførene i Unibuss, Kent Jensen, vil fjerne hekken på bildet, for å gjøre det enklere for passasjerer å forlate bussen og for å hindre at de parkerte bussene står i veien for andre busser.

Roy Ervin Solstad

Ruter-forslag frustrerer bussjåfører: – Skaper kaos

MISTER MEDLEMMER: Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom den ekstreme prisveksten.

MISTER MEDLEMMER: Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom den ekstreme prisveksten.

Erlend Angelo

Folk gråter på telefon til Merethe fordi de ikke lenger har råd til å være med i LO. Nå vil Støre endelig lytte

Brian Cliff Olguin

Slik får du halv skatt i november

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Tilsette blir trekt i tips. No har dei saksøkt arbeidsgivaren

Ifølge sosialtjenesteloven skal alle ha mulighet til å få akutt hjelp ved å henvende seg til det lokale Nav-kontoret, både med og uten avtale.

Ifølge sosialtjenesteloven skal alle ha mulighet til å få akutt hjelp ved å henvende seg til det lokale Nav-kontoret, både med og uten avtale.

Hanna Skotheim

Nå skal Nav-kontorene over hele landet bli mer åpne og tilgjengelige

MEST INN PÅ KONTO: Jørn Eggum (f.v.), Mette Nord og Frode Alfheim ligger øverst på inntektslista - om du legger sammen lønn, styrehonorar og godtgjørelser.

MEST INN PÅ KONTO: Jørn Eggum (f.v.), Mette Nord og Frode Alfheim ligger øverst på inntektslista - om du legger sammen lønn, styrehonorar og godtgjørelser.

Håvard Sæbø, Werner Juvik, Egil Brandsøy

Lederlønna i LO: Her er et dypdykk i tallene

– Denne saken viser hvor ille varslere i politietaten faktisk behandles, mener Alexander Karlsen.

– Denne saken viser hvor ille varslere i politietaten faktisk behandles, mener Alexander Karlsen.

Alf Ragnar Olsen

Politivarsleren Alexander ble etterforsket, utestengt og sykmeldt. Nå saksøker han staten

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Leif Martin Kirknes

Endre (63) jobber 80 prosent og får 90 prosent av lønna

– Når man snakker om personkonflikter i Ap de siste årene, så er det jo helt unaturlig å ikke snakke om at Trond Giske har vært en del av det, mener Kasper Syvertse, leder av Oslo Arbeidersamfunn.

– Når man snakker om personkonflikter i Ap de siste årene, så er det jo helt unaturlig å ikke snakke om at Trond Giske har vært en del av det, mener Kasper Syvertse, leder av Oslo Arbeidersamfunn.

Brian Cliff Olguin

Lokallagsleder: – Alle i Ap må gå i seg selv nå. Det gjelder også Giske

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

AUF-leder Astrid Hoem blir grovt hetset på nettet etter at hun påpekte at Trond Giske er en del av problemene som Arbeiderpartiet opplever nå.

AUF-leder Astrid Hoem blir grovt hetset på nettet etter at hun påpekte at Trond Giske er en del av problemene som Arbeiderpartiet opplever nå.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB / Skjermdump

AUF-lederen drukner i netthets etter Giske-oppgjør

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Martin Guttormsen Slørdal

Støre kaller inn til toppmøte for å dempe prisene og renta

Streiken startet 17. oktober. Det er 20 år siden sist det var streik i private barnehager.

Streiken startet 17. oktober. Det er 20 år siden sist det var streik i private barnehager.

Birgit Dannenberg

Streiken i barnehagene er over: Les alt om resultatet her

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kan gjøre comeback i politikken.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kan gjøre comeback i politikken.

Ole Berg-Rusten / NTB

Gro Harlem Brundtland kan gjøre comeback i politikken

LO, her med leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) og sjeføkonom Roger Bjørnstad, har foreslått et nytt utvalg som skal se på den økonomiske politikken i Norge.

LO, her med leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) og sjeføkonom Roger Bjørnstad, har foreslått et nytt utvalg som skal se på den økonomiske politikken i Norge.

Jan-Erik Østlie

LO krever nytt kriseutvalg for å hindre at renter, priser og lønn stiger ukontrollert

Kommentar

Streiken gikk selvsagt ut over foreldrene og barna som ble rammet. Streik går ofte ut over en tredjepart, men det er en pris vi må leve med, skriver Kjell Werner.

Streiken gikk selvsagt ut over foreldrene og barna som ble rammet. Streik går ofte ut over en tredjepart, men det er en pris vi må leve med, skriver Kjell Werner.

Ole Berg-Rusten / NTB

«Fagbevegelsen trakk det lengste strået i pensjonsstriden»

Organisasjonen Nav-oppryddingen kommer ikke til å gi seg før de har fått fullt innsyn i en hemmelig rapport som staten har holdt tilbake. Her står noen av ofrene utenfor Høyesterett sammen med advokat Bjørn Kvernberg (helt til høyre).

Organisasjonen Nav-oppryddingen kommer ikke til å gi seg før de har fått fullt innsyn i en hemmelig rapport som staten har holdt tilbake. Her står noen av ofrene utenfor Høyesterett sammen med advokat Bjørn Kvernberg (helt til høyre).

Jens Marius Sæther

De krever oppreisning etter Nav-skandalen. Nå stikker staten kjepper i hjulene

Eirik Dahl Viggen

Regjeringen vil fjerne fast støtte til Pårørendesenteret: – Jobben min er i fare

ÅTTE KRAV: Forbundsleder i FLT, Ulf Madsen, har levert en liste med krav til Industri Energi.

ÅTTE KRAV: Forbundsleder i FLT, Ulf Madsen, har levert en liste med krav til Industri Energi.

Frode Ersfjord / FLT

Her er FLTs åtte krav til Industri Energi for en eventuell sammenslåing

Kommentar

Prosessen rundt denne saken har vært dårlig, skriver Kjell Werner.

Prosessen rundt denne saken har vært dårlig, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Regjeringen bør ikke la det gå prestisje i modellen for lakseskatt»


Flere saker