Frps velgere rømmer til Høyre
Frp lekker som en sil til Høyre, mens både Ap og Venstre tar velgere i hopetall fra SV.
kjell.werner@anb.no
bjorn.erik.dahl@anb.no
Høyre fosser fram med 3,9 prosentpoeng og har nå en oppslutning på 26,4 prosent. Arbeiderpartiet går noe tilbake, men har en svært høy oppslutning med 37,3 prosentpoeng. Det viser Opinions stortingsvalgsmåling for september, som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Frp fortsetter nedturen til 14,1 prosents oppslutning, ned 2,8 prosentpoeng fra august, men ned nesten 9 prosentpoeng siden stortingsvalget i 2009. Frp taper stort til Høyre. Hver femte av de som stemte Frp i 2009 peker nå på Høyre. SV mister 18 prosent av velgerne til Ap og hele 13 prosent til Venstre, og er nå nede i elendige 4,7 prosent. KrF havner under sperregrensen fordi stadig flere av partiets velgere setter seg på gjerdet.
Større på Stortinget
Valgforsker Bernt Aardal mener målingen bekrefter at Ap gjør det klart bedre på stortingsmålinger enn på kommunemålinger. Partiet ligger i overkant av 31 prosents oppslutning i snitt ved kommunemålingene.
– Ap har gått tilbake ved 12 av 16 kommunevalg etter krigen, sammenlignet med foregående stortingsvalg, sier Aardal.
Han biter seg også merke i at Ap ser ut til å nærme seg Høyre i velgerlojalitet. 82 prosent av Ap-velgerne fra 2009 er lojale mot partiet. Til sammenligning er SVs velgerlojalitet helt nede i 52 prosent.
– SV lekker mye til Ap, men også til Venstre. Det har vi ikke sett mye av tidligere, sier Aardal. Han mener det er rimelig å anta at dette kan skyldes både skole- og miljøpolitikk, som SV avgir «eierskap» på til Venstre.
– Vi har videre sett en polarisering rundt de største partiene. Høyre framstår som den sentrale utfordrer på borgerlig side, og dette har skjedd jevnt og trutt. Det har også vært uro rundt Frp, spesielt etter 22. juli, men dette blir spekulasjoner. Skolevalgene viser dessuten at vinden åpenbart ikke blåser i retning av verken Frp eller SV, sier Aardal.
Mot gamle høyder
– Dette er en veldig hyggelig meningsmåling som viser at vi begynner å bevege oss tilbake til gamle høyder, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.
Hun gleder seg stort over at partiet har klart å bygge en stabilt høy oppslutning i de to årene som har gått siden stortingsvalget.
– Jeg tror også at det har gitt positive utslag at vi i valgkampen har klart å snakke om våre saker, som kunnskap i skolen. Det mobiliserer vi nok på. Jeg konstaterer videre at vi av og til ikke kommer på i nyhetsbildet fordi vi ikke vil ta like store ord i vår munn som andre, sier Solberg.
– Gallup er gallup, kontrer Frps nestleder Per Arne Olsen. Han har fortsatt håp om at partiet skal gjøre sitt beste lokalvalg noensinne.
– Det er riktig at vi har hatt noe lavere oppslutning en stund nå, men det er resultatet 12. september som teller. Vi skal pøse på med gode budskap i det som blir en spennende innspurt, lover Olsen.
Har snudd det før
SVs nestleder Bård Vegar Solhjell slår fast at partiet har snudd dårlige målinger før, blant annet i 1997 da partiet lå under sperregrensen kort tid før valget.
– Vi har en storstilt mobilisering nå fram mot valgdagen, og erfaringene viser at mange bestemmer seg først i løpet av helgen. Uten SV vil mange kommuner miste miljøstemmen sin, enten det gjelder kollektivtrafikk, strandsone eller fornybar energi, sier Solhjell.
– Hvordan føles det å miste stemmer til miljøpartiet Venstre?
– Det er mange målinger med litt ulike resultater, men vi mister flest stemmer til Ap. Mange sitter også på gjerdet. Vi må få fram at det er SV som gjør Ap både rødere og grønnere, avrunder Solhjell.
– Selv om vi får flere gode målinger nå, tar vi ingenting for gitt. Det er valget 12. september som teller, sier Aps partisekretær Raymond Johansen.
– Det som gjelder nå er å få alle våre sympatisører til å gå og stemme. Det er 462 valg, og overalt er det engasjerte Arbeiderpartifolk som vil bygge sterke lokale fellesskap der alle inkluderes. Valgkampmedarbeiderne er topp motivert og gir nå alt inn i den siste valgkamphelgen, sier Johansen.
Opinions måling er tatt opp i perioden 29. august til 5. september. 1.000 personer er spurt på telefon hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 74 prosent oppgir partipreferanse som fordeler seg slik på partiene (endring i forhold til forrige måned i parentes):
Ap 37,3 prosent (tilbake 1,2)
SV 4,7 prosent (tilbake 1,7)
Sp 5,2 prosent (fram 0,6)
Høyre 26,4 prosent (fram 3,9)
Frp 14,1 prosent (tilbake 2,8)
KrF 3,6 prosent (tilbake 1,4)
Venstre 5,2 prosent (fram 1,4)
Rødt 2,6 prosent (fram 0,6)
Andre 0,9 prosent (fram 0,6) (ANB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm