«Mind the gap»
De beste hodene fra Storbritannia og Norge debatterer denne uka integrering og mangfold i Litteraturhuset i Oslo. Men diskuterer de virkeligheten?
nina.hanssen@lomedia.no
De fleste innvandrere i Norge jobber, betaler skatt, utdanner seg eller på andre vis bidrar i det norske felleskapet. Politikerne i storbyen har kanskje tatt det innover seg, men fortsatt lever myter og usannheter i beste velgående ute blant nordmenn.
Kontrasten er derfor stor fra tabloid-pressens overskrifter om kriminelle innvandrere og andre negative omtaler til debatten på Litteraturhuset. Her inne er det fakta og et mer filosofisk tilnærming som rår.
Det økende mangfoldet i europeiske samfunn forstås på svært ulike måter. Det viser seg at det også er en del likhetstrekk mellom Oslo og London.
Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo og varaordføreren i London, Richard Barnes ser begge på sin flerkulturelle befolkning som en ressurs.
Gjennomgangstonen er at en god mangfoldsstrategi kan tilpasses hvert enkelt land, uansett graden av innvandring.
Oslo er en flerkulturell by, hvor 25 prosent av befolkningen har fremmedkulturell bakgrunn og de fleste bor på østkanten.
Forholdene i London er både større og mer komplekse enn i Oslo. Av Londons 7,2 millioner innbyggere, er 32 prosent fra minoritetsgrupper. Det snakkes 300 ulike språk, og majoriteten av disse bor i de østlige deler av byen.
Duoen Røsland og Barnes forteller om bred satsing på språkopplæring, kultur, sysselsettingstiltak og møteplasser for å inkludere alle. De ser flere muligheter enn utfordringer.
Men å høre politikerne debattere mangfold og integrering er som en repetisjonsøvelse.
Jeg vet at glanshistoriene de forteller ofte er fjernt fra virkeligheten i de bydelene der det er uro og bekymring for situasjonen. Det så jeg senest da jeg besøkte London i sommer. På Østkanten var det få som hadde lest de flotte handlingsplanene som Barnes skryter av.
Jeg møtte folk som for det meste var opptatt av å ha en lønn å leve av, en jobb å gå til og en trygg oppvekst for sine barn.
På den lange skrytelisten til varaordføreren var integreringsstrategien «London Enrichment» som har kostet 3,5 millioner pund til ulike tiltak, blant annet til å hjelpe innvandrereide småbedrifter. En del av midlere skal også brukes til inkluderingstiltak i forhold til sommer-OL i 2012.
Idrettsarrangementet sørger for historiens største byfornyelse i de delene av London som har stått mest utviklingsmessig stille de siste tiårene. Nemlig på østkanten. Ikke langt unna de stedene gateuroen var verst i sommer.
Det ble også satt søkelys på integreringsarbeidet i lys av bombeangrepet i London 7. juli 2005 og angrepet i Norge 22. juli.
Richard Barnes som ledet 7.juli-kommisjonen i Storbritannia advarer mot at disse hendelsene skal demotivere politikere og frivillige fra å fortsette jobben for et bedre og mer mangfoldig samfunn. Tvert imot mener han storsamfunnet må vise at rasediskriminering og hatkriminalitet er uakseptabelt.
Barnes er også bekymret for den høye arbeidsledigheten blant unge briter.
Heldigvis ser virkeligheten annerledes ut i Norge. Her er sysselsettingen høyere både blant innvandrere og hele befolkningen. Ledigheten i begynnelsen av 2011 var på 3 prosent av arbeidsstyrken i Norge sammenlignet med rundt 8 prosent blant innvandrere.
Ledigheten er høyere blant menn enn kvinner, og høyest blant dem fra afrikanske land. Rundt 26 prosent av innvandrere i Norge oppgir at de også er fagorganisert.
Men selv om vi fortsatt lever ganske godt, er det muligheter for at krisen i Europa også vil ramme Norge. Da er det ekstra viktig å sørge for at ikke innvandrere rammer hardest i nedgangstider.
Alle gode krefter bør jobbe med en plan for hvordan man skal unngå et større gap mellom arbeidstakere med ulik bakgrunn hvis krisen rammer.
Partene i arbeidslivet bør jobbe tettere sammen for et mer tolerant og åpent samfunn.
Men også tillitsvalgte kan bidra. Blant annet ved å foreslå kandidater til Mangfoldsprisen 2011. Fristen løper ut 29.oktober.
Målet med prisen er å sette fokus på de gode eksemplene på etnisk mangfold i arbeidslivet, som kan gi kunnskap og inspirasjon til andre.
Og slike eksempler trenger vi mange av for å bli kvitt mytene.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen