Skjær i sjøen for Helle
Blant de røde partiene i Danmark er splittelsen så stor at det kan gi grunn til bekymring for Helle Thorning-Schmidt.
Hennes støttepartier går hardt ut for å markere egen politikk.
Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt har tatt mål av seg til å erstatte landets konservative regjering og bli Danmarks første kvinnelige statsminister.
Det skal hun gjøre sammen med Socialistisk Folkeparti (SF) og partiets leder Villy Søvndal, men en uke før valget er det skjær i sjøen.
– Jeg vil gå så langt som til å si at Villy Søvndal og SFs vingling risikerer å koste den røde blokken regjeringsmakten, sier kommentatoren Hans Engell.
Dessuten er Socialdemokraternes liberale støtteparti De Radikale ofte mer enig med de borgerlige i økonomiske spørsmål. Det gjelder blant annet avskaffelse av den omstridte etterlønnen, en tidligpensjonsordning.
– Den økonomiske politikken splitter de røde, det er det ingen tvil om, sier professor Kasper Møller Hansen ved Københavns Universitet til NTB.
Og det siste støttepartiet, knallrøde Enhedslisten, har en flat struktur og liten erfaring med politiske forhandlinger, påpeker han.
Innvandring
SF har også følt behov for å markere avstand til regjeringens innvandringspolitikk. Men partiet har blitt satt på plass av Socialdemokraterne, som stort sett støtter dagens kurs.
SF vil bli kvitt den såkalte 24-årsregelen, som er innført for å hindre tvangsekteskap og at personer under 24 år får sine ektefeller til Danmark, men partiet har gitt etter i dette spørsmålet. Det har derimot ikke de rødes øvrige støttepartier.
– Socialdemokraterne og SF står sammen om å fortsette den nåværende integrasjons- og innvandringspolitikken, mens De Radikale og Enhedslisten ikke ønsker det, sier Hansen.
SF-leder Søvndal vakte oppsikt da han brakte innvandring inn i valgkampen, et tema som tradisjonelt har vært Dansk Folkepartis sterkeste kort.
Socialdemokraterne og SF er nå også enige om at et omstridt poengsystem som brukes for å vurdere familiegjenforening, skal avskaffes i sin nåværende form hvis de kommer til makten.
Også blå splid
Hos de blå er De Konservative, som sliter tungt på meningsmålingene, uroet over at støttepartiet Dansk Folkeparti ytterst til høyre får for stor innflytelse, særlig i asyl- og innvandringspolitikken.
Dansk Folkeparti har i valgkampen gått hardt ut og foreslått ytterligere innstramminger. Partiet vil ha integrering i turbofart, en vanskeligere prøve for å bli dansk statsborger, flere prinsipper for opptjening av poeng og mer ressurser til tollere og grensekontroll.
Men eksperter peker på at det ikke lenger ser ut til å være særlig mange velgere å vinne på en enda hardere linje i innvandringspolitikken. Dessuten har temaet havnet i skyggen av økonomi i valgkampen.
Statsviter Kasper Møller Hansen peker på at kjemien er dårlig mellom partilederne til Dansk Folkeparti og De Konservative, og at Dansk Folkeparti står nærmere Socialdemokraterne enn de blå partiene i den økonomiske politikken.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har gitt klar beskjed om at Dansk Folkeparti ikke får være med i regjeringen ved en blå valgseier. Men derimot kan lille Liberal Alliance komme med i regjering sammen med dagens koalisjon av Venstre og De Konservative, tror Hansen.
På rød side er en regjering bestående av Socialdemokraterne, SF og De Radikale det mest sannsynlige, mener han. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen