Tvinges over i Posten
Posten planlegger å slå Bring Cargo sammen med morselskapet, Posten BA. Transportarbeiderne i Bring Cargo frykter det kan bety lønnsnedslag på opp til 60 000 kroner i året.
may.berg@lomedia.no
Posten planlegger å gjennomføre en virksomhetsoverdragelse av Bring Cargo, tidligere Nor-Cargo, slik at ca. 600 ansatte ved terminalene overføres til morselskapet Posten Norge. Hovedtyngden av disse befinner seg på terminalen på Karihaugen i Oslo.
Posten Norge har allerede samlokalisert terminaldriften i Posten og Bring enkelte steder i landet, og flere felles terminaler er under planlegging. Posten Norge mener at en samordning mellom pakker og gods er nødvendig for å møte den økte konkurransen i logistikkmarkedet. Ved å samle virksomheten, vil Posten Norge legge til rette for mer effektiv drift og en samordning av virksomheten i Bring Cargo og Posten.
Bekymret
250 av terminalarbeiderne i Bring Cargo er organisert i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og går på tariffavtalen til NTF. Også Handel og Kontor har tariffavtale i Bring Cargo, hvor forbundet har ca. 200 medlemmer. I underkant av 90 HK-medlemmer kan bli med over til Posten Norge. Det gjelder ansatte i kontor- og lagerfunksjoner som blir med når drifts- og produksjonsapparatet i Bring Cargo overføres, mens ansatte på kundesenteret og salgspersonale blir igjen.
Stor lønnsforskjell
Terminalarbeiderne i Bring Cargo er imidlertid bekymret for lønna si. De går i dag på spedisjonsavtalen til Norsk Transportarbeiderforbund. Den er bedre enn Postkoms tariffavtale. Ifølge Postkom utgjør det en forskjell på mellom 30 og 40 000 kroner i årslønn i favør av NTFs spedisjonsavtale for de som jobber tre skift. Ifølge tillitsvalgte i NTF er forskjellen opp mot 60 000 kroner i året.
Medlemmene i NTF er også kritiske til at de kan bli tvunget til å bytte forbund og bli medlemmer i Postkom.
– Vi vil ikke dyttes inn i Postkom. NTF er et forbund som har kompetanse på transportbransjen og som kjenner våre behov. Dette er en tøff bransje, som trenger et tøft forbund, sier Tore Gabrielsen, som har jobbet på terminalen på Karihaugen i ti år.
Lovlig?
De NTF-tillitsvalgte i Bring Cargo klamrer seg til et halmstrå; at virksomhetsoverdragelsen ikke er lovlig. De har bedt Norsk Transportarbeiderforbund og LO vurdere hvorvidt det er snakk om en rettslig omorganisering for å unngå tariffavtalen.
– Hva skjer om det blir en virksomhetsoverdragelse?
– Da må vi melde oss inn i Postkom. Da vil alt det vi har greid å opparbeide oss opp gjennom åra bli slettet med et pennestrøk. Men om vi ikke melder oss over i Postkom, står vi helt uten innflytelse, sier Svein Thomassen, hovedtillitsvalgt for NTFs medlemmer i Bring Cargo.
Trenger mer tid
Nina Hartmann Frid og Tove Ristebråten Olsen, som er henholdsvis sekretær og nestleder i HK-klubben på Karihaugen, forteller at Postens planer skaper usikkerhet og bekymring for framtida.
– Folk lurer på hva som skjer med lønna og de er bekymret for oppstykkinga av bedriften. Hvilke planer har Posten for den delen av bedriften som blir igjen, spør de to.
– Vi føler at vi trenger tid til å diskutere dette med medlemmene, mer tid enn det Posten mener vi trenger, sier de HK-tillitsvalgte.
Også Thor Bugge, hovedtillitsvalgt for HK-medlemmene på Bring Cargo, er kritisk til at Bring Cargo påla de tillitsvalgte taushetsplikt om virksomhetsoverdragelsen.
– Vi mener dessuten at tidsplanen er for stram. Vi trenger mer tid for å behandle planene i våre demokratiske fora, sier Bugge.
HK-medlemmer taper ikke
Ifølge Bugge har hans medlemmer ingenting å tape rent økonomisk på en virksomhetsoverdragelse. Tvert imot, tariffavtalen i Posten er på enkelte punkter bedre enn den avtalen de har i dag. Bugge er mer bekymret for økende press på arbeidstida hvis de må ut av standardoverenskomsten og over på tariffavtalen i Posten.
Bugge er kritisk til at en av de største samlastselskapene i landet skal splittes opp, og er i likhet med NTF bekymret for arbeidstakerne som blir igjen i Bring Cargo etter virksomhetsoverdragelsen.
Posten Norge planlegger å overføre deler av virksomheten i Bring Cargo til morselskapet Posten Norge. Virksomhetsoverdragelsen skal gjennomføres i henhold til Arbeidsmiljølovens kapittel 16.
Arbeidsforholdet til den enkelte overføres til Posten Norge, den ansatte får ny arbeidsavtale, og beholder sin ansiennitet. Ansettelsesvilkårene videreføres i Posten Norge. Arbeidssted og arbeidsoppgaver forblir de samme.
Eksisterende tariffavtale videreføres fram til neste tariffoppgjør, det vil si 1. april 2012. Da går de over på den tariffavtalen som er gjeldende i Posten Norge, som Postkom er part i.
Det skal gjennomføres drøftinger med fagforeningene om tiltak for å motvirke at ansatte som overføres får svekkede lønns- og arbeidsforhold.
Ansatte kan reservere seg mot virksomhetsoverdragelsen, men da står de uten jobb fra overdragelsen trår i kraft.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie