Ny rotasjon på Melkøya
På Melkøya har partene endelig blitt enige om ny rotasjonsordning. Det blir fortsatt 14-21, men med 35,5 timers arbeidsuke. Fellesforbundets nestleder Anders Skattkjær presiserer at avtalen er spesiallaget for Melkøya.
anette@lo-media.no
Striden om arbeidsrotasjonene på landanlegg har pågått i lang tid. Blant pendlerne er 14-21 (14 dager på jobb etterfulgt av 21 dager fri) og 12-16 (12 dager på jobb, etterfulgt av 16 dager fri) de mest populære ordningene. Begge gir mer tid med familien, og innebærer færrest mulig dager borte i helgen. Men begge ordningene innebærer et problem. Selv med 12 timers dager, får de ansatte kun jobbet 33, 6 timer i uka. Slik ville ikke NHO ha det, og etter at LO tapte en arbeidsrettssak om dette tidligere i år, har det pågått lange og vanskelige forhandlinger.
35,5 times uke
I begynnelsen av juni ble partene på Melkøya endelig enige. 14-21 skal fortsatt være normen, men klubbene i EL & IT og Fellesforbundet aksepterer at en gjennomsnittlig uke skal være på 35,5 timer. I praksis betyr det at den enkelte vil jobbe 9,5 timer for lite per tur.
– Den enkelte må selv avtale med bedriften om hvordan man skal få jobbet inn disse timene. Et alternativ er at man kan være disponibel for bedriften på et annet anlegg. Et annet er å jobbe inn det ekstra ved å flytte på rotasjonen. På enkelte turer kan man for eksempel jobbe to uker, etterfulgt av bare to uker fri, forklarer hovedtillitsvalgt Karsten Bøe i EL & IT klubb Aibel.
En særordning
– Ja, partene på Melkøya har blitt enige om denne rotasjonen, bekrefter nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær. – Men dette er en spesialavtale for Melkøya som ikke uten videre kan brukes på andre landanlegg. Fellesforbundet har vært kritiske til mange av forslagene fra NHO om hvordan man kan få til 35,5 timers uke på en 14-21-rotasjon. Blant annet til opparbeiding av en "gjeld" på arbeidstid til arbeidsgiveren. Dette skal altså gå an på Melkøya.
– Hvordan dette skal gjøres, skal avtales lokalt. Det er ennå ikke klart hvordan praksisen blir, sier Skattkjær til Magasinett.org. – Men Melkøya-avtalen er en strammere avtale som nærmer seg 15-20 i stedet for 14-21. Der blir derfor færre timer å arbeide inn. Det er også meningen at arbeidstid skal innarbeides etter hver rotasjon.
Feriebruk?
En del av striden bunnet i at NHO krevde bruk av ferie for å få rotasjonen til å gå opp. Dette ble gjort da 14-21 for første gang ble prøvd ut, nettopp på Melkøya. Å avtale slik bruk av ferie har imidlertid verken Fellesforbundet eller EL & IT godtatt. Men Karsten Bøe i EL & IT sier til Nettverk at avtalen åpner for at den enkelte kan avtale slik bruk, dersom det er ønskelig.
– Det er et personlig anliggende hvordan man vil løse dette. Det ligger ikke i avtalen at noen skal bruke av ferien sin, men det er heller ingenting som hindrer det, sier Bøe.
Presedens - eller ikke
At man nå har kommet i mål på Melkøya, åpner for at ansatte på andre landanlegg kan få rotasjonsordninger til å leve med, mener klubbene på Melkøya. Aibel-klubben håper blant annet å få på plass en lignende avtale på Kårstø. Og i EL & IT vil man gjerne ha løsningen også på andre anlegg.
– Det er en etterlengtet løsning, men det handler også om at oppdragsgiveren gir klarsignal til å la oss jobbe søndager. På Kårstø har Statoil tidligere vært skeptisk til det, sier Karsten Bøe.
Også forbundssekretær Trond Løvstakken i EL & IT er glad for at det nå ser ut til å ordne seg med rotasjonene. – Det er klart at en avtale på Melkøya skaper presedens i bransjen. Det er derfor kjempeviktig at det er på plass, sier han.
Løvstakken kan fortelle at EL & ITs klubb i Apply Oil & Gas er i ferd med å få til en lignende 14-21-avtale på Mongstad. Samtidig har klubben i Medina Elektro, som jobber på Sørvaranger Gruve, fått på plass en 12-16-rotasjon. – Tilbakemeldingene fra medlemmene er bare positive. Folk er utrolig glade for at man igjen får gode rotasjonsordninger, sier Løvstakken.
Klubbene i Fellesforbundets Petroleumsforum, som er et samarbeid mellom forbundets reiseklubber i olje og gass-sektoren, har vært sterkt kritiske både til å bruke feriedager og å inngå avtaler som betyr å opparbeide en arbeidstidsgjeld. Og nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær mener altså at Melkøya-avtalen ikke uten videre kan kopieres til andre anlegg.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
I dag har Eva sin siste arbeidsdag før fabrikken legges ned: – Det har vært en slitsom tid
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning
HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen
NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.
NTB
Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne
GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.
Petter Pettersen
Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet
Ile dostanę emerytury?
Anna Granqvist